Λευτέρης Ξυκομηνός
Θα ήθελα καλύτερη κάμερα, περισσότερη διάρκεια μπαταρίας, μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, πιο δυνατό ήχο – μερικές από τις ανάγκες χρηστών smartphones, οι οποίες δεν καλύπτονται από μια συσκευή. Μπορεί οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων να προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών, εντούτοις ακόμα δεν υπάρχει συσκευή που να τα κάνει όλα, καθώς υπάρχουν κατασκευαστικοί σκόπελοι, που δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προσπεραστούν. Όπως αναφέρει o Kevin Hague, VP της εταιρείας Harman Audio που ειδικεύεται στον ήχο: «σου λέει η εταιρεία κινητού τηλεφώνου, έχεις 3 χιλιοστά διαθέσιμα για να φτιάξεις ένα ηχείο και το χωρέσεις εκεί», γεγονός που περιορίζει ιδιαίτερα την τελική ποιότητα και απόδοση.
Η Google έχει μια πρωτοποριακή ιδέα, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και ακολούθως να καλυφθούν όλα τα κατασκευαστικά προβλήματα, αλλά και να καλυφθούν οι ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών. Ένα smartphone το οποίο θα αποτελείται από αποσπώμενα μέρη, έτσι ώστε ο χρήστης να αλλάζει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο υπό την ονομασία «Project Ara».
Φανταστείτε ότι έχετε στα χέρια σας ένα κινητό τηλέφωνο, που μπορείτε να το «συνθέσετε» με τις δυνατότητες που επιθυμείτε, με απλή διαδικασία σαν να τοποθετείτε Lego τουβλάκια. Θέλετε πιο δυνατό και ποιοτικό ήχο; Απλώς βγάζετε το κομμάτι / «τουβλάκι» του ηχείου από το τηλέφωνο και βάζετε ένα με πιο δυνατό ηχείο ή ακόμα καλύτερα, βγάζετε περισσότερα κομμάτια και τα αντικαθιστάτε αντίστοιχα με ηχεία, αποκτώντας πολύ πιο πλούσιο και δυνατό ήχο. Θέλετε καλύτερη κάμερα; Κανένα πρόβλημα: απλώς βγάζετε την υφιστάμενη και βάζετε μια με περισσότερα MegaPixel και αυξημένη ευαισθησία στην ανίχνευση φωτός. Μήπως χρειάζεστε μεγαλύτερη μπαταρία; Άνετα μπορείτε να προσθέσετε το ειδικό «τουβλάκι» μεγαλύτερης μπαταρίας – μάλιστα η Google τονίζει πως ακριβώς αυτή η προσθήκη (μπαταρίας), μπορεί να προσφέρει περίπου 45% μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας στην συσκευή.
Ίσως αναρωτηθείτε αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των πιο «βαθιών» τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως ο κεντρικός επεξεργαστής (εγκέφαλος του συστήματος), το κύκλωμα γραφικών (υπεύθυνο για την ποιότητα σε οτιδήποτε απεικονίζεται επί οθόνης) και η κεντρική μνήμη RAM. Η Google τονίζει την παραδοξότητα του εγχειρήματος: «ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, στην πορεία ανακαλύψαμε ότι οι χρήστες απλά δεν ενδιαφέρονται για την δύναμη των κύριων χαρακτηριστικών. Οπότε, μπορεί στην αρχή του Project Ara να προσφέραμε αυτή τη δυνατότητα, τελικά όμως παρατηρήσαμε ότι το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό. Έτσι, αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών και να επικεντρωθούμε στα άλλα μέρη.».
Η αλήθεια είναι πως το Project Ara είναι πολλά υποσχόμενο, αρκεί οι διάφορες εταιρείες που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν αποσπώμενα μέρη, να το πράξουν, καθώς εκεί έγκειται η «δύναμη» του εν λόγω smartphone. Προς το παρόν, η δοκιμαστική έκδοση ειδικά για τους developers (οι ομάδες δηλαδή ανάπτυξης λογισμικού και hardware), θα γίνει διαθέσιμη το ερχόμενο Φθινόπωρο, με τέσσερα διαφορετικά αποσπώμενα μέρη: ηχείο, κάμερα, οθόνη ηλεκτρονικού μελανιού (όπως το Amazon Kindle) και μνήμη αποθηκευτικού χώρου. Το κινητό της Google παρέχει έξι θέσεις για εναλλαγή μερών, αρχικά όμως θα διαθέσει τέσσερα κομμάτια. Παράλληλα, άλλες εταιρείες έχουν στα σκαριά άκρως ενδιαφέροντα «τουβλάκια» για το Project Ara, όπως ειδικός μετρητής σακχάρου για διαβητικούς και μετρητής ποσοστού περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα μέσω εκπνοής ανάσας.
Το Project Ara επιμελείται το ειδικό τμήμα «ATAP» της Google (Advanced Technologies and Products). Όταν θα φτάσει στην τελική του μορφή το smartphone, θα προσφερθεί στη λιανική μια συσκευή εξολοκλήρου κατασκευασμένη από την Google, εν αντιθέσει όπως έπραττε μέχρι τώρα στις συσκευές της, που ήταν προϊόντα συνεργασίας με άλλες εταιρείες όπως οι LG και Huawei. Τα αποσπώμενα μέρη «επικοινωνούν» μεταξύ τους, αλλά και με την κεντρική πλακέτα, μέσω του διαύλου «Greybus», που είναι δημιουργία της Google και αποδίδει περί τα 11.9 Gigabit ταχύτητας (δηλαδή αρκετά πιο ταχύ από μια σύνδεση USB 3.0).
Τέλος, η προσθήκη ενός κομματιού είναι εξαιρετικά απλή, καθώς ο χρήστης απλώς τοποθετεί το τουβλάκι που επιθυμεί, χωρίς καν να χρειάζεται επανεκκίνηση (restart) το smartphone. Έκπληξη προκαλεί η αφαίρεση ενός κομματιού: μέσω του λογισμικού Android, ο χρήστης επιλέγει ποιο κομμάτι θέλει να αφαιρέσει κι εκείνο «πετάγεται» αυτόματα από το κινητό, ενώ γίνεται το ίδιο ακριβώς και ακόμα πιο φαντασμαγορικά, αν εκφωνήσει προς το τηλέφωνο «OK Google, eject camera» (αφαίρεσε την κάμερα)! Λίαν ενδιαφέρουσα η προσπάθεια της Google που ακούει στο όνομα Project Ara, το μοναδικό που ευχόμαστε είναι να γίνει πραγματικότητα.