Το πρώτο νέο χάπι για το άσθμα έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια μπορεί να αλλάξει την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς φαίνεται να μειώνει σημαντική τη σοβαρότητά της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το νέο χάπι, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς «ρηξικέλευθη θεραπεία», διαπιστώθηκε ότι μειώνει σημαντικά όλους τους δείκτες του άσθματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άσθμα είναι μία από τις συχνότερες πνευμονοπάθειες, καθώς προσβάλλει 235 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 860.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το νέο φάρμακο που ονομάζεται fevipiprant απεδείχθη ότι μειώνει τη φλεγμονή και επιδιορθώνει το εσωτερικό τοίχωμα των αεραγωγών, με πολλούς πάσχοντες από σοβαρό άσθμα να δηλώνουν ότι άλλαξε τη ζωή τους.

«Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι ότι συμπεριέλαβε μετρήσεις των συμπτωμάτων, αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας με αναπνευστικά τεστ, λήψη δείγματος από το τοίχωμα των αεραγωγών και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων για να αποκομίσουμε πλήρη εικόνα για τον τρόπο δράσης του φαρμάκου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περισσότερες υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν μερικά μόνο από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά με το fevipiprant παρατηρήσαμε βελτιώσεις σε όλα.

»Αυτό υποδηλώνει ότι το φάρμακο μπορεί να περιορίσει τους παροξυσμούς της νόσου, να μειώσει τις νοσηλείες στο νοσοκομείο και να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα των ασθενών, γεγονός που το καθιστά ρηξικέλευθη θεραπεία».

Η θεραπεία για το άσθμα ελάχιστα έχει αλλάξει την τελευταία 20ετία, με τους ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου να βασίζονται σε εισπνεόμενα φάρμακα και σε κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) σε μορφή σπρέι ή από το στόμα για να το ρυθμίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ευρήματα, όμως, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Respiratory Medicine», δημιουργούν ελπίδες ότι οι ασθενείς θα μπορούν να το ρυθμίσουν με ένα χάπι που θα παίρνουν δύο φορές την ημέρα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 61 εθελοντές , οι μισοί εκ των οποίων έπαιρναν το fevipiprant και οι λοιποί μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Όσοι πήραν το φάρμακο είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα, την πνευμονική λειτουργία, την φλεγμονή των αεραγωγών και την επιδιόρθωση του τοιχώματός τους.

«Είμαι ενθουσιασμένος διότι είναι η πρώτη θεραπεία που δείχνει να επιδρά σε όλο το φάσμα της νόσου και επιπλέον δημιουργεί αληθινή ελπίδα ότι μπορεί να μειωθεί η ανάγκη λήψης κορτικοστεροειδών από τους ασθενείς – γεγονός που θα κάνει τεράστια διαφορά γι’ αυτούς», είπε ο δρ Μπράιτλινγκ.

Αν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν τη δυναμική του fevipiprant, «θα μπορούσε να είναι ευρέως διαθέσιμο σε περισσότερα από δύο αλλά λιγότερα από τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη είναι μελέτη φάσης ΙΙΙ, δηλαδή το φάρμακο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Ο δρ Μπράιτλινγκ ηγείται ήδη επόμενης κλινικής μελέτη, με 850 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης