Διεγράφη οριστικά από τα μητρώα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων ο Δημήτρης Καπράνος, που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των Ομολόγων, αφού σαν πρόεδρος του ταμείου των δημοσιογράφων, ΤΣΠΕΑΘ, διαχειρίστηκε την επένδυση των κεφαλαίων του Ταμείου σε δομημένο ομόλογο με όλες τις συνέπειες που επακολούθησαν. Ο  Δημήτρης Καπράνος διεγράφη διότι με τις πράξεις του δεν διασφάλισε τα συμφέροντα των συναδέλφων του, τουλάχιστον αυτά αναφέρει το σκεπτικό διαγραφής του.

Προκλητικότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δ. Καπράνος, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε με το ταμείο των δημοσιογράφων, ΤΣΠΕΑΘ, για την έκδοση του αμαρτωλού ομολόγου, συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα  με συνοπτικές διαδικασίες και σε μία έκρηξη αυτάρκειας, αλαζονείας και προκλητικότητας προχώρησε στην έκδοση πολυτελούς περιοδικού με διαφημιστική χορηγία της… PROTON BANK, την τράπεζα δηλαδή που «πούλησε»  το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ. Το όνομα του περιοδικού είναι GREEK WAVES, ασχολείται με την ελληνική ναυτιλία, τις μεταφορές, τα κότερα και άλλους κερδοφόρους θαλάσσιους τομείς.  Ως ιδιοκτήτρια εταιρεία εμφανίζεται η εκδοτική ΑΔΕΛΕ ΑΕ και ο κ. Καπράνος αναφέρεται στην ταυτότητα του περιοδικού ως «διευθυντής έκδοσης». Αν και κατηγορείτο από όλες τις πλευρές ότι ως πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ αγόρασε το αμαρτωλό ομόλογο από την PROTON, εξέδωσε  περιοδικό με 12 σελίδες διαφήμιση (συν το οπισθόφυλλο) από την τράπεζα αυτή. Επιβεβαίωσε δηλαδή πέραν πάσης αμφιβολίας τις αμαρτωλές σχέσεις του με την Τράπεζα, για να μη μένει πλέον καμιά αμφιβολία.

Το ιστορικό ενός δομημένου ομολόγου

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» είχε αποκαλύψει «αδιάσειστα στοιχεία», σύμφωνα με τα οποία «πέντε καταθέσεις συνολικού ύψους 827.000 έγιναν σε τρεις προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς υψηλόβαθμου παράγοντα του ΤΣΠΕΑΘ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αγορά του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ, σε τιμή υψηλότερη κατά 24 ως 33 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ουσιαστικά είναι οι προμήθειες που εισέπραξαν οι πωλητές του ομολόγου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ομόλογο με κωδικό XS0260349492, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2006, σχεδιάστηκε από την «Calyon» (θυγατρική της «Credit Agricole») και ανάδοχος ήταν η Εμπορική Τράπεζα. Στη συνέχεια, τη διαχείρισή του ανέλαβε η «Εμπορική Finance» και επέστρεψε στην Αθήνα μέσω της «Proton Bank» και κατόπιν διαμεσολάβησης της   «Τρωύλος ΚΕΠΕΥ» πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΣΠΕΑΘ.

Το σκηνικό στον αυτοκινητόδρομο

Η άκρη του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται, όταν οδηγός νταλίκας συνελήφθη σε αυτοκινητόδρομο της Ελβετίας. Προηγουμένως οι ηλεκτρονικές κάμερες είχαν εντοπίσει μία περίεργη συνάντηση μεταξύ της νταλίκας και ενός κανονικού Ι.Χ. στην άκρη του αυτοκινητοδρόμου, ενέργεια παράνομη και επικίνδυνη που προκάλεσε το ενδιαφέρον των πάντα τυπικών Ελβετών αστυνομικών. Η έρευνα αποκάλυψε πως ο οδηγός νταλίκας είχε στην κατοχή του, χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει, ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ευρώ. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το αμαρτωλό οδοιπορικό του Δημήτρη Καπράνου.

Η express συνταξιοδότηση

Πιστό μικρομεσαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ανέκαθεν ο Δ. Καπράνος μετά τις αποκαλύψεις περιήλθε σε δύσκολη. Κατ’ αρχάς απομακρύνθηκε από θεσμική θέση που κατείχε στον ΕΔΟΕΑΠ (επί βασιλείας Τσουπίδη). Στη συνέχεια, με διαδικασίες express συνταξιοδοτήθηκε, αποχωρώντας από τη θέση που κατείχε στο ταμείο των Δημοσιογράφων. Έτσι, πήγε να λήξει ανώδυνα μία παρανομία και μία ενδεικτική πορεία ενός δημοσιογράφου – παράγοντα εντός των τειχών της δημοσιογραφικής οικογένειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης