Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής, ήταν ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 53.

Πρόκειται για τον 29χρονο Ομάρ Ματίν (Omar Saddiqui Mateen), ο οποίος, σύμφωνα με το CBS News, διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Τη φωτογραφία του τη δημοσίευσε ο ιστότοπος tmz.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές ερευνούν αν διατηρούσε δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία και αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει τα ψηφιακά ίχνη του δράστη, προκειμένου να εντοπιστούν διασυνδέσεις με ακραίες οργανώσεις ή ακόμη και τυχόν συνεργοί.  

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse. Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Ομάρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση

Ο ένοπλος εισέβαλε στο μπαρ «Pulse» τα ξημερώματα της Κυριακής και απείλησε τους παρευρισκομένους με όπλο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διαπραγματευτές προκειμένου να τον πείσουν να παραδοθεί.

Αργότερα έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη στην περιοχή.

  
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης πυροβόλησε αδιακρίτως εντός του μπαρ, σκοτώνοντας 50 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 53. Ο ένοπλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν αναρτήσεις μέσω διαδικτύου, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Οι χειριστές της ιστοσελίδας του μπαρ στο Facebook έγραψαν τα εξής: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε!», ενώ μιλώντας στο AFP λίγο μετά το περιστατικό αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας ανέφερε: «Υπάρχουν τραυματισμοί, δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχουν νεκροί αυτή τη στιγμή». Η επίθεση φέρεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης