Περίπου 20 εκατ. κάτοικοι του Μπαγκλαντές, κατά κύριο λόγο χαμηλού βιοτικού επιπέδου, εξακολουθούν να πίνουν νερό μολυσμένο με αρσενικό, δεκαετίες αφότου η επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα τοξίνη ανακαλύφθηκε στην παροχή νερού, αποκαλύπτει η έκθεση της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Το πρόβλημα χρονολογείται από το 1970, όταν η κυβέρνηση άνοιξε με γεωτρήσεις εκατομμύρια ρηχά πηγάδια για να την τροφοδότηση χωριών με καθαρό νερό, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το έδαφος περιείχε αρσενικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κρίση αρσενικού του Μπαγκλαντές ως τη «μεγαλύτερη μαζική δηλητηρίαση πληθυσμού στην ιστορία».

Το αρσενικό στο νερό εκτιμάται πως κοστίζει τη ζωή περίπου 43.000 κατοίκων του Μπαγκλαντές κάθε χρόνο, και η κυβέρνηση της χώρας δε φέρεται να έχει λάβει τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η χρόνια έκθεση στο αρσενικό συνδέεται με καρκίνους του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος, καθώς και καρδιακές παθήσεις, αλλά πολλοί κάτοικοι του Μπαγκλαντές δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Το αρσενικό μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολές και αναπτυξιακά προβλήματα σε βρέφη, με ανεπίσημα στοιχεία να εκτιμούν πως πέντε από τα 90 εκατ. παιδιά που θα γεννηθούν στη χώρα μεταξύ 2000 και 2030 ίσως χάσουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, έρευνα του 2013 αποκάλυψε πως η κατανάλωση ρυζιού αυξάνει την έκθεση στο αρσενικό, αφού εξέτασε τα ούρα χιλιάδων εθελοντών και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η κυβέρνηση τώρα πραγματοποιεί γεωτρήσεις για την άντληση νερού από μεγαλύτερα βάθη, όπου δεν υπάρχει αρσενικό. Περίπου 210.000 βαθιά πηγάδια έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 12 χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες ότι κατά τη διαδικασία δίνεται προτεραιότητα σε περιοχές για ψηφοθηρικούς λόγους, και κοινότητες που έχουν πληγεί βαρύτερα από τη μόλυνση ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης