Εντυπωσιακά γήπεδα, ανά τη γαλλική επικράτεια, πρόκειται να φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις του πολυαναμενόμενου Euro 2016.

Ένα μείγμα ιστορικών και νεόδμητων γηπέδων με λαμπρότερο όλων το αγαπημένο στάδιο της Γαλλίας, το Σταντ Ντε Φρανς στο οποίο θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας της διοργάνωσης, στις 10/6 αλλά και ο τελικός στις 10/7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και τις οικογένειές τους, ώστε να απολαύσουν οποιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα σε γήπεδα που βρίσκονται στη γαλλική επικράτεια.

Η Νίκαια έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων και περιλαμβάνει την παλιά, γραφική πόλη με τους στενούς δρόμους, το λόφο Le Château, το εμπορικό λιμάνι και τη νέα πόλη, με την εντυπωσιακή προκυμαία και τη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί (Promenade des Anglais).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια οικονομική δραστηριότητα της πόλης, χειμώνα και καλοκαίρι, είναι ο τουρισμός. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται Μουσεία, ναοί, η υπαίθρια αγορά, καθώς και το Καρναβάλι της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται από το 1873.

Είναι έδρα Πανεπιστημίου, Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το λιμάνι της και το αεροδρόμιό της είναι από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Γαλλίας.

Η Μασσαλία είναι η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και η τρίτη σημαντικότερη (ως λιμάνι) της Ευρώπης. Βρίσκεται στον Κόλπο του Λέοντα, στην Δυτική Μεσόγειο. Με περίπου 820.000 κατοίκους, η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και ανήκει στην ευρύτερη ιστορική περιοχή της Προβηγκίας. Ολόκληρη η αστική περιοχή γύρω από την Μασσαλία έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η Μασσαλία βρίσκεται σε υψόμετρο 12 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όμως, οι λόφοι βόρεια της Μασσαλίας, ξεπερνούν και τα 700 μέτρα σε ύψος. Ανατολικά της πόλης βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Ροδανού.

Η Λυών είναι πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Aποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία.

Η Λυών βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ροδανού (Rhône) και Σον (Saône), στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι και την Μασσαλία. Η κεντρική της γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις από Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, της προδίδουν μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική σημασία.

Στη δυτική πλευρά της πόλης κυριαρχούν ο λόφος της Φουρβιέρ (Fourvière), γνωστός ως και “λόφος που προσεύχεται” χάρη στην ύπαρξη της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ (Notre Dame de Fourvière), και ο λόφος της Κρουά-Ρους (Croix-Rousse), γνωστός ως και ο “λόφος που εργάζεται” χάρη στις παραδοσιακές βιοτεχνίες υφασμάτων από μετάξι.

Στους πρόποδες δύο λόφων βρίσκεται το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης, γνωστό ως Vieux Lyon (παλαιά Λυών) το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στενών μικρών περασμάτων, τα επονομαζόμενα traboules, που επιτρέπουν την διάβαση από τον ένα δρόμο στον άλλον, μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Το τμήμα αυτό της πόλης έχει χαρακτηριστεί “ιστορική κληρονομιά” της UNESCO.

Η Τουλούζ ή Τολόζα είναι γνωστή και με την εξελληνισμένη ονομασία Τουλούζη στην ελληνική βιβλιογραφία. Αποτελεί τη μητροπολιτική πόλη της νότιας Γαλλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, ανάμεσα στη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στα Πυρηναία Όρη και τα σύνορα με την Ισπανία. Πρωτεύουσα της γεωγραφικής περιοχής των Μέσων Πυρηναίων και του νομού Haute-Garonne, αποτελεί το 5ο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στη Γαλλία με 1.133.000 κατοίκους (Τουλουζάνοι, απογραφή 2007) και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι το μεγαλύτερο κέντρο δορυφορικής τεχνολογίας και αστροναυτικής βιομηχανίας της Ευρώπης, καθώς και έδρα της αεροκατασκευαστικής εταιρίας Airbus. Με σχεδόν 100.000 φοιτητές στα τρία πανεπιστήμια και τις ανώτατες και τεχνικές σχολές της, είναι σήμερα η τρίτη στη σειρά γαλλική πόλη με το μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, μετά το Παρίσι και την Λυών.

Το Σαιντ-Ετιέν (Saint-Étienne) είναι πόλη στην κεντρική Γαλλία, 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λυών. Ανήκει στην περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων, ενώ είναι πρωτεύουσα του Νομού Λουάρ. Με πληθυσμό 175.700 κατοίκους είναι η 16η πόλη της Γαλλίας.

Το Σαιντ-Ετιέν βρίσκεται στο Μασίφ Σαντράλ (Massif Central), στον άξονα που συνδέει την Τουλούζη με τη Λυών μέσα από το Κεντρικό Υψίπεδο. Η πόλη ήταν παλαιότερα το κέντρο της γαλλικής βιομηχανίας ποδηλάτων. Σήμερα έχει εκεί την έδρα της η μεγάλη επιχείρηση κατασκευής τροχών ποδηλάτων Mavic. Η πόλη φιλοξενεί συχνά ένα ετάπ του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Η πόλη διαθέτει τρία μουσεία, από τα οποία το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Musée d’Art Moderne) φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές του είδους στον κόσμο. Το ξεπερνούν με βεβαιότητα μόνο τα αντίστοιχα μουσεία των Παρισίων και της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) από πλευράς περιεχομένου. Τα άλλα μουσεία είναι το Μουσείο Ορυχείων (Musée de la Mine) και το Musée des Ponts et Chaussées.

Το Μπορντό είναι πόλη της Ν. Δ. Γαλλίας στην ιστορική περιοχή της Ακουιτανία-Λιμουζέν-Πουατού-Σαράντ, πρωτεύουσα του νομού Ζιρόντ. Είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Γκαρόν. Είναι ένα απ’ τα πολυπληθέστερα κέντρα της Γαλλίας. O πληθυσμός του ιστορικού κέντρου της πόλης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από 215.363 κατοίκους (απογραφή 1999) σε 925.000 κατοίκους (2007) ενώ ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης συμπεριλαμβανομένων και των προαστίων φτάνει τους 1.200.000 κατοίκους.

Το λιμάνι του είναι απ’ τα σπουδαιότερα της Γαλλίας και η πόλη, που η θέση της είναι μακριά απ’ τα γαλλογερμανικά σύνορα, έγινε έδρα διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών στους τρεις τελευταίους γαλλογερμανικούς πολέμους. Σήμερα, έχει ναυπηγεία, χυτήρια, βιομηχανία μεταλλουργίας και αναπτυγμένη γεωργία, γνωστή για τα περίφημα κρασιά Μπορντό. Στην πόλη έχει την έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα Ζιροντέν Μπορντό (FC Girondins de Bordeaux). Το Μπορντό είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου με 117.000 εκτάρια αμπελώνων με ετήσια κέρδη 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με ετήσια παραγωγή πάνω από 700 εκατομμύρια μπουκάλια με κάθε είδος κρασιού από τα καλύτερα στον κόσμο, ιδιαίτερα κόκκινα και λευκά. Έχει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αεροναυτικής στον κόσμο που απασχολούν 20.000 κόσμο, η περιοχή του είναι δημοφιλέστατη για τις τουριστικές της δραστηριότητες, με 3.000.000 επισκέπτες ετησίως.

Πατήστε εδώ για να δείτε έναν αναλυτικό οδηγό του Παρισιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης