Το δικαστήριο της ΠΓΔΜ ανέστειλε προσωρινά όλες τις προετοιμασίες για τις εκλογές στις 5 Ιουνίου μέχρι να αποφασίσει αν η διάλυση του κοινοβουλίου, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία της για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στα Σκόπια, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για το κοινοβούλιο να συγκαλέσει εκ νέου εκλογές και να ακυρώσει τις εκλογές του Ιουνίου, για τις οποίες δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι αν δεν διαχειριστεί την πολιτική κρίση κινδυνεύει με ναυάγιο η ένταξη της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε αναταραχή είναι το μικρό κρατίδιο των Σκοπίων μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς τον τότε Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι, τον Φεβρουάριο 2015, για υποκλοπές σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.
 
Μετά από τη μεσολάβηση της ΕΕ, οι πολιτικοί της πΓΔΜ είχαν συμφωνήσει πέρυσι να διορίσουν έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει το σκάνδαλο και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:
«Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες της χώρας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σχετικά με το κράτος δικαίου».

Η πΓΔΜ  φιλοδοξούν να ενταχθούν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ αλλά είναι κοινή θέση όλων ότι για να μπορέσει να γίνει η ένταξη τους θα πρέπει να λυθούν πρώτα τα θέματα με την ονομασία και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης