Του Παύλου Κρούστη
Πληροφορίες
Τίτλος: Batman: The Telltale Series – Episode 1: Realm of Shadows
Πλατφόρμες: PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / OS X / Android / iOS
Tested on: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Telltale Games
Εκδότρια Εταιρεία: Telltale Games / Warner Bros. Interactive Entertainment
Είδος: Graphic Adventure
Ηλικίες: 18+
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενδεχομένως να υπάρχουν spoilers για την υπόθεση του πρώτου επεισοδίου στο παρακάτω κείμενο.
Εισαγωγή
Ο Batman είναι ένας ήρωας, που δε χρειάζεται συστάσεις. Οι περιπέτειές του έχουν εξιστορηθεί με κάθε τρόπο, ενώ πέρα από την κινηματογραφική τριλογία του Christopher Nolan, που έσπασε τα ταμεία πριν μερικά χρόνια, έχουμε και την τηλεοπτική σειρά Gotham, αλλά και την υπερ-επιτυχημένη σειρά video games, Batman: Arkham series στις πιο πρόσφατες εκδοχές του ήρωα.
Η Telltale Games, γνωστή για τους adventure τίτλους της, τα τελευταία χρόνια μπήκε στο προσκήνιο με τη σειρά The Walking Dead, που τους χάρισε πολλά βραβεία. Από τότε, η εταιρεία εξασφαλίζει διάφορες άδειες, που τους φαίνονται ενδιαφέρουσες και χτίζει τίτλους με το μοναδικό τους στυλ, ενώ σέβεται και το πρωτότυπο υλικό. Εκτός από την σειρά The Walking Dead, που βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ, αλλά και τηλεοπτική σειρά, έχει φτιάξει παιχνίδια βασισμένα σε άλλα παιχνίδια, όπως είναι το Tales from the Borderlands, το Tales from Monkey Island και το Minecraft: Story Mode, ενώ αντλεί υλικό και από κινηματογραφικές παραγωγές (Back to the Future, Jurassic Park), αλλά και από comics (The Wolf Among Us).
Τα τελευταία χρόνια όμως μας δίνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη. Το Game of Thrones είναι ένα από τα καλύτερα της εταιρείας, ενώ οι fans του The Wolf Among Us απαιτούν και δεύτερη σεζόν. Ήδη μαζί με το Batman, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν και την τρίτη σεζόν του The Walking Dead, ενώ αναπτύσσουν και ένα παιχνίδι βασισμένο στο σύμπαν της Marvel.
Το σενάριο των παιχνιδιών εξελίσσεται πάντα σύμφωνα με τις αποφάσεις σας, άλλοτε ασήμαντες κι άλλοτε σημαντικές, ενεργοποιώντας διαφορετικούς δρόμους μέσα στα επόμενα επεισόδια, που θα δείτε. Οι διάλογοι και τα σημαντικά “σταυροδρόμια” είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και την πορεία των χαρακτήρων, ενώ αναλόγως με το πόσο καλά σχεδιασμένο είναι το παιχνίδι, θα έχετε επιπτώσεις που δεν φαντάζεστε. Επιπρόσθετα, αυτές οι στιγμές επενδύονται με στιγμές δράσης και Quick Time Events, ως “αλατοπίπερο” για να μη βαριόμαστε. Κάποιες φορές επιτυχημένα και άλλοτε εκτός ύφους.
H Telltale με αυτό το πρώτο επεισόδιο φαίνεται να «πιάνει» το κλίμα του Gotham και των ηρώων της DC.Τα παιχνίδια της Telltale Games κυκλοφορούν σε επεισοδιακή μορφή με περίπου 1-2 μήνες κενό ανάμεσα στα επεισόδια. Η κάθε σεζόν (ή το κάθε παιχνίδι, αν θέλετε) χωρίζονται συνήθως σε πέντε επεισόδια, όπως είναι και η περίπτωση του Batman, ενώ στο παρόν κείμενο θα εξετάσουμε το πρώτο επεισόδιο, που έχει κυκλοφορήσει ως τώρα. Ο Σκοτεινός Ιππότης αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο license, που έχει αποκτήσει ως τώρα η εταιρεία. Τι κατάφερε λοιπόν να κάνει η Telltale με αυτό;
Σενάριο / Gameplay
Η Telltale Games στα περισσότερα παιχνίδια της αναπτύσσει το ήδη υπάρχον σύμπαν από την άδεια που χρησιμοποιεί και δημιουργεί νέους χαρακτήρες και καταστάσεις επάνω σε αυτή, ενώ περιπλέκονται με τους ήδη γνωστούς ήρωες, όπως για παράδειγμα έκανε στο Game of Thrones: δημιούργησε μια νέα οικογένεια, τους Forresters, ενώ τους φέρνει πολλές φορές σε επαφή με τους γνωστούς ήρωες της σειράς και των βιβλίων.
Στο Batman: The Telltale Series δεν γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά αποφασίζει απλά να πει τη δική της ιστορία με το Σκοτεινό Ιππότη και τον Bruce Wayne ως πρωταγωνιστές. Ο ρόλος του δισεκατομμυριούχου του Gotham συνήθως κρύβεται πίσω από το alter ego του στα κόμικ και τις ταινίες, που έχουμε δει ως τώρα. Η Telltale όμως, τουλάχιστον από το πρώτο επεισόδιο που είδαμε, αλλάζει την ισορροπία φέρνοντας τα ποσοστά Batman-Bruce στο 50/50 ή ίσως και να βλέπουμε λίγο παραπάνω τον Bruce. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε θα δούμε δράση από τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα, αλλά ήδη από το πρώτο επεισόδιο η Telltale χτίζει πολύ όμορφα μια πολύπλοκη (καθώς φαίνεται) ιστορία, που συμπεριλαμβάνει γνωστούς ήρωες από το σύμπαν της DC ενώ παράλληλα διατηρεί όλα τα στοιχεία που λατρεύουμε να βλέπουμε σε όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου license.
Οι ήρωες που θα δείτε ανήκουν στο γνωστό “χρυσό” cast της παρέας του Batman: Εκτός από τον Bruce Wayne και το alter ego του, θα γνωρίσετε τις εκδοχές της Telltale για τους Alfred Pennyworth, Selina Kyle, Harvey Dent, James Gordon, τον αρχι-μαφιόζο, Carmine Falcone και μια έκπληξη, που δεν περιμέναμε να δούμε, ενώ ανυπομονούμε ιδιαίτερα να δούμε την εξέλιξη…
Η ιστορία ξεκινά με έναν σχετικά ώριμο Batman, όχι στις αρχές της εκδικητικής καριέρας του, αλλά λίγο αργότερα και με την “γνωριμία” του με την Selina Kyle (aka Catwoman). Μετά από μια εκπληκτική εισαγωγή με μπόλικο κυνηγητό και δράση και αφού μπείτε στο κλίμα που θέτει η Telltale, θα γνωρίσετε και την άλλη πλευρά του Ανθρώπου-Νυχτερίδα. Η εταιρεία έχει χωρίσει το επεισόδιο σε έξι κεφάλαια, παρουσιάζοντας σχεδόν σταθερά εναλλάξ τις δύο πτυχές του πρωταγωνιστή, επιτυγχάνοντας εύκολα έτσι τη γνωριμία του θεατή με αυτήν την διπλή ταυτότητα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι γνωστοί προβληματισμοί του (όπως και σε κάθε super hero movie/game, που σέβεται τον εαυτό του).
Ο Bruce Wayne πλαισιώνεται από τoν φίλο του, Harvey Dent, που ακόμα δεν έχει γίνει ο γνωστός Two-Face, αλλά διατηρεί μια φωτεινή πλευρά, με μερικές δόσεις σκοταδιού. Ως Bruce έχετε τη δυνατότητα να τον επαναφέρετε στο φως όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις του, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η κατάληξη θα είναι διαφορετική. Μας άρεσε πολύ που η Telltale μάς έβαλε στη θέση να σκεφτούμε με ποιον “κακό” θέλουμε να “τα έχουμε καλά” και με ποιον θα πάρουμε ρίσκο. Γνωρίζοντας ήδη τους χαρακτήρες από το θρυλικό σύμπαν της DC, αυτό έκανε τις επιλογές να έχουν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο και μας έκανε να καταλάβουμε την ισχύ της άδειας, που νοίκιασε η Telltale. Αυτό καταφέρνει να κάνει ένα μεγάλο license.
Θα σας βάλει να διαλέξετε αν θέλετε να «τα έχετε καλά» με τον Falcone ή με τον Harvey Dent, που θα γίνει Two-Face. Μαντέψτε ποιον διαλέξαμε εμείς…Πέρα από τον Harvey, η «ούτως ή άλλως προβληματική» σχέση του Batman με την Catwoman επίσης έρχεται στο προσκήνιο, καθώς θα μπερδευτείτε για τα συναισθήματά σας. Η Selina είναι ένα περίεργο κορίτσι με επικίνδυνα χόμπυ. Ο Falcone επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο πρώτο επεισόδιο και ως Bruce Wayne, αλλά και ως Batman θα πρέπει να πάρετε μερικές σημαντικές αποφάσεις γι’ αυτόν, που θα επηρεάσουν τη δική σας πορεία και σχέσεις με τους γύρω σας.
Το σενάριο κρίνεται άκρως ενδιαφέρον για “εξωτερική” προσπάθεια και η χρήση της άδειας επιτυχημένη. Δεν είδαμε όλους τους χαρακτήρες, που θα θέλαμε, αλλά το πρώτο επεισόδιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα του τι θα ακολουθήσει και προς τα πού οδεύει. Το σύμπαν του Batman ούτως ή άλλως δε θέλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ενδιαφέρον, αλλά ευτυχώς η Telltale έκανε καλή δουλειά. Το βασικό concept που θα ακολουθήσει αυτή η σεζόν, παρουσιάζεται ως ανατροπή στο τέλος του επεισοδίου. Το βρήκαμε ιδιαίτερα πρωτότυπο και ενδιαφέρον και ελπίζουμε η Telltale να το χειριστεί σωστά.
Οι σκηνές με τον Batman συνήθως δεν έχουν πολλές επιλογές για να κάνετε, αλλά χτίζουν ατμόσφαιρα, παρουσιάζουν την μοναδική δράση, που θα περιμένατε από τον “Νυχτερίδα” και τα gadgets του και φέρνουν την εναλλαγή, που θα χρειαστείτε αναπόφευκτα ανάμεσα στους διαλόγους. Ενώ θα περιμέναμε απλά να κάνουν τη δουλειά τους, έχοντας δει τις προηγούμενες δουλειές της Telltale, η σκηνοθεσία και η χορογραφία έχει ανέβει αρκετά επίπεδα και θα σας κάνει να νιώσετε αυτό το μοναδικό “Batman feeling” με τους τρόπους, που θα κατατροπώσετε τους εχθρούς σας. Σε μια πολύ ωραία παραλλαγή του gameplay μάλιστα, θα σας δώσει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στις ικανότητές σας ως ντετέκτιβ, όπου θα συνδυάσετε κάποια στοιχεία για να βρείτε τι έγινε στον τόπο του εγκλήματος. Θύμισε Arkham η συγκεκριμένη σκηνή σε συνδυασμό με κλασικό adventure gameplay.
Τα Quick Time Events μπορεί να τα έχουμε βαρεθεί μέχρι εσχάτων σημείων γενικά στο gaming, αλλά αποτελούν στο συγκεκριμένο παιχνίδι μια πολύ ταιριαστή πτυχή, που σας βάζει στο ρόλο όσο περισσότερο γίνεται, με αρκετές στιγμές να μας θυμίζουν τα predator situations από τη σειρά Arkham. Θα είναι δύσκολο να χάσετε, αλλά δεν είναι εκεί το νόημα.
Οπτικό-ακουστικός Τομέας
Η Telltale διατηρεί τη γνωστή φόρμουλα πάνω στη δική της μηχανή γραφικών, που έχει σε όλα τα παιχνίδια της. Comic art-style παράλληλα με κινηματογραφική σκηνοθεσία δημιουργούν οπτικά ένα παιχνίδι, που εξυπηρετεί το σκοπό και την ουσία του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και τις ενστάσεις μας.
Η μηχανή γραφικών της Telltale έρχεται ανανεωμένη, αλλά όχι στο σημείο, που θα θέλαμε. Παρόλο που τα παιχνίδια της εταιρείας δεν είναι απαιτητικά, οι επιδόσεις τους τείνουν να πέφτουν σε σημεία και το Batman δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα στις μάχες και σε μερικές γρήγορες εναλλαγές της κάμερας, δυστυχώς ο ρυθμός ανανέωσης καρέ πέφτει ίσως και κάτω από 20fps, προκαλώντας «σπασίματα» στην κίνηση, αλλά και μη αποκρίσιμο χειρισμό. Μπορεί να μην είναι μεγάλο πλήγμα, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω, το “game over” δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά σίγουρα πλήττει τη συνολική εικόνα του τίτλου.
Κατά τ’ άλλα η ανανεωμένη μηχανή φέρνει περισσότερες λεπτομέρειες εμφανώς σε σχέση με τα παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς, ιδιαίτερα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, που πλέον δεν έχουν τόσες γωνίες. Οι σκιές φαίνονται πιο λεπτομερείς και τα animations φαίνονται ακόμα καλύτερα δουλεμένα: ένας τομέας, που η Telltale δείχνει συνεχώς ότι προσπαθεί να βελτιώσει. Επιπρόσθετα έχουμε και χρήση motion blur, κάτι που προσδίδει στην κινηματογραφικότητα.
Το στυλ κόμικ φυσικά και ταιριάζει στον εν λόγω τίτλο και ενώ ο σχεδιασμός του Batman δεν είναι άσχημος, δεν έχει δυστυχώς κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, για να ξεχωρίσει από άλλες εκδοχές του. Εντύπωση κάνει η επιλογή του παιχνιδιού στην αρχή, που σας επιτρέπει να επιλέξετε το χρώμα των gadgets του ήρωα.
Η σκηνοθεσία είναι άπταιστη και θυμίζει σε πολλά σημεία τις κινηματογραφικές ταινίες του ήρωα, ενώ θα σας τονώσει το συναίσθημα, που δίνει το συγκεκριμένο franchise, όταν βλέπετε τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα να χρησιμοποιεί τα gadgets του με cool τρόπο. Ακόμα και ανατριχίλες είναι ικανό να προκαλέσει σε σημεία, αν είστε fan.
O ακουστικός τομέας είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με τα μουσικά themes να αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραλλαγές των κομματιών, που έχουμε ακούσει στις κινηματογραφικές μεταφορές, με τις γρήγορες μελωδίες εγχόρδων να προκαλούν τις απαραίτητες εντάσεις. Το cast κάνει φωνητικά εξαιρετικά τη δουλειά του, με όλους τους χαρακτήρες να δίνουν αυτό που πρέπει, χωρίς υπερβολές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ρόλο του Batman/Bruce Wayne βρίσκεται ο “πανταχού παρών” Troy Baker.
Συμπέρασμα
To πρώτο επεισόδιο του Batman της Telltale το περιμέναμε πώς και πώς, καθώς ανυπομονούσαμε να δούμε τι θα καταφέρει να κάνει η Telltale με ίσως το μεγαλύτερο license, που έχει νοικιάσει ως τώρα. Η ιστορία ακόμα δεν έχει «δείξει τα δόντια της» και το πρώτο επεισόδιο των 2 (με 2,5) ωρών είχε εισαγωγικό χαρακτήρα, όμως κρατά μια πολύ στιβαρή δομή για να σταθεί ακόμα και μόνο του, ενώ οι εναλλαγές του Batman με τον Bruce Wayne διατηρούν το ενδιαφέρον σε διάφορα μέτωπα.
Η Telltale έχει πιάσει τον παλμό του συγκεκριμένου σύμπαντος και αποδίδει πολύ σωστά την ατμόσφαιρα πλασάροντας και το δικό της στυλ. Ενώ είχαμε μερικές πολύ καλές στιγμές, δε φτάνει ακόμα να χαρακτηριστεί συναρπαστική η ιστορία, αλλά επιφυλασσόμαστε για την εξέλιξή της. Έχει τα φόντα πάντως να γίνει το καλύτερο παιχνίδι της Telltale. Ελπίζουμε να μην απογοητεύσει.