Η παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές, μετά από απαίτηση του κοινού, επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στη συνέχεια ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Για δύο συνεχόμενες χρονιές, στην κατάμεστη αίθουσα «Αντιγόνη», χωρητικότητας 1.000 θέσεων, οι θεατές βίωσαν μια μοναδική εμπειρία και έγιναν μάρτυρες της αυθεντικής ζωής της Σμύρνης: Οι χοροί, τα τραγούδια, η ξένοιαστη και κοσμοπολίτικη ζωή της πόλης, αλλά και λεπτό προς λεπτό τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην οδυνηρή καταστροφή και τον ξεριζωμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση έγινε σημείο αναφοράς και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και δημοσιογράφους. Το κοινό την «αγκάλιασε» και την ανέδειξε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε την παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, πιστό πάντα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Πλειάδα προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου παρακολούθησαν την παράσταση με κορυφαίες στιγμές, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου, σε μία από τις σπάνιες εξόδους του και την επίσκεψη της διάσημης ηθοποιού και ακτιβίστριας Βανέσας Ρεντγκρέιβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, λοιπόν, η επιτυχία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά! Για λίγες μόνο παραστάσεις, στη γνώριμη σκηνή του «Θέατρον» και στη συνέχεια στο κοινό της συμπρωτεύουσας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα!

Λίγα λόγια για το έργο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«Θέατρον»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης