Ερώτηση

Το ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας στη ΒΑ Χαλκιδική είχε δώσει το 1932 έναν σεισμό γύρω στα 7 R, που ισοπέδωσε την Ιερισσό και τη μισή Στρατονίκη και προκάλεσε 150 θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έγγραφο του 1993 του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, που αναφέρεται στα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου, η πιθανότητα εκδήλωσης στην περιοχή επιφανειακού σεισμού μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2006 άγγιζε το 80%!

Τα χρόνια πέρασαν, ο μεγάλος σεισμός δεν έγινε, η ανησυχία παραμένει και η ενημέρωση του κόσμου είναι ανύπαρκτη.

Θα ήθελα να ξέρω, αν παρακολουθείται αυτό το ρήγμα και με ποια αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει κάποια νεότερη εκτίμηση για τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής;

Ευχαριστώ

Απάντηση

Έχετε δίκιο, ευρύτατα διερρηγμένη είναι και η Χαλκιδική μας.

Εστίες σεισμών έχουμε στην Άσσυρο, στη Βόλβη και τρεις εστίες στο κόλπο του Αγίου Όρους, της Ιερισσού και στη χερσόνησο του Άθω.

Αρκετοί συνάδελφοι γεωλόγοι και γεωφυσικοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν κάνει σημαντική ερευνητική δουλειά για την ευρύτερη περιοχή σας.

Η παρακολούθηση της σεισμικότητας είναι πλέον σε πραγματικό χρόνο και η παρακολούθηση αυτής για οποιονδήποτε στο Ίντερνετ.

Εκτίμηση για επερχόμενο σεισμό δεν μπορώ να κάνω από αυτήν τη στήλη, αλλά είναι σημαντική η πιθανότητα που αναφέρεται.

Οπότε λέω ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων είναι απαραίτητοι και καλό είναι να φρεσκάρουμε τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.

Στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Π http://www.oasp.gr/ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp μπορείτε να ενημερωθείτε κατάλληλα με οδηγίες πρόληψης και ετοιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης