Παναγιώτης Σαββίδης – Γιώργος Στεργιόπουλος

Νέα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων της Νατέλα φέρνει στην επιφάνεια απόψε ο «Κίτρινος Τύπος». Ένα τηλέφωνο – σκιά ανήκει σε νομικό πρόσωπο, που στο παρελθόν ενεπλάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποιους ανήκουν τα τηλεφωνά – σκιές και ποιοι πραγματοποίησαν τις κλήσεις που δέχτηκε το τηλέφωνο της Νατέλα μετά την εξαφάνιση του Άλεξ;  Και γιατί η Νατέλα στην κατάθεση της στο δικαστήριο δήλωσε άγνοια;  

Η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» ανοίγει και πάλι το φάκελο της υπόθεσης Άλεξ, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες που πέρασαν απαρατήρητες, αλλά δημιουργούν πολλά ερωτήματα, σε σχέση με το χώρο και το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιατροδικαστική έκθεση χωρίς πτώμα

Αυτό που συνέβη στην περίπτωση του μικρού Άλεξ Μεσχεσβίλι,  μετά την παραγγελία του ειδικού εφέτη ανακριτή, Μιχαλάκη Γεωργίου, είναι πρωτοφανές στα επιστημονικά χρονικά: ιατροδικαστική κατάθεση για πτώμα που στηρίζεται σε βιβλιογραφία και όχι σε νεκροψία και νεκροτομή του πτώματος. Ουσιαστικά, μιλάμε για μία ιατροδικαστική άποψη, για υποθετικές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενός υποθετικού θανάτου.

Όπως αποκαλύπτει η zougla.gr, ο εισαγγελέας ζήτησε από την ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης, Ελένη Ζαγγελίδου, να καταθέσει την επιστημονική της άποψη για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (γενικά) και η ίδια το έπραξε ένορκα, επισυνάπτοντας και αποσπάσματα βιβλιογραφίας για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (των καθηγητών ιατροδικαστικής, Μ. Μιχαλοδημητράκη και Κ. Πολυζωίδη).

«Υπήρξε κλήση από την Εισαγγελία Εφετών. Πήγα και ήταν ερωτήσεις καθαρά και μόνο σε θεωρητικό ιατροδικαστικό επίπεδο, που δεν είχαν σχέση», δήλωσε η κ. Ζαγγελίδου στη zougla.gr, συμπληρώνοντας:  «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σορός, δεν μπορεί να γίνει και εκτίμηση κάποιων καταστάσεων. Γι’ αυτό και οτιδήποτε λεγόταν, ήταν καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο βιβλιογραφικό».

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρει συγκεκριμένα: «H περιγραφή των τραυμάτων του θύματος, όπως αυτά εκτέθηκαν στα περιστατικά, στηρίζεται στη σαφή και λεπτομερή κατάθεση της μάρτυρος Ελένης Ζαγγελίδου Ιατροδικαστού (του υπουργείου Δικαιοσύνης)  της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, η οποία αναλύει λεπτομερώς τα είδη των κακώσεων της κεφαλής και τις συνέπειές τους» (σελ. 65).

Ουσιαστικά, η κατάθεση της ιατροδικαστού, χρησιμοποιήθηκε για να στηριχτούν στο βούλευμα τα όσα άλλοι μάρτυρες είχαν καταθέσει.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να εξάγονται τόσα επιστημονικά συμπεράσματα, όταν το ίδιο το βούλευμα παραδέχεται πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία; «Τι ήθελαν να πράξουν με την ενέργειά τους κατά του θανόντος; Να τον σκοτώσουν ή να τον τραυματίσουν; Σαφή εικόνα της πρόθεσής τους είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να έχουμε, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων», αναφέρει συγκεκριμένα (σελ 61) το βούλευμα.

«Σπανίζουν τα περιστατικά αυτά. Είναι νομίζω το δεύτερο, τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει σορός και υπάρχει κατηγορία», επεσήμανε η ιατροδικαστής, Ελένη Ζαγγελίδου.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, μετά από εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Ζαχαρία Μουράτη, υιοθετεί «το σενάριο της Μπαρμπούτας», στο οποίο αναφέρθηκαν στις απολογίες τους δύο εκ των ανήλικων κατηγορουμένων, που υποστήριξαν ότι η «παρέα των πέντε» μετέφερε το άψυχο σώμα του Άλεξ στη γέφυρα της Μπαρμπούτας και το εναπόθεσε στην όχθη του ποταμού Τριπόταμου.

Η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα Ιτσουαίτζε, σπάει για πρώτη φορά μετά από καιρό τη σιωπή της. Μιλώντας στη zougla.gr, εμφανίστηκε βέβαιη για τη δολοφονία του γιου της, από την παρέα των πέντε ανήλικων, αργά το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου 2006. «Το πιστεύω πως το έκαναν και θα τους βάλω φυλακή», τόνισε η ίδια.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης