Την ώρα που οι πολίτες που ζουν στα συρο-τουρκικά σύνορα υποφέρουν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου και κατηγορούν τον τουρκικό στρατό για αδράνεια, οι αποκαλούμενοι «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικοί αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πολεμούν δίπλα- δίπλα με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, παραδεχόμενοι την στήριξη της Άγκυρας.

Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT.com η ρεπόρτερ του οποίου Lizzie Phelan πήγε στην τουρκική πόλη Karkamis, που ακουμπάει στα σύνορα με τη Συρία ακριβώς απέναντι από την περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS – πρώην ISIL ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρεπόρτερ του RT.com μίλησε με κατοίκους της πόλης και πρόσφυγες που έχουν φτάσει εκεί οι οποίοι της περιέγραψαν τον ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη και ενίσχυση τόσο των Σύρων επαναστατών όσο και των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των επιθέσεων που δέχονταν από τους τζιχαντιστές στην παραμεθόριο περιοχή.

«Η τουρκική προσπάθεια να αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή, περιοχή, περιορίστηκε στην ανέγερση προστατευτικού τσιμεντένιου τείχους κατά μήκος τη ςμερθορίου με τη Συρία, το οποίο έπληξε κυρίως τους μαγαζάτορες και τους εμπόρους της πόλη που έχασαν την πελατεία από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπαν κάτοικοι στην ρεπόρτερ του RT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι πλειοψηφία στην πόλη, αποτελούν πλέον οι πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι ωστόσο δεν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος τέλειωσε. Και αυτό επειδή σφαίρες των τζιχαντιστών και βλήματα όλμων, συχνά πέφτουν στην Karkamis.

Μαχητής συριακής ομάδας αντικαθεστωτικών, σε συνέντευξή του στην Phelan, παραδέχτηκε ξεκάθαρα ότι «η Τουρκία μας βοηθάει, και πως κάθε δύο εβδομάδες περνάω τα σύνορα».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μας βοηθάει. Κι είμαστε ευγνώμονες γι΄αυτό», είπε ο Σύρος αντικαθεστωτικός αντάρτης.

Στην ερώτηση ποιες ανταρτικές ομάδες μάχονται στο πλευρό του, ανέφερε τις «Jabhat Al Shamiye, την Μεραρχία Sultan Murad , τη Λεγεώνα Sham Legion και τους Ahrar al-Sham».

Η Ahrar al-Sham έχει κατηγορηθεί για σφαγές αμάχων στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι, στις αρχές Ιουνίου. Οι Ρώσοι επενειλημμέν ατην έχουν κατηγορήσει για στενές σχέσεις με τους τρομοκράτες του Μετώπου al-Nusra (που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, αλλά οι αμερικανοί το διαχωρίζουν από τις χαρακτηρισμένες ως τρομοκρατικές οργανώσεις).

Ο Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος του Al-Monitor Fehim Tastekin δήλωσε στο RT ότι το Al-Nusra χρησιμοποιεί οργανώσεις-παρακλάδια για να μοιράσουν τα όπλα που καταφθάνουν από την Τουρκία. Είπε ακόμη, πως «με τον ίδιο τρόπο μοιράζουν και το τουρκικό χρήμα».

Όπως υπενθυμίζει το RT, πριν μερικούς μήνες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Yaalon είχε πει στον υπουργό άμυνας Πάνο Καμένο, πως «οι τρομοκράτες του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου) εδώ και καιρό χρηματοδοτούνται από την Τουρκία», είχε μεταδώσει το Reuters.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία για «σκιώδεις οικονομικές σχέσεις» με τους τζιχαντιστές. Τον Δεκέμβριο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είχε δώσει στη δημοσιότητα χάρτες και φωτογραφίες από δορυφόρους που αποδείκνυαν πως η Τουρκία ήταν ο κύριος καταναλωτής στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών, που προερχόταν από το πετρελαιοπηγές που το Ισλαμικό Χαλιφάτο είχε καταλάβει σε Ιράκ και Συρία. Και στο λαθρεμπόριο οι Ρώσοι κατηγορούσαν ότι ήταν αναμειγμένος και ο υιός Ερντογάν.

Ο Σύρος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Bashar al-Ja’afari, επανειλημμένα έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Χαλιφάτο. 

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης