Είναι συγκλονιστικό το δράμα ενός ναυτικού που ενεπλάκη σε μία υπόθεση που του στοίχισε… 138 χρόνια φυλακή, ενώ, όπως o ίδιος υποστηρίζει, είναι αθώος. Τώρα έχει αποφυλακιστεί, όμως κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του λόγω ενός προστίμου, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να εργαστεί, γιατί του λείπουν 3.500 ευρώ, για να παραλάβει το ναυτικό φυλλάδιό του.

Στα δίχτυα των δουλεμπόρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2001 ο Δημήτρης Νικολάου μπαρκάρισε στο ρυμουλκό πλοίο «Star» με σημαία Tongo, με την ειδικότητα του λιπαντή. Ο πλοίαρχος ήταν Έλληνας και ο Ά μηχανικός ένας Πακιστανός λαθρομετανάστης, χωρίς διαβατήριο, άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μας.

Τον Ιούνιο του 2001, το πλοίο ολοκλήρωσε την προετοιμασία του και, όπως είπε ο πλοίαρχος, θα έβγαινε για δοκιμές στο Αιγαίο πέλαγος.

Έκπληκτος, όμως, ο Δημήτρης Νικολάου διαπίστωσε ότι μόνο για δοκιμές δεν ταξίδευε το «Star». Το πλοίο έπλευσε προς την Πάτμο και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, όπου παρέλαβε 138 λαθρομετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νικολάου, όπως διηγείται στη zougla.gr, αντέδρασε έντονα, ωστόσο ο πλοίαρχος του είπε ότι, αν δεν βοηθήσει τον Ά μηχανικό να βάλει μπροστά τις μηχανές, θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή των ιδίων των λαθρομεταναστών. «Πράγματι, ένας που φαινόταν να είναι επικεφαλής, με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και θα με πετάξει στη θάλασσα», λέει ο ναυτικός.

Φοβούμενος για τη ζωή του, ο κ. Νικολάου έβαλε μπρος τις μηχανές και το ρυμουλκό ξεκίνησε ένα ταξίδι προς άγνωστη κατεύθυνση. Όμως, έξω από τη Νάξο, τελείωσε το πετρέλαιο λόγω διαρροής και το «Star» έμεινε ακυβέρνητο.

Σε απόσταση 30 μέτρων από την ξηρά, έριξαν σωσίβια στη θάλασσα και αποβίβασαν τους λαθρομετανάστες, που κολύμπησαν, προκειμένου να σωθούν.

Το ίδιο έκανε και ο κ. Νικολάου. Βούτηξε στη θάλασσα, το κύμα τον ξέβρασε στην παραλία και τελικά κατέφυγε στο ορεινό χωριό Μέση της Νάξου, όπου κρύφτηκε στη στάνη ενός βοσκού.

Το Λιμενικό συνέλαβε τον καπετάνιο του «Star», δύο ναύτες και άρχισε να αναζητά το υπόλοιπο πλήρωμα.

Ακούστε τον ναυτικό να διηγείται στη zougla.gr τα όσα συνέβησαν .

/audio/050110/nautikos 01.mp3

Στην παρανομία

Μετά από τρεις μέρες ο κ .Νικολάου αναχώρησε για τον Πειραιά, επειδή ο βοσκός φοβήθηκε να συνεχίσει να τον κρύβει.

Όντας καταζητούμενος, έβγαλε καινούργια χαρτιά και ξεκίνησε και πάλι τα ταξίδια από το 2001 μέχρι το 2006. Όμως, το 2004 δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και 517.500 ευρώ πρόστιμο.

Στις 29 Νοεμβρίου 2006 κι ενώ ήταν σε επισκευή στο Πέραμα, συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές Τρικάλων έως τις 30 Ιανουαρίου 2009, οπότε και αποφυλακίστηκε μετά από συγχώνευση της ποινής.

Όμως, λόγω λανθασμένων χειρισμών του δικηγόρου του, το πρόστιμο των 517.500 συνέχισε να προσαυξάνεται και σήμερα έχει φθάσει το ποσό των 993.855 ευρώ.

Τα ειδοποιητήρια της εφορίας άρχισαν να φθάνουν το ένα μετά το άλλο, όμως, ο κ. Νικολάου δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος, αφού από τότε που αποφυλακίστηκε έχει παραμείνει άνεργος. Και αυτό συμβαίνει γιατί του παρακρατείται το ναυτικό φυλλάδιο και, για να του δοθεί και πάλι, πρέπει να πληρωθεί μία διοικητική ποινή στέρησης άσκησης επαγγέλματος, ύψους 3.500 ευρώ, τα οποία ο ίδιος δεν έχει.

Τώρα ο ναυτικός αγωνιά για την κατάσχεση του μοναδικού περιουσιακού του στοιχείου, του σπιτιού του, και ζητά οποιαδήποτε βοήθεια, ώστε να μπορέσει να εργαστεί, για να σώσει την άρρωστη μητέρα του και την οικογένειά του.

/audio/050110/nautikos 02.mp3

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης