ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Γερ. Χουλιάρα θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε απαντώντας στα ερωτήματα των πολιτών και να σας εκφράσω την συμπάθειά μου στο πρόσωπό σας και την δουλειά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχω κάποια ερωτήματα να σας κάνω. Ζω στην πόλη της Κορίνθου και το τελευταίο διάστημα ακούγεται πολύ, πως σημειώνονται σεισμικές δονήσεις στον Κορινθιακό Κόλπο, όπως δημοσιεύτηκε και από το zougla.gr.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής :

1.) Tο ρήγμα των Αλκυονίδων όσο και αυτό του Ξυλόκαστρου έχουν βγει από τη χειμερία νάρκη τους; Το ρήγμα του Ξυλόκαστρου έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, συγκεκριμένα το ρήγμα έδωσε το 1402 σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, ενώ το 1888 6,6 Ρίχτερ, καθώς και το ρήγμα στις Αλκυονίδες που είχε δώσει σεισμό μεγέθους 6,8R τον Φεβρουάριο του 1981.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2.) Oι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν σχέση με τις Αλκυονίδες που είχαν δώσει τον σεισμό του 1981, ή είναι άλλο ρήγμα ανεξάρτητο;

3.)Θα πρέπει να ανησυχούμε όταν παρατηρείται επιμονή του Εγκέλαδου σε μια συγκεκριμένη περιοχή; Kάτι τέτοιο σας προβληματίζει;

Και τέλος 4.)Στη Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας κουνούσε επί τρεις μήνες και όλοι οι σεισμολόγοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και έπειτα έγινε το κακό με τόσους νεκρούς. Σε περίπτωση που έχετε ενδείξεις για εκδήλωση σεισμικής δόνησης, ενημερώνετε το Κέντρο πολιτικής προστασίας και τις νομαρχίες και τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία για την αποφυγή καταστάσεων που συνέβησαν στην Λ΄Ακουίλα.

Καλό θα ήταν να μαθαίνουμε και εμείς οι πολίτες και όχι μόνο οι αρμόδιες αρχές πού και πότε υπάρχει πιθανότητα για σεισμική δόνηση.

Από κάποια μια άποψη είναι λίγο παράλογο, γιατί δημιουργείται πανικός αν βγείτε δημόσια και αναγγείλετε κάποιο σεισμικό γεγονός που πρόκειται να συμβεί, αλλά σημασία έχει να γνωρίζουμε για να παίρνουμε τα μέτρα μας, διότι αν γνωρίζει μόνο η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα, και σε περίπτωση που γίνει κάποιος σεισμός τότε θα κατηγορούμε την πολιτεία και εσάς τους σεισμολόγους, όπως γίνετε κάθε φορά, σε κάθε σεισμικό γεγονός ανά τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση, Θ.Π

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα με προβληματίζουν αυτά που λέτε και έχω τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη περιοχή.

Εγώ προσωπικά βασίζομαι σε ενόργανες παρατηρήσεις και την επεξεργασία αυτών προς την διάγνωση προσεισμικών φαινομένων.

Το ίδιο κάνουν και άλλοι συνάδελφοι και επιστημονικές ομάδες και κανονικά θα έπρεπε να είναι ενήμερος ο κρατικός φορέας σχετικά με αυτές τις μελέτες και έρευνες που γίνονται, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

Όμως εδώ υπάρχει πολιτικό πρόβλημα χειρισμού τέτοιων καταστάσεων και ανάλογα, δρα κάθε κυβέρνηση μέσω της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ).

Είμαστε λίγοι που ασχολούμαστε με ενόργανες μετρήσεις για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου, όμως ποτέ δεν καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί καθαρά από έλλειψη συντονισμού της συγκεκριμένης επιτροπής με τους ενεργά ασχολούμενους επιστήμονες.

Το πρόβλημα βασικά είναι ότι η επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες από διάφορους κλάδους, γεωλόγους, μηχανικούς, γεωφυσικούς αλλά δεν υπάρχει η παρουσία εξειδικευμένων επιστημόνων που θα έπρεπε να κρίνουν αποτελέσματα εξειδικευμένων επιστημονικών πειραμάτων και μελετών που παρουσιάζονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ασφαλώς η πολιτεία είναι αρμόδια για την δημοσιοποίηση αυτών των μελετών, γιατί τις περισσότερες φορές αυτά, ήδη βρίσκονται δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά όταν ήδη κατατίθενται στην επιτροπή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης