Άνδρες της αστυνομίας έχουν μεταβεί αυτήν την ώρα σε κεντρική οδό του Χολαργού καθώς έξω από πολυκατοικία, όπου διαμένει η δικαστική λειτουργός Ισιδώρα Πόγκα που είχε χειριστεί την υπόθεση της Χρυσής, εντοπίστηκε ένα ύποπτο αντικείμενο.

Στο σημείο μετέβη άμεσα κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι το ύποπτο δέμα διαπιστώθηκε ότι περιείχε έξι αυτοσχέδια μασούρια με άγνωστη εκρηκτική ύλη, συνδεδεμένα μεταξύ τους με καλώδια, δύο μπαταρίες και αυτοσχέδιο πυροκροτητή, ξυραφάκια και βίδες. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα βιβλίο, από το οποίο είχαν αφαιρεθεί σελίδες για να είναι κούφιο (σ.σ.: Σημειώνεται ότι εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε βιβλίο είχαν στείλει τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στον διοικητή του ΑΤ Ιτέας την άνοιξη του 2014. Τη βόμβα αυτή φέρεται να είχε κατασκευάσει ο Χριστόδουλος Ξηρός γα λογαριασμό των «Πυρήνων»).

Οι πυροτεχνουργοί με το ειδικό ρομπότ προχώρησαν σε διάσπαση του περίεργου μηχανισμού και θα εξετάσουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια εάν υπήρχε περίπτωση να πυροδοτηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από την κρατική ασφάλεια, ενώ ενημερώθηκε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα της προέδρου Εφετών Ισιδώρας Πόγκα μπορεί να έχει συνδεθεί με την ιστορικής σημασίας απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή σε δίκη σύσσωμης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και δεκάδων στελεχών της, ωστόσο είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές οι υπόλοιπες υποθέσεις που είχε χειριστεί ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών.

Η παραπομπή των 69 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας φέρει την υπογραφή της προέδρου Εφετών Ισιδώρας Πόγκα στο σχετικό βούλευμα που ξεπερνά τις 1.000 σελίδες.

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, η κα. Πόγκα μαζί με τον εφέτη Αλέξανδρο Σάββα αποτέλεσαν την πλειοψηφία των δύο έναντι ενός (σ.σ.: ο εφέτης Νίκος Σαλάτας είχε μειοψηφήσει) προκειμένου να λογοδοτήσουν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγή. Στο υπ’ αρ. 215/2015 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, περιγράφεται η δομή και η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και καταγράφονται εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, οργανωμένες επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους δράσης κλ.π.

Επιπλέον, η κα. Πόγκα είχε αναλάβει να εξετάσει με την ιδιότητα της προέδρου του δικαστικού συμβουλίου την αίτηση αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, συντρόφου του κατηγορουμένου για συμμετοχή στην Οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τότε την αίτηση αποφυλάκισης της κας Στατήρη,  η οποία βγήκε από τη φυλακή, ύστερα από 18 ημέρες απεργίας πείνας και ενώ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Επίσης, το ίδιο συμβούλιο είχε απορρίψει την αλλαγή των περιοριστικών όρων της Αθηνάς Τσάκαλου, η οποία ήταν να βλέπει τα παιδιά της στη φυλακή, αλλά και να κάνει μία απαραίτητη ιατρική εξέταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Στις 25 Ιουνίου του 2015 είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι της κας Πόγκα παρέμβαση αλληλεγγύης στις δύο γυναίκες και στον Νίκο Μαζιώτη. Σε σχετικό κείμενο αναφερόταν:

«Το σκεπτικό της απόρριψης ήταν ότι “δεν συντρέχει λόγος μια 60χρονη γυναίκα, να βλέπει τα παιδιά της αλλά ούτε και να πάει για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Αποφασίσαμε λοιπόν, να την “επισκεφθούμε” και να πετάξουμε μπογιές και μια φωτοβολίδα στο σπίτι της. Αυτή δεν είναι παρά, ένα ακόμα άτομο του κρατικού και δικαστικού πλέγματος που συντελεί στην συστηματική εξουθένωση πολιτικών κρατουμένων-συντρόφων εντός και εκτός των τειχών. Γι΄αυτό τον λόγο, η συγκεκριμένη “κυρία” στοχοποιείται από εμάς για:

– Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη.
– Άρση των περιοριστικών όρων της Αθηνάς Τσάκαλου.
– Καμία δίωξη σε φίλους και συγγενείς πολιτικών κρατουμένων.
– Άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό».

«Λαμπρή» πάντως είχε χαρακτηριστεί η απόφαση που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών με πρόεδρο την κα. Πόγκα αρνούμενο να εκτελέσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Γενικής Εισαγγελέως του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητούσε τη σύλληψη και έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.

O Erol Gultekin παρέμεινε στη φυλακή για οκτώ χρόνια και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για βασανιστήρια που έχει υποστεί και για παραβίαση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων στα δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για τα οποία η Τουρκία καταδικάστηκε με την υπ’ αρ. 52941/1999 απόφαση του ΕΔΑ, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο προσφυγές του κατά της Τουρκίας, που δεν έχουν ακόμα δικαστεί.

Η Ισιδώρα Πόγκα προήδρευε επίσης του δικαστικού συμβουλίου που αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη 32 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες Πάνος Ευσταθίου,Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Μιχάλης Ματαντός, Γιάννης Μπέλτσιος, Παύλος Νικολαΐδης, Αντώνης Χάγιας, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγιών Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, οι χρηματιστές Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, καθώς και στρατιωτικοί, επικεφαλής του ναυτικού, αλλά και μέλη της Επιτροπής Προμήθειας των Υποβρυχίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης