Είχα -και έχω πάντα- την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς της πρωτόγνωρης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας -και όχι μόνον- ανήκει κατ’ εξοχήν στην Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της».

Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, αλλά και των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων, που βρίσκεται εντός των δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Δικαιοσύνη είναι εκείνη η οποία συνιστά τον πιο αποτελεσματικό κυρωτικό μηχανισμό σε περιπτώσεις παραβάσεων της αρχής της νομιμότητας, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις, απ’ όπου κι αν οι παραβάσεις αυτές εκπορεύονται».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος «και επειδή η αποστολή της Δικαιοσύνης είναι τόσο κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος εν γένει, οι λειτουργοί της θωρακίζονται κατά το Σύνταγμα με μιαν ανεξαρτησία, την οποία ουδένα όργανο των άλλων δύο εξουσιών διαθέτει».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι αυτονόητο χρέος της Πολιτείας και του πολιτικού προσωπικού, οπωσδήποτε όμως και των ιδίων των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπλήρωση του χρέους τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «περιλαμβάνει -μάλλον δε πρωτίστως- και την υπεράσπιση του, υπό την ευρεία του όρου έννοια, κύρους της Δικαιοσύνης».
Όμως το κύρος αυτό, σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «εξαρτάται, ακόμη και για λόγους συμβολισμού, και από τον χώρο απονομής της Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να εμπνέει τον ανάλογο σεβασμό σε όλους τους παράγοντες απονομής της, δικαστές και διαδίκους».

Αναφερόμενος, στο ανακαινισμένο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Δικαιοσύνη έχει πλέον την εστία που της αρμόζει, σ’ αυτό το περικαλλές νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα, το οποίον ανακαινίσθηκε έτσι ώστε ν’ ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχική του μοναδική αρχιτεκτονική αρτιότητα».

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ιδίως εμείς οι Έλληνες, ότι σ’ ένα πραγματικά δημοκρατικό κράτος απτό δείγμα, μεταξύ άλλων, της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών δεν είναι -κάθε άλλο μάλιστα- η χλιδή των ιδιωτικών κατοικιών, αλλά η ανάλογη με το κύρος των θεσμών διαμόρφωση των κτιρίων που τους στεγάζουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρομαι σ’ εμάς, τους Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στηριζόμενος όχι στην συγκυρία, αλλά στην απαράμιλλη προγονική μας παράδοση».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι «στον κατά Θουκυδίδη “Επιτάφιό” του ο Περικλής θεμελίωσε το μεγαλείο της Αρχαίας Αθήνας, ειδικότερα δε της τότε Αθηναϊκής Πολιτείας, και στ’ αναλόγως επιβλητικά δημόσια κτίρια, ως μέσα διαιώνισης του μεγαλείου τούτου».

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχάρη «όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της όλης ανακαινιστικής προσπάθειας,» η οποία όπως είπε, «κατέληξε στο σημερινό, αντάξιο του κύρους της Δικαιοσύνης, αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, ευχήθηκε «ο χώρος αυτός να ενδυναμώνει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης κατά την έκδοση δίκαιης κρίσης, με κύριους γνώμονες αφενός το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και, αφετέρου, τα κάθε είδους θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου».

Στο μεταξύ, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Νίκο Παπάκο, ο οποίος νωρίτερα στην ομιλία του έκανε παρέμβαση για το ασφαλιστικό, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να πω, ότι η εδώ παρουσία μου, ας είναι συμβολική για να δείξει ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πως όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης, οι λειτουργοί και οι συνλειτουργοί να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, έτσι όπως ταιριάζει στο ρόλο της Δικαιοσύνης». Ο ρόλος αυτός, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι κρίσιμος, διότι χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ούτε κράτος δικαίου, ούτε κατ΄ επέκταση δημοκρατικό πολίτευμα».

Είμαι βέβαιος, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ότι μέσα από την ενότητα του ελληνικού λαού και μέσα από την ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων του ελληνικού λαού, όλοι μαζί ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά, θα ξεπεράσουμε την δυσκολία και ο λαός μας και ο τόπος μας θα έχει την μοίρα που του πρέπει». Διότι όπως υπογράμμισε, «πράγματι αυτός ο λαός, δεν είναι μόνο κληρονόμος ενός μεγάλου παρελθόντος, αλλά και θεματοφύλακας ενός εξίσου μεγάλου μέλλοντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης