Το μεγάλο υψόμετρο της Αράχωβας, της κωμόπολης του Παρνασσού με το χαρακτηριστικό βλάχικο χρώμα, και η παρουσία του χιονοδρομικού της κέντρου προδιαθέτουν τον τουρίστα για έναν προορισμό αμιγώς χειμερινό. Ωστόσο μια σειρά από λόγους πείθουν και τον πιο δύσπιστο πως μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό και για τους θερινούς μήνες, αφού δεν προσφέρει μόνο χειμερινά σπορ και σκι τον χειμώνα αλλά και… σκιά χάρη στην πλούσια βλάστησή της.
Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο καιρός της Αράχωβας, που υπόσχεται δροσερά καλοκαίρια ακόμη κι όταν οι παραθαλάσσιες περιοχές… ψήνονται. Οι ψυχροί αέρηδες που έρχονται από τον Παρνασσό εμποδίζουν την εμφάνιση καύσωνα, ενώ και η πυκνή βλάστηση που δύσκολα βρίσκει κανείς στα περισσότερα νησιά φρεσκάρει τον αέρα.
Η διαμονή στην κωμόπολη είναι ιδιαίτερα προσεγμένη από τους επαγγελματίες του τουρισμού και μια μεγάλη γκάμα από σαλέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στολίζει την περιοχή, ενώ υπάρχουν και πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές) για τις βουτιές των επισκεπτών. Δεδομένης μάλιστα της χειμερινής ανάπτυξης της περιοχής, εδώ μπορεί κανείς να βρει τα πάντα όσον αφορά τα καταστήματα και τις υπηρεσίες (τράπεζες, παντοπωλεία κ.ά.). Αλλά και από πλευράς χιλιομέτρων η Αράχωβα «βολεύει», αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από πολλές πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο, όπως η Θήβα, η Αθήνα, η Λαμία, η Πάτρα και άλλες.
Ένας τομέας που έχει αναπτυχθεί εκεί τα τελευταία χρόνια είναι ο φυσιολατρικός τουρισμός, καθώς υπάρχουν επιλογές για ορειβασία στα γύρω βουνά, για πεζοπορία και για επισκέψεις στα σπήλαια της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο πως ο Παρνασσός ανακηρύχθηκε περιοχή Natura και τα καλοκαίρια που είναι ευκολότερα προσβάσιμος προσελκύει ορειβάτες από κάθε χώρα του πλανήτη. Υπάρχει μάλιστα και Σύλλογος Χιονοδρόμων-Ορειβατών Αράχωβας που διοργανώνει εξορμήσεις στον Παρνασσό κάθε καλοκαίρι.
Τη «μερίδα του λέοντος» μεταξύ των τουριστών παίρνει βέβαια –και δικαίως– ο πολύ κοντινός στην Αράχωβα αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, πνιγμένος ανάμεσα στις ελιές και στα κυπαρίσσια και με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Οι Δελφοί, που στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου, έχουν ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και η Αράχωβα αποτελεί τον… προθάλαμο για να τους επισκεφτεί κανείς, ειδικά το καλοκαίρι που οι καιρικές συνθήκες είναι πιο φιλικές για το κοινό.
Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ιδιαίτερο «χρώμα» που διακρίνει την Αράχωβα, και που οφείλεται στο γεγονός ότι για αρκετά χρόνια η περιοχή του Παρνασσού εποικίστηκε από Βλάχους και Αρβανίτες κτηνοτρόφους αλλά και χτίστες, που έδωσαν στην κωμόπολη τον ιδιαίτερο… πέτρινο χαρακτήρα της. Κάθε σπίτι της στηρίζεται στην πέτρα ως δομικό υλικό, που πέρα από τη λειτουργικότητα συντελεί στην ομορφιά του τόπου.
Εξίσου ελκυστική είναι και η παραδοσιακή κουζίνα της Αράχωβας, που βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και συγκινεί όλους τους επισκέπτες της, ενώ εκτός από τις ταβέρνες υπάρχουν και μαγαζιά που τα διαθέτουν και κάθε καλοκαίρι αδειάζουν από την… επιδρομή των παραθεριστών, ειδικά των ξένων που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να γευτούν τόσο φρέσκα προϊόντα.
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η θάλασσα δεν θα λείψει από τις διακοπές του, αφού οι παραθαλάσσιες κωμοπόλεις Ιτέα και Γαλαξείδι απέχουν μόλις 30 χλμ. περίπου από την Αράχωβα, καταλαβαίνει πως θα πρέπει να τη βάλει στην ατζέντα των καλοκαιρινών του διακοπών.
Δείτε περισσότερα efzin-hotel.gr