Την πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η συνάντησή τους επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση, στην οικονομία, την ασφάλεια και φυσικά το μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει: «Οπότε, πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μάς υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά, με σκοπό να προωθήσουμε μια εναλλακτική ατζέντα».
«Και τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, υπογραμμίζεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα, με τίτλο: «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».
Οικονομική και νομισματική πολιτική στην Ευρώπη
Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπισή της.
Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική, και ότι η λιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.
Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.
Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».
Ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή
Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η Ε.Ε. να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα), και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη, και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.
Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Νωρίτερα, ο κ. Κόστα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο Νίκος Παππάς, και εν συνεχεία συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας μετέβησαν πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Κόστα με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.