Τραγική κρίνεται η κατάσταση στην Αϊτή μετά τις δεκαεπτά σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες στις 16.43 τοπική ώρα (23:53 ώρα Ελλάδας) έφθασε τους 7 βαθμούς την κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Leogane, και 15 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Port -Au- Prince (Πορτ ο Πρένς) ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Χάρτης της περιοχής)

Σκηνές Αποκάλυψης περιγράφουν τα διεθνή δίκτυα

Στο Port au Prince έχουν καταστραφεί κυβερνητικά κτίρια και το νοσοκομείο, από τα λίγα φτιαγμένα με τσιμέντο εφ’ όσον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, υπερτερούν οι πρόχειρες κατασκευές και οι παράγκες. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολυάριθμους νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό των 7 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς επικρατεί πλήρης σύγχυση όσον αφορά τον ακριβή αριθμό.Στρατιωτική και πολιτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Αϊτή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton.

“Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους”, δήλωσε η Clinton κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Χαβάης.

Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή.

Το 80% του λαού ζει στα όρια της φτώχειας, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η κυβέρνηση της χώρας έκανε αμέσως έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ στην οποία ανταποκρίθηκε ταχύτατα ο πρόεδρος Obama δηλώνοντας επί λέξη: «Οι προσευχές και η σκέψη μου είναι στην Αϊτή». Πρόκειται για μία χώρα στην οποία η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Μόλις το 3% των κατοίκων κατορθώνει να ξεπεράσει τα 60 χρόνια. Μία χώρα πέρα από τα όρια της φτώχειας, αυτή τη στιγμή φαίνεται να γονατίζει από την οργή της φύσης».

Η Αϊτή κατέχει την 203η θέση ανάμεσα στις 293 φτωχότερες χώρες του κόσμου! Μία περιοχή, η οποία εκτός από την δικτατορία και την απόλυτη πολιτική αστάθεια, γνωρίζει τώρα την καταστροφική μανία της φύσης.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε ακόμα πιο δραματική την κατάσταση για την οποία υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες, λόγω του ότι από την πρώτη στιγμή κόπηκαν οι επικοινωνίες. Μετά τις αλλεπάλληλες δονήσεις, το Port –au- Prince καλύφτηκε από ένα παχύ στρώμα σκόνης.

Νεκροί και τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό

Σύμφωνα με το Associated Press ένα κτίριο, στο οποίο στεγάζεται τοπικό νοσοκομείο έχει καταρρεύσει, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλά θύματα. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως αναρίθμητα κτίρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα, ενώ υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι Το επίκεντρο της δόνησηςκάτω από τα συντρίμμια.

Ένας υπάλληλος της οργάνωσης “αρωγής για τους φτωχούς” των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι είδε ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής.

Ένας άλλος υπάλληλος του ίδιου οργανισμού δήλωσε ότι τα περισσότερα οικήματα έχουν καταστραφεί στην οδό Νταλμάς, το μεγαλύτερο δρόμο του Port -Au- Prince.

Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, με 9 εκατομμύρια πληθυσμό.

Ο πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Raymond Joseph, δήλωσε στο CNN πως “το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι μια προσευχή και να μη χάσουμε την πίστη μας”.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Αρχικά, το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού απηύθυνε προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.

Η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης