O Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα την Μ. Τρίτη, υπενθυμίζοντάς στην «απρόβλεπτο» και «ανεύθυνο» ηγέτη της ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής θα μπορούσε να «καταστρέψει» τη χώρα του.

Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι έχει δοκιμαστεί υποβρύχια εκτόξευση πυραύλου το περασμένο Σάββατο. Μια φωτογραφία δείχνει το όπλο να εκτοξεύεται από τη θάλασσα, αν και δεν υπήρχε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι είχε εξαπολυθεί από ένα υποβρύχιο, ή από μια πλατφόρμα κάτω από την επιφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η Βόρεια Κορέα έχει ήδη μεταξύ έξι και οκτώ πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε έναν πύραυλο. Εάν το καθεστώς έχει τελειοποιήσει ένα σύστημα υποβρύχιας εκτόξευσης τότε θα ήταν, θεωρητικά, σε θέση να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση στην αμερικανική ενδοχώρα. Αυτό θα απαιτήσει ένα υποβρύχιο να είναι σε θέση να πλεύσει σε απόσταση βολής από τις ακτές των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα έδωσε προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες. «Θα μπορούσαμε, προφανώς, να καταστρέψουμε τη Βόρεια Κορέα με το οπλοστάσιο μας», είπε στο CBS News. «Αλλά πέρα από το ανθρωπιστικό κόστος, είναι ακριβώς δίπλα στον ζωτικό μας σύμμαχο, την [Νότια] Κορέα.».

Ο κ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική βελτιώνει τις δικές της αντιβαλιστικές ικανότητες. «Ένα από τα πράγματα που έχουμε κάνει είναι να ξοδέψουμε πολύ περισσότερο χρόνο για την τοποθέτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, έτσι ώστε ακόμη και καθώς προσπαθούμε να επιλύσουν το υποκείμενο πρόβλημα της πυρηνικής ανάπτυξης στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας, δημιουργούμε επίσης μια ασπίδα που μπορεί τουλάχιστον να εμποδίσει τις σχετικά χαμηλού επιπέδου απειλές που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης