Ερώτηση στη Βουλή για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τη διαδικασία. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Υποδομών.
«Ο υπουργός Επικρατείας προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης προτού ακόμη κριθεί η συνταγματικότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης με την οποία αφαίρεσε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και πήρε στα χέρια του την αδειοδοτική αρμοδιότητα. Η εκκρεμότητα αυτή απομειώνει το κύρος του διαγωνισμού. Είναι νομικά αναγκαίο να περιμένει η κυβέρνηση την κρίση του δικαστηρίου πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγείρουν αξιώσεις των ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου», αναφέρουν οι 13 βουλευτές.
Σηνειώνουν δε ότι ενώ η κυβέρνηση «αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες» και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε την εκπόνηση νέας εμπειρογνωμοσύνης για τον αριθμό των αδειών.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός δικαιώνει τα όσα έχει επισημάνει η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου καταδεικνύει τη σκόπιμη προχειρότητα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) το σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών προκαλεί θυμηδία. Η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η Ε.Ε.Τ.Τ., τελικά δεν είναι και τόσο ηλεκτρονική με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας», αναφέρουν.
Είναι προφανώς ασυμβίβαστο το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης αναθέτει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. την οποία εποπτεύει, και την ίδια στιγμή στη διαγωνιστική διαδικασία που καλείται να ολοκληρώσει η Αρχή να συμμετέχει επιχειρηματίας που συνδέεται προσωπικά μαζί του, και όλως τυχαίως ο πατέρας του ίδιου να λαμβάνει παράλληλα δημόσια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από κατατμήσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος υπουργός, σημειώνουν.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της ερώτησής τους, ζητούν να ενημερωθούν:
-Για ποιο λόγο ζητείται συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη.
-Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ.
-Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Ολόκληρη η ερώτηση:
Η κυβερνητική μεθόδευση για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά να προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του Αυγούστου και χωρίς προηγουμένως να έχει κριθεί αρμοδίως η συνταγματικότητα της μεταβίβασης της αδειοδοτικής αρμοδιότητας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) στον εαυτό του.
Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του συνόλου του πολιτικού κόσμου περί χειραγώγησης των επιταγών του Συντάγματος, υπονόμευσης των Ανεξάρτητων Αρχών και καταστρατήγησης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τρία νέα “επεισόδια” στο σήριαλ της διαγωνιστικής διαδικασίας – παρωδία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αποδεικνύουν το θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Ένα αδιέξοδο που περιλαμβάνει την υποεκμετάλλευση του ψηφιακού φάσματος από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις (4) τηλεοπτικές άδειες, όταν όλοι βεβαιώνουν ότι το ψηφιακό φάσμα μπορεί τεχνικά να “σηκώσει” μέχρι και 16 άδειες σήματος υψηλής ευκρίνειας.
Το πρώτο από αυτά αφορά την εκ νέου ανάθεση από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της εκπόνησης οριστικής εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, εν μέσω μάλιστα του διαγωνισμού που έχει προκαθορίσει τον αριθμό των παρόχων σε τέσσερις.
Η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως είχε επισημάνει, ότι η αρχική μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας δεν βασίστηκε σε καμία πρωτογενή έρευνα, παρά μόνο στα στοιχεία που προσκομίστηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας, χωρίς να γίνει καν επιβεβαίωση αυτών και παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση που είχε λάβει το αρμόδιο υπουργείο από τις ελληνικές Προξενικές αρχές για το καθεστώς που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες, ήταν εντελώς διαφορετική.
Η ανάγκη για νέα, συμπληρωματική γνωμοδότηση δεν επιβεβαιώνει απλώς τα επιχειρήματά μας, αλλά καταδεικνύει πασιφανώς την σκόπιμη προχειρότητα της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δημιουργεί επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση που οδηγήσει σε νέα συμπεράσματα, και περαιτέρω εμπόδια στη τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία, την οποία απονομιμοποιεί πλήρως ηθικά και πολιτικά.
Εξίσου απομειώνει το κύρος της διαγωνιστικής διαδικασίας η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της, πριν γίνει γνωστή η κρίση του ΣτΕ για το αν η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. είναι νόμιμη και συμβατή με τις επιταγές του Συντάγματος.
Είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ζήτημα συνταγματικότητας του 4339/2015, λόγω της ανεπίτρεπτης μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του Ε.Σ.Ρ. στον Υπουργό Επικρατείας. Είχαμε επισημάνει ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος Υπουργός δεν υποκαθιστά την Ανεξάρτητη Αρχή, ούτε προτείνει τον αριθμό των αδειών και το ύψος εκκίνησης της δημοπρασίας.
Το ίδιο το ΣτΕ, εξάλλου, με την υπ. αριθ. 1901/2014 απόφασή του, όρισε με σαφήνεια ότι “η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το “Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης””.
Είναι επομένως δείγμα ελάχιστου σεβασμού προς τους θεσμούς, αλλά και νομικά αναγκαίο για την αποφυγή τυχόν μελλοντικών επιπλοκών, η Κυβέρνηση να περιμένει την κρίση του ΣτΕ πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγείρουν αξιώσεις ιδιωτών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Μόνο θυμηδία προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών, μετά την κύρυξη του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού που προκήρυξη η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για την επιλογή εταιρίας που θα συνέδραμε τεχνικά στην διενέργεια της δημοπρασίας, ως άγονου.
Είναι η ίδια Κυβέρνηση που δια του εποπτεύοντος την Ε.Ε.Τ.Τ. Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη ζήτησε πριν από λίγο καιρό τις παραιτήσεις των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής και που όταν το αίτημα του δεν ικανοποιήθηκε κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, ισχυριζόμενος ότι συνέβαλλαν αποφασιστικά στο “στήσιμο, τη στρέβλωση και την αδιαφάνεια” στη χορήγηση της πλατφόρμας ψηφιακής εκπομπής στη Digea καθώς και ότι “πρωταγωνίστησαν στο μαύρο στην ΕΡΤ”.
Άραγε ο κ. Σπίρτζης δεν αντιλαμβάνεται το προφανές ασυμβίβαστο του να αναθέτει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. την οποία εποπτεύει, και την ίδια στιγμή στη διαγωνιστική διαδικασία που καλείται να ολοκληρώσει η Αρχή να συμμετέχει επιχειρηματίας που συνδέεται προσωπικά μαζί του, και όλως τυχαίως ο πατέρας του οποίου να λαμβάνει παράλληλα δημόσια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από κατατμήσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος Υπουργός;
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια την Προκήρυξη (Παρ. 7.4.1) γίνεται σαφής αναφορά ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της δημοπρασίας “θα πληροί τις απαιτούμενες τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές βάσει διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης”.
Ο εν λόγω όρος της Προκήρυξης είναι προφανές ότι δεν ικανοποιείται, όπως είναι, επίσης, προφανές ότι το λογισμικό της Ε.Ε.Τ.Τ. που χρησιμοποιήθηκε για τον διαγωνισμό του φάσματος της τηλεφωνίας, δεν είναι πιστοποιημένο, καθώς η εν λόγω πιστοποίηση του αφορούσε άλλο διαγωνισμό με άλλη φιλοσοφία και άλλες τεχνικές προδιαγραφές.
Εξάλλου, μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες οι πιστοποιήσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τη δημοπρασία, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο το διαγωνισμού.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η Ε.Ε.Τ.Τ., τελικά δεν είναι και τόσο “ηλεκτρονική” με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχωρά σε συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη;
Ποια θα είναι η τύχη της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας αν η οριστική εμπειρογνωμοσύνη οδηγήσει σε νέα συμπεράσματα;
Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Ν. 4339/2015 και ειδικά της αρμοδιότητας του Ε.Σ.Ρ.; Προτίθεται να επαναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία από το Ε.Σ.Ρ. εφόσον αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου;
Ποιος είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση αναλαμβάνει το νομικό ρίσκο έκδοσης των αδειών πριν από την έκδοση της απόφαση του ΣτΕ;
Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών από τη διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Τ., όταν αυτή είναι σαφές ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του εποπτεύοντος τουλάχιστον Υπουργού της Κυβέρνησης;
Με ποιον τρόπο διασφαλίζει η Κυβέρνηση το αδιάβλητο της διαδικασίας όταν αποφασίζει να αναθέσει σε μη πιστοποιημένο όργανο την διεξαγωγή της κατά παράβαση των όρων της ίδιας της Προκήρυξης, προκαλώντας ακόμη και παραβίαση ουσιώδη τύπου της διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ακυρότητα του αποτελέσματος του διαγωνισμού;
Αθήνα, 03/08/2016
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Γιάννης Κεφαλογιάννης
2. Γιώργος Κουμουτσάκος
3. Κώστας Τσιάρας
4. Κώστας Τζαβάρας
5. Μάξιμος Χαρακόπουλος
6. Νίκος Παναγιωτόπουλος
7. Νίκος Δένδιας
8. Κώστας Τασούλας
9. Γιάννης Βρούτσης
10. Θεόδωρος Καράογλου
11. Νίκη Κεραμέως
12. Γιώργος Γεωργαντάς
13. Χρήστος Μπουκώρος