Στο χθεσινό Eurogroup αναφέρονται εκτενώς με δημοσιεύματά τους τα κυριότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Εurogroup συμφώνησε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της «Die Zeit». «Έπειτα από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση 10,3 δις ευρώ σε περισσότερες δόσεις. Οι ελαφρύνσεις του χρέους είναι μέρος του πακέτου. Επετεύχθη επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο τις είχε θέσει ως προϋπόθεση. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε μεταξύ άλλων την επιστροφή κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και των αδιάθετων κονδυλίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανακουφιστεί η Αθήνα. Στο Τwitter χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντική εξέλιξη. Πριν από έναν μήνα ακόμα δεν θα το είχα καν ονειρευτεί ότι θα συμφωνήσουν οι υπουργοί. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλή δουλειά» αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό «Spiegel» γράφει: «Έντεκα ώρες διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και τώρα είναι σύμφωνοι για τη βοήθεια ύψους 10,3 δις ευρώ σε δόσεις. Δυνατή κατέστη και συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα διατεθούν τα μπλοκαρισμένα μέχρι τώρα χρήματα, τα δισεκατομμύρια κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον αδιάθετα χρήματα ύψους περίπου 20 δισ. από το πρόγραμμα βοήθειας θα χρησιμοποιηθούν ώστε να εξοφληθούν πρόωρα ακριβά ελληνικά δάνεια και έτσι να εξοικονομηθεί κόστος. Αυτή η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα του σήμερα, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Τwitter ότι πρόκειται για να ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Για τη «FAZ» επετεύχθη συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις 11 ωρών: Το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Και στο θέμα της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του χρέους υπάρχει πρόοδος. Λεπτομέρειες δεν έγιναν κατ’ αρχάς γνωστές. Τη νύχτα έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις με το ΔΝΤ.

Tέλος, η «Handelsblatt» μεταδίδει πως έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις οι δανειστές συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα με ποσά δισεκατομμυρίων. «Υπάρχει επίσης συμφωνία να μειωθεί το τεράστιο βουνό του χρέους. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το τελευταίο πακέτο μέτρων 10,3 δισ. ευρώ και έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος της πτώχευσης» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης