Με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις βρίσκεται για άλλη μία μέρα αντιμέτωπη η Ευρώπη, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ακυρώθηκαν σήμερα 216 πτήσεις λόγω της χιονοθύελλας, αν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται προς το μεσημέρι. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γερμανίας συνέστησε στον πληθυσμό να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες λίγο έλειψε χθες να προκαλέσουν αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας Air Berlin, με προορισμό το Ντίσελντορφ, ξέφυγε από τον διάδρομο πριν από την απογείωση και ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Οι 145 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αποζημιώθηκαν.

Το Βέλγιο είδε σήμερα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, αρχικά στην περιοχή της Λιέγης, για να απλωθούν αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας περίπου πενήντα ακυρώσεις πτήσεων και 90 καθυστερήσεις.

Πνιγμένη στο χιόνι είναι σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία, όπου σημειώνονται επίσης προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, ενώ στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 7.000 νοικοκυριά. Στις ίδιες περιοχές σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα στο παγωμένο οδόστρωμα, κυρίως από φορτηγά, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βρετανία, που περνά έναν από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων ετών, η κατάσταση σήμερα το πρωί ήταν πιο ομαλή, αν και αναμένονται και άλλες χιονοπτώσεις, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Στα αεροδρόμια η κατάσταση παραμένει προβληματική, ενώ αντίθετα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει σχεδόν κανονικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με μόνο λίγες καθυστερήσεις. Η έλλειψη αλατιού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκασθεί να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να παραληφθούν πριν από τις 21 Ιανουαρίου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Η Ιρλανδία, είναι επίσης καλυμμένη με χιόνι, το οποίο οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του αεροδρομίου του Δουβλίνου.

Στην Ιταλία 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές, προκαλώντας παράλληλα πτώση δένδρων και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν αποδιοργανώσει τις οδικές συγκοινωνίες και στην Πολωνία, όπου 25.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Κιέλτσε και Κατοβίτσε στο νότο. Επίσης, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις τελευταίες δύο ημέρες εξαιτίας του ψύχους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 139 από τις αρχές Νοεμβρίου.

Τέλος, μεγάλο μέρος της Ισπανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας προειδοποίησε τον πληθυσμό για ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της ημέρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης