Την μεγαλύτερη επανδρωμένη αποστολή που έχει γίνει ποτέ στο διάστημα, ετοιμάζει η NASA με το πέρας του σχεδίου δημιουργίας ενός μόνιμου οικισμού. Το σχέδιο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει προϋπολογισμό περίπου 65 εκατομμυρίων δολλαρίων και στοχεύει στην εμπορική ανάπτυξη του χώρου, επιτρέποντας έτσι την περαιτέρω εξερεύνηση του σύμπαντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρόκειται… ακριβώς για το «Star Trek Enterprise», αλλά μάλλον, για το «επόμενο μεγάλο βήμα» της ανθρωπότητας και μάλιστα στο βαθύ διάστημα! Το πρόγραμμα Next Step είναι σε συνεχή εξέλιξη με στόχο ένα πλήρωμα να παραμένει στη βάση για 3 με 4 μήνες και στη συνέχεια να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Σάντρα Μπούλοκ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απεραντοσύνη του διαστήματος, στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Gravity»
 
Η διαστημική υπηρεσία χαρακτηρίζει το εγχείρημα πρωτοποριακό και όπως υποστηρίζει θα συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες από πειράματα πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ώστε τα πληρώματα να μπορούν να ζήσουν στο βαθύ διάστημα, χωρίς προβλήματα υγείας από την ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας.

Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά του Σταρ Τρεκ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν και οι σχετικές λεπτομέρειες του σχεδίου με μέλη του Κογκρέσου και τους εμπορικούς και διεθνείς συνεργάτες σε Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο, όπως ανακοίνωσε η NASA. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η κατασκευή του χώρου θα λειτουργήσει ως εξομοιωτής των συνθηκών επιβίωσης στον Άρη με τα μέλη των επανδρωμένων αποστολών σε πρώτη φάση να δοκιμάζουν τα σχέδια για να βεβαιώσουν ότι ο κόκκινος πλανήτης, θα είναι κατάλληλος για μετοίκηση.

Πρωτοποριακή αξιοποίηση της κβαντικής τεχνολογίας από την Κίνα
 
Στο μεταξύ η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει σε πραγματικές συνθήκες, κβαντικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Κίνα δημιούργησε τον πρώτο κβαντικό δορυφόρο επικοινωνιών τέτοιου τύπου στην ιστορία. Ο «Quantum Experiments Space Scale» (QUESS) απογειώθηκε από το διαστημικό σταθμό «Jiuquan» στην έρημο Γκόμπι στη 1.40 π.μ., τοπική ώρα της Τρίτης.

Ο «Micius» (το παρατσούκλι του QUESS), ονομασία προς τιμήν του Κινέζου φιλοσόφου του 5ου αιώνα π.Χ., θα τοποθετηθεί σε κυκλική τροχιά, 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) πάνω από τη Γη σε μια γωνία 97.79 μοιρών, επιτρέποντας τον κύκλο του πλανήτη μας, μια φορά κάθε 90 λεπτά.

Το κύριο μέλημα του κινεζικού δορυφόρου είναι να ασφαλίσει το δίκτυο επικοινωνιών καθώς έχουμε περάσει στην εποχή της παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης.


Η κβαντική επικοινωνία επικεντρώνεται στη δυνατότητα να σταλούν στοιχεία γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις αν πρόκειται για φωτόνια.

Στην πράξη, η Κίνα ελπίζει να στείλει τα φωτόνια από το δορυφόρο σε δύο σταθμούς εδάφους που χωρίζονται από περίπου 1.200 χιλιόμετρα (746 μίλια) απόσταση και μαζί σχηματίζουν ένα προηγμένο σύστημα communicator. Ο δορυφόρος της κινεζικής υπηρεσίας επιστημών, περιέχει ένα κβαντικό κλειδί επικοινωνίας (μια μοναδική μέθοδος που κωδικοποιεί το περιεχόμενο ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος), μια μονάδα επεξεργασίας κι ένα πληροφοριοδότη κβαντικής διεμπλοκής πομπού, που θα στέλνει όλες τις πληροφορίες, στην κινεζική υπηρεσία Διαστημικής Επιστήμης. 

Οι καινούριες επιστήμες μπορούν να χωρισθούν σε τρεις επικαλυπτόμενες περιοχές.: κβαντικός υπολογισμός, κβαντική κρυπτογραφία και κβαντική επικοινωνία. Το πεδίο της κβαντικής οπτικής αναπτύσσεται ραγδαία, τα τελευταία χρόνια. Από την ανάπτυξη αυτή περιμένουμε νέες ανακαλύψεις και πολύ σημαντικές εφαρμογές που θα επεκτείνεται και στις τεχνολογικές εφαρμογές. Η τεχνολογία του επόμενου αιώνα θα στηρίζεται στα κβαντικά φαινόμενα.

Η Κίνα ελπίζει ότι τα πειραματικά προγράμματα κβαντικής κρυπτογράφησης θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας των πληροφοριών, όταν τα στρατιωτικά και οικονομικά δίκτυα της κυβέρνησης γίνονται πρωταρχικοί στόχοι για κατασκοπεία. «Αν ο QUESS φέρει εις πέρας την αποστολή του τότε η Κίνα θα καταφέρει να θέσει σε τροχιά ακόμη περισσότερους δορυφόρους επικοινωνιών σε τροχιά και μπορούμε να ελπίζουμε σοβαρά, ότι θα συσταθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών γύρω στο 2030», δήλωσε ο Παν, στέλεχος του Εθνικού κέντρου Διαστημικής Επιστήμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης