ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι αποκαλύψεις για το δίκτυο κοριών που είχε εγκαταστήσει ο νέος συνεταίρος του  ΟΤΕ, η Deutsche Telecom.Την είδηση με το ρεπορτάζ του Spiegel  μετέδωσε πρώτο στην Ελλάδα το zougla.gr. Μεγάλα μέσα ενη- μέρωσης όπως  η Wall Street Journal,το Bloomberg αλλά και  η Deutsche Welle  κάνουν εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο.

H Wall Street Journal αναφέρει ότι η αποκάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τα έσοδα του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ενώ την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες περικοπές σε προσωπικό και μισθούς αναμένεται να  φέρουν  αντιμέτωπους διοίκηση και συνδικάτα. Η αμερικανική εφημερίδα συνδέει επισης το γερμανικό σκάνδαλο με ανάλογη πρόσφατη  υπόθεση υποκλοπών στην εταιρεία λογισμικού Hewlett-Packard. 

Ανάλογες κατηγορίες αντιμετώπισε πρόσφατα στη Γερμανία και η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl  η οποία κρίθηκε ένοχη  για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Το Bloomberg και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνουν  ότι η ίδια η Deutsche Telecom  προσέλαβε εταιρεία συμβούλων με βάση το Βερολίνο για να εντοπίσει τα εκατοντάδες  χιλιάδες τηλεφωνήματα των μεγαλοστελεχών και δημοσιογράφων. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αρνήθηκε ότι  άκουσε τις συνομιλίες και ισχυρίστηκε ότι  κατέγραψε μόνο την ταυτότητα των συνομιλητών , την ώρα και τη διάρκεια των κλήσεων.

Το Der Spiegel αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 100 χιλιάδες τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, υψηλόβαθμων στελεχών της Deutsche Telekom , αλλά και δημοσιογράφων  “παγιδεύτηκαν”,  με το άλλοθι ότι  έγγραφα και σημαντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διέρρεαν στις εφημερίδες , από το 2005 και μετά. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007 ένα περιστατικό που ίσως ξετρύπωνε τους “κοριούς” δεν πήρε διαστάσεις, αφού η εταιρεία το έλυσε  άρον –άρον και εσωτερικά…  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του  2008 όμως, νέα στοιχεία ήρθαν στο φως  για το κύκλωμα παρακολουθήσεων που είχε στηθεί.

Το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη από το 2005 και οι ευθύνες για το ποιός έδωσε την εντολή των παρακολουθήσεων πέφτουν στον πρώην πρόεδρο της Deutsche Telekom, Κάϊ Ούβε Ρίκ, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε.

Ο νυν πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας Ρενέ Όμπερμαν δηλώνει πως οι κατηγορίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, γι’ αυτό κι έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα να αναλάβει την έρευνα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση που η έρευνα δείξει ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Telekom βρίσκονται μπλεγμένα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν είναι για εκβιασμό, δωροδοκία και παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης