Μεγάλες καταστροφές υπέστη το Σαββατοκύριακο η Νίσυρος, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των σφοδρών ανέμων. Μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώσει» η θάλασσα και να πλημμυρίσουν σπίτια και μαγαζιά που βρίσκονται επί της παραλίας. Πολλοί ηλικιωμένοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και κινδύνευσαν, αφού το ύψος του νερού μέσα στον οικισμό έφθασε στο  ένα μέτρο. Οι υλικές ζημιές αυτή την ώρα είναι ανυπολόγιστες.

Το νησί «σφυροκοπούσαν» πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 9 μποφόρ, γι’ αυτό και ο δήμαρχος, Ν. Καρακωνσταντίνος αναγκάσθηκε να απευθύνει δημόσια έκκληση φοβούμενος τα χειρότερα λόγω των τόσο δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλος ο οικισμός του Μανδρακίου, δηλαδή από την Παναγιά Σπηλιανή μέχρι το λιμάνι, είναι εκτεθειμένος σ’ αυτό τον καιρό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και όλα τα σπίτια, και οι επιχειρήσεις, είτε παραμένουν ανοικτές και το χειμώνα είτε είναι εποχιακές, να υφίστανται μεγάλες ζημιές.

Ειδικότερα, ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έμειναν όμηροι του νερού μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, χωρίς κανείς να μπορεί να τους μεταφέρει. Η μανία της θάλασσας ήταν τέτοια, που παρασύρθηκαν τουλάχιστον έξι αυτοκίνητα που ήταν κοντά στον παραλιακό δρόμο και πολλά μοτοποδήλατα. Όλα τα ισόγεια των κατοικιών πλημμύρισαν και οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους.

Είναι προφανές ότι όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός των κατοικιών (ψυγεία, κουζίνες, καταψύκτες), αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων, που οι περισσότερες βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο, καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφού το ύψος του νερού μέσα στα κτίρια σε πολλές περιπτώσεις έφτανε το ένα μέτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μανδράκι κόπηκε στα δύο για όλη τη νύχτα στην περιοχή του Άγιου Σάββα, όπου ο δρόμος έμεινε συνεχώς καλυμμένος από τα κύματα, τα οποία έφταναν να καλύπτουν και σε πολλά σημεία τα φώτα στις υψηλές κολώνες της ΔΕΗ και έτσι ήταν αδύνατη η πρόσβαση από και προς το λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι εργαζόμενοι και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μετριάσουν την καταστροφή διοχετεύοντας το νερά με τους εκσκαφείς πίσω στη θάλασσα και αντλώντας νερό μέσα από καταστήματα πλατείες και δρόμους. Το καινούριο στέγαστρο στο λιμάνι κατέρρευσε. Επίσης, τα αντλιοστάσια των αγωγών της αποχέτευσης του Μανδρακίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βραχυκυκλώματος στους ηλεκτρικούς πίνακες από νωρίς το απόγευμα εχθές με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν τα λύματα σε πολλά σημεία και να γίνεται άντληση από το βυτιοφόρο του Δήμου όλη τη νύχτα και μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι του νησιού, λοιπόν, εκτός από την απομόνωση που βιώνουμε λόγω της διακοπής των θαλασσίων μεταφορών εξαιτίας του καιρού, αγωνιούμε επιπλέον και για την ίδια μας την ζωή και την περιουσία. Η ανασφάλεια αυτή, ειδικά αυτές τις Άγιες μέρες, μας γεμίζει συγχρόνως με αγανάκτηση, αλλά και θυμό!

Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Δήμος για την προστασία του οικισμού έχουν βρει αντίσταση από τις Υπηρεσίες του Αθηνοκεντρικού Κράτους και στο γράμμα του νόμου, που απαιτεί χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα με την τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων στο παραλιακό μέτωπο του Μανδρακίου Νισύρου, ενώ μάλιστα είχαμε αναλάβει και το οικονομικό βάρος εξ ολοκλήρου σε προηγούμενη κακοκαιρία, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.
 
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα: την υπουργό Ναυτιλίας κυρία Κατσέλη, την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσο, τον Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τη Διοίκηση του Λιμεναρχείου Κω, τους βουλευτές Δωδεκανήσου κυρίους Νικητιάδη, Ζωίδη, Κρεμαστινό, Κουσουρνά και την κυρία Ιατρίδη, να επισκεφθούν την Νίσυρο προκειμένου να ενημερωθούν και να προτείνουν άμεσες λύσεις και να φροντίσουν να τις υλοποιήσουν έγκαιρα!

Καλούμε επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου να λάβει θέση και να συμπαρασταθεί στο Δήμο Νισύρου με όλα τα μέσα που διαθέτει. Καλούμε τέλος τους καταγγέλλοντες και δήθεν ευαίσθητους πατριώτες μας και μη, να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και να αναλογιστούν το κακό που προκάλεσαν στο νησί.

Επειδή πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημέρωση για το πρόβλημα, οι κάτοικοι του νησιού προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την απαξίωση και την αδιαφορία διότι η υπομονή μας τόσα χρόνια έχει εξαντληθεί! Με νεότερη ανακοίνωση θα σας αποστείλουμε και φωτογραφίες ή βίντεο που λήφθηκαν από ερασιτεχνικές κάμερες.

Ο Δήμαρχος Νισύρου, Νίκος Καρακωνσταντίνος».

Πηγή: dimokratiki.gr

Δείτε εδώ το σχετικό video:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης