Στις σύγχρονες «θύελλες» που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, που παραμένει σταθερός εταίρος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από τους βασιλείς των Κάτω Χωρών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπενθύμισε την ιστορία των δυο λαών και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ολλανδίας, σημείωσε ότι «οι δύο λαοί μας μπορούν και οφείλουν να συνεργασθούν, προκειμένου να συμβάλλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί και όχι μόνο- στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, οι οποίες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την ολοκλήρωση της κοινής μας ευρωπαϊκής εστίας, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά σε δυο από τις προκλήσεις αυτές, επισημαίνοντας ως πρώτη, το προσφυγικό ζήτημα και την αποτρόπαιη τζιχαντιστική τρομοκρατία τoυ ISIS και ως δεύτερη, τις διαλυτικές, φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απέδειξε προσφάτως η ατυχής έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία.

«Ως προς τους πρόσφυγες, ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, επιβάλλει να συμπεριφερθούμε, έως ότου επιστρέψουν στις εστίες τους, με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανεχθούμε συμπεριφορές εταίρων μας -ευτυχώς λίγων- που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, εντελώς αντίθετα προς τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Όσον αφορά στους εκπροσώπους της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, «έχουμε χρέος να είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και επισήμανε την ανάγκη να σβήσουν οι εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή, κυρίως δε στη Συρία και να εξαφανισθεί ο κίνδυνος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ σημείωσε ότι προκειμένου να καταστεί τούτο δυνατό, απαιτείται ειλικρινής και αποτελεσματική συνεργασία, πρωτίστως μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις διαλυτικές, φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απέδειξε προσφάτως η ατυχής έκβαση του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού «όσο και αν μας θλίβει, είναι σεβαστή και πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πιστεύω και της Μ. Βρετανίας, να παρατείνεται η εκκρεμότητα αυτή».

Όπως παρατήρησε «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος και χωρίς τη Βρετανία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι όλοι οι εταίροι θα αναλογισθούμε τα λάθη τα οποία έχουν διαπραχθεί ως τώρα και θα ενισχύσουμε τις ρίζες πάνω στις οποίες βασίσθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι « βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίζεται πάντοτε στην αρχή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά, αναποδράστως, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η Οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την Οικονομία.
Αυτό συνάγεται από το ότι, εκ καταγωγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον όταν πρώτο της μέλημα είναι η εμπέδωση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρωτοπόρο την – δυστυχώς, δεινώς δοκιμαζόμενη από την βαθιά οικονομική κρίση- νέα γενιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι δύο λαοί μας, όχι μόνο συμμερίζονται τις θέσεις αυτές αλλά έχουν ιστορικό χρέος, με βάση το παρελθόν και το μέλλον που τους αναλογεί, να πρωταγωνιστήσουν, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτύχει τους στόχους της αλλά και να επιτελέσει την, κυριολεκτικώς, παγκόσμια αποστολή της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης