Το σκάνδαλο που συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα την παγκόσμια κοινότητα, γνωστό ως «Panama Papers», εμπλέκει μεγάλο αριθμό αξιωματούχων ανά την υφήλιο -μεταξύ των οποίων βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί αλλά και επιχειρηματίες- σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Από τη μακρά λίστα των ονομάτων που ενέχονται στο σκάνδαλο δεν λείπουν και γυναικεία, κυρίως σύζυγοι πολιτικών που χρησιμοποιούνταν ως «βιτρίνα» για να διευκολύνονται οι παράνομες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι εν λόγω γυναίκες επί της ουσίας χρησιμοποιήθηκαν από τους συζύγους τους και εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτριες εταιρειών, μέσω των οποίων ξέπλεναν χρήμα.

Έχοντας ως «πλυντήριο» την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών του Παναμά, τη Mossack Fonseca.

Την ίδια ώρα, η δικηγορική εταιρεία με έδρα τον Παναμά κατήγγειλε ότι σημειώθηκε ηλεκτρονική επίθεση στους υπολογιστές της από κεντρικούς διακομιστές στο εξωτερικό και υπέβαλε μήνυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά πέντε σύζυγοι αρχηγών – κρατών και αξιωματούχων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «Panama Papers».

Αναλυτικά:

1) Μαμαντί Τουρέ, χήρα του πρώην προέδρου και δικτάτορα της Γουινέα, Λανσάνα Κοντέ.

2) Άννα Σιγκουρλάουγκ Παλσντοτίρ, σύζυγος του απερχόμενου Ισλανδού πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσο. Συνδέεται με την εταιρεία offshore της συζύγου του «Wintris» με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

3) Μεχριμπάν Αλίεβα, σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν: εμφανίζεται ως διευθύντρια της εταιρείας «UF Universe Foundation», με έδρα τον Παναμά.

4) Τατιάνα Νάβκα, σύζυγος του εκπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, η οποία εμφανίζεται ως δικαιούχος της offshore «Carina Global Assets Ltd», με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

5) Μικαέλα Σόλις Μπομόν, σύζυγος του Eυρωπαίου επιτρόπου για το κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. Φέρεται να συνδέεται με την εταιρεία «Rinconada Investments Group» με έδρα τον Παναμά, η οποία συνεργαζόταν με τη Mossack Fonseca.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης