Μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου για να μαζέψει, την τελευταία στιγμή αποθεματικά φορέων του Δημοσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ταμειακές της υποχρεώσεις, επαναφέρουν τα σημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ ενόψει των πολιτικών εξελίξεων με τη διαπραγμάτευση. Το ερώτημα που απασχολεί παρατηρητές των εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη χθες των συνομιλιών κυβέρνησης-θεσμών, είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα «επιβιώσει» πολιτικά υπό το βάρος των νέων πιέσεων από τους διεθνείς δανειστές.
Η νέα προληπτική γραμμή μέτρων που ζητεί το κουαρτέτο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018, βάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δεινή θέση. «Βέβαια οι θεσμοί προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι υποσχόμενοι ότι αμέσως μόλις ψηφιστούν τα μέτρα, θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους -αγαπητό θέμα για τον κ. Τσίπρα- αλλά μεγάλες παραχωρήσεις δεν πρέπει να περιμένει, μιας και ήδη τα επιτόκια μέχρι το 2022 είναι ήδη πολύ χαμηλά», σχολιάζει η Stuttgarter Nachrichten, που διαβλέπει κίνδυνο πρόωρων εκλογών λόγω της οριακής πλειοψηφίας τριών εδρών που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη βουλή.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ρέπει σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, όταν αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο» συνεχίζει η εφημερίδα μην αποκλείοντας σενάρια όπως ακόμη και προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα «για να αφήσει ο κ. Τσίπρας και πάλι τις αποφάσεις στον λαό». Σε κάθε περίπτωση το όλο κλίμα θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα Grexit εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.
«Όμως οι Έλληνες δεν ενημερώνονται για τις πιέσεις των ξένων δανειστών και τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, γιατί οι δημοσιογράφοι απεργούν, ειδήσεις δεν υπάρχουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και εφημερίδες δεν κυκλοφορούν», επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-TV, αναφέροντας την πιθανότητα να απεργήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι σιδηροδρομικοί, και μάλιστα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Ορθοδόξων.
Εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι προεξοφλούν, ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία η Αθήνα θα καταφέρει να μαζέψει χρήματα μέχρι τον Ιούνιο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το οποίο μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πρέπει να εμβάσει νέα δόση 450 εκ. ευρώ, ενώ στις 20 του ίδιου μηνός θα πρέπει να εμβάσει άλλα 2,3 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: Deutsche Welle