Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του εντεταλμένου ερευνητή σεισμολογίας, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Τι συμβαίνει με την Πάρνηθα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Καλησπέρα και μπράβο σε όλους για την προσπάθεια που κάνετε.

Tο πρόβλημά μου είναι πως εδώ και 6 χρόνια μελετάω πολύ καλά τα θέματα με τους σεισμούς από βιβλία και πάρα πολλά άλλα και ασχολούμαι 24ωρα χωρίς ύπνο για να καταλάβω, τι ακριβώς γίνεται με τους σεισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γνώμη μου για το ρήγμα της Πάρνηθας είναι πως είναι δύσκολο να δώσει πάλι μέσα σε 10 χρόνια παρόμοιο σεισμό (και με τους υπολογισμούς μου πάντα θεωρητικά και όχι μελετημένα). Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να δώσει έναν πολύ μικρό σεισμό και να είναι ο κύριος σεισμός.

Κάθε ρήγμα μαζεύει ενέργεια σε όλα αυτά τα χρόνια για να το απελευθερώσει αργότερα και η ενέργεια που θα απελευθερώσει στο συγκεκριμένο ρήγμα θα είναι αρκετά μεγάλη κοντά 6,5 – 7 ρίχτερ και μιλάμε για χρονολογικά γύρω στο 2017 – 18- 19.

Και τέλος σας ρωτάω σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί και πάλι το ρήγμα της Πάρνηθας πιστεύετε πως θα δώσει στα ίδια επίπεδα με τον τότε σεισμό ή ίσως και μεγαλύτερο; Η απάντησή σας θα με βοηθήσει πολύ σε αυτά που διαβάζω και στον κόσμο που ρωτάει συνεχώς.

Σαφώς αυτά που ανέφερα πιο πριν είναι θεωρίες δικές μου. Υπάρχουν πολλά άτομα που ασχολούνται όπως εγώ!

Και πάλι συγχαρητήρια για το site.

Απάντηση

Είναι προφανές ότι χρησιμοποιείς δικές σου θεωρίες και μου ζητάς να κάνω αξιολόγηση επάνω στα αποτελέσματά σου.

Όπως έχω απαντήσει και σε άλλα μηνύματα, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στον στατιστικό χρόνο επανάληψης για να κάνουμε εικασίες για επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα.

Όσο αφορά στο σεισμικό δυναμικό της Πάρνηθας και κάθε ενεργού ρήγματος, εξαρτάται από τις διαστάσεις του ( μήκος – πλάτος – βάθος κ.τ.λ.) και όχι από τον χρόνο γένεσης.

Το μέγεθος του σεισμού όπως μετριέται στην λογαριθμική κλίμακα ρίχτερ, μας δίνει την ποσότητα της ενέργειας που εκλύεται. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και το 1 ρίχτερ σημαίνει 30 φορές περίπου περισσότερη ενέργεια, δηλαδή τα 6 ρίχτερ εκλύουν 30 φορές περίπου περισσότερη ενέργεια από τα 5 ρίχτερ και τα 7 ρίχτερ 1000 ( 30×30) περίπου φορές περισσότερη ενέργεια από τα 5.

Οπότε μην τα χειρίζεσαι σαν τις συμβατικές μονάδες μέτρησης, υπάρχει συμβατική διαφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης