Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη σε δεκάδες μουσουλμάνους ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, να υπερβούν τις θρησκευτικές διαφορές τους, να εντείνουν τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να συμβάλουν στην ειρήνευση μιας περιοχής που σπαράσσεται από ένοπλες συρράξεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 13ης ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ανακοίνωσε τη δημιουργία το προσεχές χρονικό διάστημα μιας «μουσουλμανικής Ιντερπόλ» που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και θα συντονίζει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να συσπειρωθούμε. Ποιος ο λόγος να περιμένουμε την έξωθεν βοήθεια για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες; Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό εμείς οι ίδιοι» τόνισε ο Ερντογάν, την ώρα που στο ακροατήριο βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

«Η βασική πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι ο σεχταρισμός. Η θρησκεία μου δεν είναι ούτε ο σουνισμός ούτε ο σιισμός. Είναι το Iσλάμ» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντιπρόσωποι 56 κρατών, ανάμεσά τους περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή, με φόντο μια σειρά περιφερειακών και διεθνών κρίσεων όπως οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη, καθώς και οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης