Επιθετική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη βόρεια Συρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την ανακατάληψη μιας κρίσιμης στρατηγικά περιοχής που είναι γνωστή ως «Μanbij pocket» και βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η επιχείρηση προετοιμάστηκε μυστικά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν νωρίς το πρωί κι έχουν ως αντικειμενικό σκοπό τον έλεγχο περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή αυτή, έχει στρατηγική σημασία καθώς εξασφαλίζει τα δίκτυα ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, αναμένεται ότι θα έχουν διάρκεια εβδομάδων.

Στην περιοχή αυτή, έχει εντοπιστεί η δράση βάσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, για την υποδοχή και αποστολή ξένων μαχητών στην Ευρώπη.

Τραυματίες Αμερικανοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Δεν πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, καθώς δε συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στις δύο περιπτώσεις, οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από παράπλευρα πυρά» δήλωσε ο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 4.087 στρατιώτες στο Ιράκ κι άλλους 300 στη Συρία. Οι ιρακινές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους κι εκπαιδευτές, ενώ έχουν την αεροπορική υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, έχουν ανακαταλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αρκετές περιοχές του Ιράκ, που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτο από το 2014.
Σήμερα μάχονται για την ανακατάληψη της πόλης Φαλούτζα.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ παραδέχτηκε ότι οι δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της μάχης δηλώνοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι μάχονται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγονται προκειμένου να νικηθεί το ISIS».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην Τουρκία και το PYD»

«Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS), αποτρέπει οποιαδήποτε απόπειρα εξάλειψης της εξτρεμιστικής αυτής οργάνωσης», υποστήριξε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş. Ο ίδιος εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της Άγκυρας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον για τους Κούρδους της Συρίας της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

«Πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα είναι η προστασία της τουρκικής γραμμής εθνικής ασφάλειας. Η ευαισθησία μας για το PYD, δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Όσο για τον αντι- ISIS συνασπισμό, πληρώνει το τίμημα της ασθενούς προσέγγισης. Διότι εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν έχουν σχέδιο για την καταπολέμηση του ISIS» είπε ακόμη ο Kurtulmuş, που είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η δήλωση αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης ενόχλησης της Άγκυρας για τον τρόπο που χειρίζονται οι ΗΠΑ το πρόβλημα του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη βόρεια Συρία και την αμερικανική επιλογή να επιλέξουν το ως κύριο σύμμαχό τους. Κι αυτό επειδή η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει το PYD ως σύμμαχο του ΡΚΚ, που εξίσου η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης