Πόλη-φάντασμα θυμίζει πλέον σε πολλές περιοχές η πρωτεύουσα της Αϊτής, αφού όλο και περισσότεροι επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό την εγκαταλείπουν, για να αναζητήσουν -έστω και προσωρινά- μια καλύτερη τύχη κάπου αλλού.

Οι σφοδρότερα πληγείσες περιοχές ερημώνουν σιγά-σιγά και οι κάτοικοι προσπαθούν πλέον να βρουν κάποιο μεταφορικό μέσο για να φύγουν μακριά και να ξεχάσουν, όσο δύσκολο και αν φαντάζει κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιζώντες μαθαίνουν από τους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται στην περιοχή και από τους τοπικούς αξιωματούχους που συναντούν, ότι η διεθνής κοινότητα έχει δεσμεύσει πολλά εκατομμύρια για την Αϊτή, αλλά δεν πιστεύουν ότι αυτά τα λεφτά θα φτάσουν ποτέ στα χέρια τους.

Σύμφωνα με διασώστες των Ηνωμένων Εθνών, η πόλη της Λεογκάν, δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, έχει καταστραφεί περίπου κατά 90%, ενώ οι επίσης γειτονικές πόλεις Γκρεσιέ (πληθυσμός 25.000) και Καρφούρ (πληθυσμός 334.000) έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 40-50%.

Τα λιγοστά δρομολόγια λεωφορείων με προορισμούς μακριά από το Πορτ-ο-Πρενς, όπως η πόλη Φάντερμπεργκ σε απόσταση τριών ωρών από την αϊτινή πρωτεύουσα, γεμίζουν ασφυκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλούς από τους επιζώντες, η μοναδική λύση είναι να καταφύγουν στην φιλοξενία συγγενών ή φίλων σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τον σεισμό.

«Μεταφέρουμε διπλάσιους επιβάτες και ζητούμε τη διπλάσια από την κανονική τιμή, αλλά δεν υπάρχει πλέον βενζίνη στην πόλη και η ανασφάλεια αυξάνεται. Είναι μία κανονική τιμή για την έξοδο από την κόλαση», λέει ο Ζαϊνό Νονί, ιδιοκτήτης λεωφορείων.

«Η χειρότερη καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο ΟΗΕ»

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA), Ελίζαμπεθ Mπίρς, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο, συγκλονισμένη από το μέγεθος της τραγωδίας στην Αϊτή:

«Είναι μια ιστορική καταστροφή. Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη» και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία, «δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές δομές στην Αϊτή που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας».

Οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται

Οι αντοχές των εξαθλιωμένων, από την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών, κατοίκων της Αϊτής εξαντλούνται κάθε ώρα που περνάει και δε βρίσκουν ανακούφιση.

Η απόγνωση φέρνει οργή, η οποία εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης μετατρέπεται σε βία ανάμεσα στους πάμφτωχους σεισμοπαθείς που υποφέρουν από πείνα και δίψα.

Οι κάτοικοι βλέπουν γύρω τους περισσότερους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από ότι γιατρούς και αισθάνονται ότι για τον υπόλοιπο κόσμο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η εικόνα του δράματος που περνούν, παρά το ίδιο το δράμα.

Η κατάρρευση της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας που επέτρεψε σε περίπου έξι χιλιάδες από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες να αποδράσουν, προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, με αγνώστους που φέρεται ότι είναι πρώην κατάδικοι να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας και να προσπαθούν ακόμα και κάτω από αυτές τις τραγικές για τον τόπο τους συνθήκες να κλέψουν ό,τι μπορούν.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την σχεδόν παντελή απουσία των απαραίτητων υποδομών, τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν από τις πρώτες ώρες στην ισοπεδωμένη Αϊτή, εργάζονται ασταμάτητα για να ανασύρουν από τα ερείπια όσους περισσότερους ζωντανούς ανθρώπους μπορούν.

Και κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος βγαίνει ζωντανός από τα χαλάσματα, οι ελπίδες αναπτερώνονται, οι καρδιές γεμίζουν με θάρρος και κουράγιο και τα δάκρυα στεγνώνουν, έστω και για λίγο.

Το απόγευμα της Παρασκευής περίπου 30 Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.


Φόβοι για 200.000 νεκρούς στην Αϊτή

Οι Αρχές της Αϊτής έχουν ήδη θάψει 40 χιλιάδες πτώματα πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε τη χώρα και θεωρούν ότι τουλάχιστον 140 χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει καταπλακωμένοι σπό τόνους τσιμέντων και χωμάτων, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αρμόδιος για την δημόσια ασφάλεια, Αραμικ Λούις εξέφρασε το φόβο ότι θα ξεσπάσουν ταραχές, καθώς συμμορίες και άλλα κακοποιά στοιχείαα έχουν ήδη εμφανιστεί στους δρόμους των κατεστραμένων πόλεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Αϊτής, Αλεξ Λάρσεν ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι ενώ οι τραυματίες από το σεισμό ξεπερνούν ήδη τις 250 χιλιάδες.

Η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί σε ένα αστυνομικό σταθμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας ενώ όλα τα στάδια και οι αθλητικοί χώροι έχουν μετετραπεί σε υπαίθρια νοσοκομεία.

Τρίτο μήνυμα από τον Μπάρακ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με το τρίτο του μήνυμα για την Αϊτή τις τελευταίες τρεις ημέρες είπε:

«Θα υπάρξουν πολλές δύσκολες ημέρες, στο εξής για τους κατοίκους της Αϊτής, παρά την άφθονη ανθρωπιστική βοήθεια. Σπαράζει η καρδιά να βλέπει κανείς τόσους ανθρωπους να αναμένουν κάποια βοήθεια. Με τους δρόμους κατεστραμμένους, με το λιμάνι στο Πορτ-ο-Πρενς κλειστό, με τα γεύματα να είναι σπάνια, όπως και το πόσιμο νερό. Θα χρειαστεί, βέβαια, καιρός. Όμως, Αϊτινοί, να είστε βέβαιοι, θα κάνουμε απ’ εδώ ό,τι μπορούμε, ώστε να σταθείτε ξανά στα πόδιά σας».

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους κατά το σεισμό στην Αϊτή έφτασε  στους 21, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πρόσθεσε ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

“Εχουμε ενημερωθεί πως οι νεκροί Αμερικανοί είναι μέχρι στιγμής 21”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, και πρόσθεσε “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί”.

Ο ίδιος τόνισε ότι συνολικά περίπου χίλιοι Αμερικανοί έχουν αναχωρήσει από την ισοπεδωμένη από το σεισμό χώρα.

Tαξίδι στην πληγείσα χώρα για την Κλίντον και τον Μπαν Κι Μουν

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι αναχωρεί σήμερα για την Αϊτή γιαΧίλαρι Κλίντον να εποπτεύσει η ίδια την οργάνωση βοήθειας και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ.

Η κ. Κλίντον που πραγματοποιούσε περιοδεία στην Ασία όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός στην Αϊτή εξήγησε στον Τϋπο ότι ελπίζει να δεί η ίδια “τις προσπάθειες βοήθειας” που γίνονται για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον σεισμό ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Πορτ-Ο-Πρενς.

Η υπουργός θα συνοδεύεται από τον Ραζίβ Σαχ, διοικητή της αμερικανικής κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη καθώς και από άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αύριο θα μεταβεί στην Αϊτή για να επιδείξει την αλληλεγγύη του στο λαό Μπαν Κι Μουντης σεισμόπληκτης χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των Η.Ε.
ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μπαν θέλει να εξετάσει “ιδίοις όμμασι” τις προσπάθειες αρωγής και το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε ανακοινωθέν του.

Ο Μπαν συναντήθηκε με στελέχη του προσωπικού από την Αϊτή στα Ηνωμένα Έθνη χθες Παρασκευή και εξέφρασε συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από το σεισμό.

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH), τουλάχιστον 36 μέλη της οποίας σκοτώθηκαν από το σεισμό, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται, προσπαθεί να συντονίσει την διεθνή προσπάθεια να διανεμηθεί βοήθεια στους πληγέντες από μια βάση κοντά στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς.

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, δήλωσε με τη σειρά της ότι η ανοικοδόμηση της Αϊτής αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, ενώ θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντήσει αξιωματούχους του ΟΗΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» έφτασε σήμερα στα ανοιχτά των ακτών της Αϊτής, για να αρχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Διαθέτει 19 ελικόπτερα τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες.

ΜαντόναΣυγκινητική ήταν και η κίνηση της «βασίλισσας της ποπ», Μαντόνα, να προσφέρει 250 χιλιάδες δολάρια υπέρ των σεισμοπαθών, ενώ το χολυγουντιανό δίδυμο Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, έδωσαν συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων συνεχίζονται. Τα διεθνή σωστικά συνεργεία εντόπισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας 23 επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου «Montana».

Οδοφράγματα από πτώματα, χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, απόγνωση και οργή για την κωλυσιεργία των διεθνών αποστολών αρωγής είναι οι εικόνες της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Port-au-Prince.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμάει ότι περίπου 45-50 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην Αϊτή από τον φονικό σεισμό, με βάση τα όσα μεταφέρουν από την ισοπεδωμένη πρωτεύουσα οι ομάδες διάσωσης που παλεύουν ενάντια στο χρόνο για να σώσουν όσους είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Οι άστεγοι υπολογίζονται στους 300.000.

Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος οργανισμός ανακοίνωσε ότι στη χώρα υπάρχει έλλειψη σάκων για τους νεκρούς του φονικού σεισμού.

Συγκλονισμένος από την έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αϊτής, René Préval, από τη μεριά Συντρίμμιατου, είπε ότι τα θύματα από τον σεισμό ανέρχονται σε «χιλιάδες».

«Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε ο Préval, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Jean-Max Bellerive, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες.

Τα πτώματα στους δρόμους συγκεντρώνονται σε σωρούς. Περίπου 7.000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αϊτής.

“Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο”, είπε ο Preval στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Θυμός για την καθυστέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

“Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους”, είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.

Περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα.

“Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ’ ότι έγινε”, υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.

Αντιμέτωποι με τις λεηλασίες

Το πρώτο και βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ξένες διασώστες είναι η παντελής έλλειψη κάθε είδους ασφάλειας. Διασώστες από τον Άγιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στα ερείπια της αϊτινής πρωτεύουσας, αλλά οι βιαιότητες από τους ίδιους τους κατοίκους προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.

«Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές», τόνισε επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. «Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε ο επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας.

Οι εικόνες που κατέγραψε από ελικόπτερο δημοσιογράφος του CNN δείχνουν την έκταση της καταστροφής στην Αϊτή:

Προβλήματα στην άφιξη της βοήθειας

Απρόοπτα προβλήματα παρουσιάζονται από την πληθώρα πτήσεων με προορισμό το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Αϊτή.

Ο εναέριος χώρος της Αϊτής έχει κορεστεί και η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από τις ΗΠΑ καθώς και από άλλες χώρες να μην επιτρέψουν προς το παρόν άλλες πτήσεις, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κούβας συμφώνησε να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι.

Η συμφωνία θα μειώσει το χρόνο της πτήσης κατά 90 λεπτά της ώρας, καθώς κανονικά τα αεροπλάνα οφείλουν να πετούν γύρω από τον κουβανικό εναέριο χώρο.

Αμερικανικές ομάδες αρωγής στην Αϊτή μεταφέρουν τραυματίες από το σεισμό στο Γκουαντάναμο για ιατρική περίθαλψη. Μερικά από τα θύματα στέλνονται από το Γκουαντάναμο στη νότια Φλόριντα για περαιτέρω θεραπεία.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο “Carl Vinson” πλέει προς την Αϊτή για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

H στιγμή του σεισμού στην Αϊτή

Όσον αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ έχει ήδη οργανωθεί η επιστροφή τους στην πατρίδα μας.

Για το ισχυρό χτύπημα στην Αϊτή μίλησε αποκλειστικά στη zougla.gr ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για νεότερα σχετικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, που αναμένεται έντονη, μπορείτε να ενημερώνεστε από την κατηγορία “Παρατηρητήριο Σεισμών” της ιστοσελίδας μας.

Ανθρωπιστική βοήθεια αποφασίστηκε να σταλεί και από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε ήδη ο Δήμος Αθηναίων για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή.

Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Αϊτή στις δύσκολες στιγμές που περνάει.



Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη. 

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή έγινε για πολλούς από εμάς η αφορμή να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η χώρα αυτή κοιτώντας «συγκλονισμένοι» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τις θλιβερές εικόνες της καταστροφής, πριν «περάσουμε στο επόμενο θέμα του δελτίου μας».

Εντούτοις, το δράμα που προκλήθηκε από τον εγκέλαδο συμπλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο μια καταστροφή που συντελείτε στον τόπο αυτόν εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες και της οποίας τα αίτια κάθε άλλο παρά φυσικά είναι.

Η Αϊτή είναι ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των μεγάλων Αντιλλών. Συνορεύει με την Κούβα, την Τζαμάικα και τον Άγιο Δομίνικο, με τον οποίο μοιράζεται από την περίοδο της αποικιοκρατίας το νησί Hispanola. Έρμαιο αρχικά της αποικιοκρατίας και έπειτα των πεφωτισμένων διεθνών οργανισμών η Αϊτή, «πρώτη δημοκρατία των Αντιλλών» ανέκαθεν πεινούσε, κρύωνε και εφοδίαζε με σκλάβους
αρχικά, με μετανάστες αργότερα, τις αυλές των δυτικών αριστοκρατικών οίκων.

Η τραγική ιστορία της Αϊτής ξεκινάει με την ανακάλυψη των Αντιλλών από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Στο νησί Hispanola όπως ονομάστηκε από τον τελευταίο, οι Ισπανοί άποικοι εκτός από ιθαγενείς ανακάλυψαν και πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Η εξόρυξη του ευγενούς μετάλλου σε άθλιες συνθήκες θα εξοντώσει τους ιθαγενείς κατοίκους του νησιού. Για να συνεχίσουν την εξόρυξη οι «Ισπανοί εξερευνητές» θα φέρουν στο νησί σκλάβους από την Αφρική οι οποίοι και θα αποτελέσουν τους επόμενους κατοίκους του.

Τα κοιτάσματα χρυσού θα στερέψουν γρήγορα από το δυτικό τμήμα του νησιού και οι Ισπανοί θα το παραχωρήσουν στους Γάλλους. Οι τελευταίοι θα διατηρήσουν το ίδιο με πριν σύστημα σκλαβοκρατίας και θα εφαρμόσουν μονοκαλλιέργειες καπνού και ζαχαρότευτλων. Οι πρώτοι αστικοί σχηματισμοί, παραγκουπόλεις σκλάβων γύρω από τις καλά φυλαγμένες κατοικίες των Γάλλων εποίκων, θα δημιουργηθούν την ίδια περίοδο.

Οι σκλάβοι θα ξεσηκωθούν το 1793 και μετά από δέκα χρόνια ανταρτοπολέμου θα γίνουν το πρώτο έδαφος που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους αποικιοκράτες στον πλανήτη! Το «ανεξάρτητο» κράτος της Αϊτής θα ιδρυθεί επισήμως το 1804. Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατία θα αλλάξει πρόσωπο. Τους λευκούς διοικητές θα διαδεχτούν τοπικοί δικτάτορες, φερέφωνα αρχικά των Γάλλων και έπειτα των Αμερικάνων και των διεθνών οργανισμών.

Σήμερα στην Αϊτή πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο όποιος παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί μετά την αύξηση των τιμών του ρυζιού και τον ξεσηκωμό των πεινασμένων το 2006. Οι υποδομές έχουν καταρρεύσει όλες μετά από τους φονικούς κυκλώνες του 2008 και ο εγκέλαδος ήρθε να ισοπεδώσει ότι απέμεινε όρθιο μετά από τριακόσια χρόνια αιματηρής εκμετάλλευσης και καταστροφών.

Ο Κουντούρης Νικόλας είναι πολιτειολόγος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών του Aix-en-Provence της Γαλλίας.

n_kountouris@yahoo.gr
http://immigration-phenomenon.blogspot.com/


Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνει η απόγνωση στην Αϊτή, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22

Μέσω της Ισπανικής προεδρίας η επιστροφή των Ελλήνων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, 12:26

Τραγική η κατάσταση στην Αϊτή μετά από την σεισμική δόνηση των 7R, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22

Σκύλος «μυρίστηκε» τον σεισμό στην California, 12 Ιανουαρίου 2010, 11:15

Η καταστροφή σε εικόνες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 20:24

Hillary Clinton: Αδιανόητη η τραγωδία στην Αϊτή, 14 Ιανουαρίου 2010, 15:30

Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Αμερικής, 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22

Φήμες για τσουνάμι στην Αϊτή, 14 Ιανουαρίου 2010, 14:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης