Αν νομίζετε ότι ο έφηβος γιος σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεύρα του και είναι τεμπέλης, βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά.

Μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει πως ο λιγοστός ύπνος στην εφηβεία αποσυντονίζει τον οργανισμό και αποδιοργανώνει τη συμπεριφορά, αλλά για βιολογικούς λόγους οι έφηβοι δεν μπορούν να μπαίνουν νωρίς για ύπνο – και επειδή αναγκάζονται να ξυπνήσουν νωρίς για να πάνε στο σχολείο, μοιραία πάσχουν από έλλειψη ύπνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη αυτή οδηγεί σε πολλά προβλήματα, όπως η οξυθυμία, η αδιαφορία για το διάβασμα και η συνακόλουθη «πτώση» των βαθμών, η χρόνια κόπωση, η έλλειψη ενδιαφερόντων (είναι λ.χ. κλασική η ατάκα «άσε με, βαριέμαι») και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Learning, Media and Technology» και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Νεβάδα.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη βιολογία και η εκπαίδευση «μετρούν» τον χρόνο με διαφορετικό τρόπο. «Η ικανότητά μας να λειτουργούμε ομαλά και να μαθαίνουμε, παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με τον βιολογικό χρόνο και όχι με τον συμβατικό κοινωνικό χρόνο» γράφουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αυτοί χρόνοι συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό κατά τα πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο γυμνάσιο, όμως, όταν πια τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, «υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στον κοινωνικό και τον βιολογικό χρόνο, η οποία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής», σημειώνουν οι ειδικοί.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης