Ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος καταγγέλλεται πως πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια στη Χαλκίδα.

Επί προεδρίας του νυν δημάρχου, κ. Αθανάσιου Ζεμπίλη, διάφοροι «επιτήδειοι» χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ) έχουν κατορθώσει να στήσουν έναν άκρως ρουσφετολογικό, όπως χαρακτηρίζεται, μηχανισμό εξυπηρέτησης των «ημετέρων», μοιράζοντας τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών σε διάφορους ιδιώτες, οι οποίοι από τη σειρά τους φέρονται να παράγουν έκτακτο έργο-μαϊμού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των ντοκουμέντων που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας σήμερα η zougla.gr, από το 2007 έως και τον Αύγουστο του 2009 περισσότερα από 300.000 ευρώ φέρονται να έχουν καταλήξει στις τσέπες διαφόρων ιδιωτών με τη μέθοδο των αποδείξεων δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη μέθοδος, βάσει της νομοθεσίας, χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις. Για παράδειγμα σε περίπτωση που σημειωθεί κάποια θεομηνία και η επιχείρηση χρειαστεί επιπλέον εργατικά χέρια για να αποκαταστήσει μια σοβαρή βλάβη που τυχόν έχει προκύψει.

Την επίμαχη όμως περίοδο 2007-2009 χρήματα φέρεται να έχει λάβει κόσμος και κοσμάκης, που όχι μόνο δεν έχει «απασχοληθεί» λόγω κάποιου εκτάκτου περιστατικού που προέκυψε, αλλά, αντίθετα, έχει εισπράξει μισθούς λόγω της ασχολίας του με τη διανομή εντύπων ή τη γραμματειακή υποστήριξη.

Λεφτά με τη… σέσουλα

Η αποκάλυψη της υπόθεσης, που εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, όταν ο πρόεδρος των εργαζομένων (το μόνιμο προσωπικό αριθμεί 75 υπαλλήλους) της ΔΕΥΑΧ, κ. Χρήστος Κούκουρας, άρχισε να βλέπει δεξιά και αριστερά εργαζόμενους που πολύ απλά δεν… γνώριζε.

«Σε μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο κανείς από αυτούς δεν είχε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, αλλά και ότι πολλοί παίρνανε μαύρα χρήματα», λέει ο κ. Κούκουρας και συνεχίζει: «Πήγαμε στη διοίκηση και ζητήσαμε τα στοιχεία για το τι συμβαίνει. Μας τα έδωσαν με τα χίλια ζόρια. Εκεί διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούσαν τις αποδείξεις δαπανών για ψύλλου πήδημα. Ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν για να απασχολήσουν ιδιώτες μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και όχι για δουλειές σε γραφείο, βάψιμο, κ.ο.κ. Εκείνοι όμως έχουν κάνει τα απίστευτα».

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μόνο για το 2008 η Δημοτική Επιχείρηση έβγαλε λόγω… εκτάκτων αναγκών από τα ταμεία της 119.910 ευρώ, τα οποία και μοίρασε σε 40 συνολικά ιδιώτες. Το 2009 (μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε) το ποσό που εκταμιεύθηκε ανήλθε σε 134.143 ευρώ. Τα μοιράστηκαν 44 «έκτακτοι» υπάλληλοι, εκ των οποίων αρκετοί εμφανίζονται να είναι ακόμα και συγγενείς με τα μέλη της δημοτικής επιχείρησης! Το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι, όμως, το γεγονός ότι ελάχιστοι από εκείνους που πληρώθηκαν με αποδείξεις δαπανών συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης κατάστασης.

Έχουμε και λέμε: Ο ιδιώτης Α.Κ. έλαβε 5.000 ευρώ, γιατί εμφανίζεται ότι από τις 14 Μαρτίου μέχρι και τις 14 Αυγούστου 2009 διένειμε ενημερωτικά έντυπα της ΔΕΥΑΧ!

Άλλος ιδιώτης, ο Α.Σ. εισέπραξε 2.000 ευρώ, γιατί επί δύο μήνες (Ιούνιο και Αύγουστο 2008) ασχολήθηκε με έκτακτες εργασίες καταμέτρησης υδρόμετρων. Μια γυναίκα, η Π.Ψ., φέρεται ότι παρείχε (έκτακτα πάντα) βοηθητικές εργασίες στο ταμείο της επιχείρησης, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009. Γι’ αυτόν τον λόγο εισέπραξε 2.000 ευρώ.

Πάμε παρακάτω… Η Α.Α. έλαβε 4.694 ευρώ, επειδή απασχολήθηκε με την καθαριότητα πλησίον του αντλιοστασίου, ενώ μια άλλη ιδιώτις, η Κ.Γ. εισέπραξε 4.896 ευρώ επειδή παρείχε τις υπηρεσίες της από το πόστο της «επιμελήτριας» εντύπων ύδρευσης και αποχέτευσης!

Από την άλλη πλευρά, στενός συγγενής μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου της επιχείρησης εμφανίζεται ότι πήρε 4.896 ευρώ, επειδή για δυο μήνες καθάριζε φρεάτια σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ συγγενής γνωστού τοπικού κομματικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας φέρεται ότι πήρε 3.000 ευρώ για εργασίες απεικόνισης και σχεδίασης διαφημιστικών σελίδων τεχνικών έργων…

Την ίδια στιγμή, οι «φωστήρες» της ΔΕΥΑΧ φαίνεται πως είχαν βρει και… πολυεργαζόμενους ιδιώτες, καθώς στο ίδιο πρόσωπο κόπηκαν διαφορετικές αποδείξεις δαπανών για τις υπηρεσίες που υποτίθεται πως προσέφερε ως χτίστης, χειριστής μηχανημάτων αλλά και ελαιοχρωματιστής!

«Πιο ανησυχητικό όμως από όλα είναι ότι ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος και είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης, εμφανίζεται να μην γνώριζε την υπόθεση. Όταν του το είπαμε μας απάντησε πως «έπεσε από τα σύννεφα»», λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων χαρακτηρίζοντας «χείριστη» την τωρινή οικονομική κατάσταση της πάλαι ποτέ κερδοφόρας επιχείρησης.

«Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και η εταιρεία προσανατολίζεται να πάρει δάνειο. Στο τέλος θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες. Εμείς από την πλευρά μας καταθέσαμε ολόκληρο το φάκελο στο ΙΚΑ καθώς οι λεγόμενοι «έκτακτοι υπάλληλοι» ήταν συν τοις άλλοις ανασφάλιστοι», καταλήγει.

Ρουσφετολογικές μεθόδους, καταγγέλλει ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας

Για ρουσφετολογικές μεθόδους κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας και νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Παράλληλα ο κ. Αναγνωστάκης, που έφερε το θέμα της κακοδιαχείρισης και στο δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνει ότι εκτός από το θέμα με τις «έκτακτες δαπάνες» έξι διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΧ έπαιρναν παράτυπα επί 19 μήνες μπόνους 500 ευρώ!

«Το τραγικό είναι ότι ο δήμαρχος δήλωσε και δημόσια ότι δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά», λέει στη zougla.gr και συνεχίζει: «Οι αποδείξεις δαπανών είναι ένα εργαλείο που έχουμε αλλά για να καλύπτουν συγκεκριμένες έκτακτες ανάγκες, όπως μια αποκατάσταση μετά από πλημμύρα. Δεν μπορεί να θεωρηθεί έκτακτη κατάσταση η γραμματειακή υποστήριξη του αντιπροέδρου.

Εάν υπήρχε η ανάγκη θα μπορούσε να προκηρυχτεί διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις. Η ιστορία αυτή αναδεικνύει το ρουσφετολογικό σύστημα που είχε αναπτυχθεί στην επιχείρηση. Τις περασμένες περιόδους τα ποσά που δίνονταν μέσω των αποδείξεων δαπανών δεν ξεπερνούσαν τις 10.000-15.000 ευρώ την τετραετία».

«Θα διερευνηθεί το θέμα», λέει ο δήμαρχος

Eπικοινωνήσαμε και με τον εκλεγέντα -με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δήμαρχο Χαλκίδας και πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη ο οποίος απέφυγε να κάνει λόγο για κακοδιαχείριση, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει «διοικητική αταξία» την οποία και διερευνά:

«Υπάρχει διοικητικό θέμα, το οποίο συμβαίνει και σε άλλους δήμους και όχι μόνο στη Χαλκίδα. Δεν έχει συμβεί μόνο στη δική μου θητεία αλλά και στις υπόλοιπες. Στην επιχείρηση δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό και τώρα θα κάνουμε προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Από την πλευρά μου, διερευνώ το θέμα αυτό και όταν ολοκληρώσω την έρευνα θα δω σχετικά με τους υπευθύνους της επιχείρησης το λόγο που είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Και εγώ θεωρώ πάντως πως έχει ξεφύγει το μέγεθος των δαπανών», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης