Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι νέοι άνδρες υποφέρουν από περιστασιακή στυτική δυσλειτουργία, αλλά εκτιμάται ότι το ποσοστό κυμαίνεται από 16% έως 30%. Σύμφωνα με μελέτες, αλλά και με αρκετές δηλώσεις ανδρών στο διαδίκτυο, η χρήση προφυλακτικού μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη στύση.

Είναι, όμως, απαραίτητη για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), καθώς και για την αποφυγή των μη προγραμματισμένων κυήσεων. Η κατανόηση του μηχανισμού μέσω του οποίου το προφυλακτικό επηρεάζει τη στυτική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια στον προσανατολισμό των αμήχανων συζητήσεων πριν από τη συνουσία, ώστε να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις αναφορικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sexual Medicine» διερευνά το πώς η ανδρική στύση επηρεάζεται από το προφυλακτικό και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης σχετιζόμενα με τη χρήση του.

Στη μελέτη συμμετείχαν 479 ετεροφυλόφιλοι άνδρες 18-24 ετών που είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μέσα στις τελευταίες 90 ημέρες. Για να έχουν στο δείγμα τους άνδρες με προβλήματα στύσης σχετιζόμενα με τη χρήση προφυλακτικού, οι ερευνητές προσέγγιζαν άνδρες που διάβαζαν ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία στον τίτλο τους έφεραν το ερώτημα εάν το προφυλακτικό επηρεάζει τη στύση ή τη διέγερση.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι άνδρες αρχικά ερωτήθηκαν πόσο συχνά είχαν στυτικά προβλήματα μέσα στις τελευταίες 90 ημέρες όταν δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Παράλληλα, έπρεπε να απαντήσουν σε ποιο σημείο ακριβώς της σεξουαλικής πράξης με προφυλακτικό έχαναν τη στύση τους. Εάν δηλαδή ήταν πριν από την εφαρμογή του ή μετά, αλλά πριν φτάσουν σε οργασμό. Στη συνέχεια ερωτήθηκαν πόσο συχνά μέσα σε αυτές τις 90 ημέρες έχαναν τη στύση τους ή άρχιζαν να τη χάνουν κατά τη σεξουαλική πράξη με προφυλακτικό και πιο συγκεκριμένα, πόσο συχνά τα προβλήματα προέκυπταν πριν από την είσοδο στον κόλπο κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού και πόσο συχνά προέκυπταν κατά τη διάρκεια της πράξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 62% των ανδρών βρέθηκε να έχει στυτικά προβλήματα σχετιζόμενα με τη χρήση προφυλακτικού είτε πριν από τη διείσδυση είτε μετά ή ακόμα και στις δύο περιστάσεις. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον εύρημα. Οι νέοι άνδρες που ανέφεραν στυτικά προβλήματα σχετιζόμενα με τη χρήση προφυλακτικού ήταν πολύ πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες που αντιμετώπιζαν δυσκολία στη διατήρηση μιας σκληρής στύσης ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ήπια ή μέτρια στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν επηρεάζονταν από τη χρήση προφυλακτικού.

Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι δεν φταίει απαραίτητα το προφυλακτικό για τα προβλήματα στύσης.

Προηγούμενη μελέτη έχει συνδέσει τα προβλήματα αυτά με συναισθήματα όπως είναι η ανησυχία και η αναστάτωση. Πολύ συχνά η απώλεια στύσης μετά τη χρήση του προφυλακτικού μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία στο άτομο ότι θα του συμβεί ξανά, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στην απώλεια στύσης ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

Δεν είναι όμως μόνο συναισθηματικό το ζήτημα. Τα στυτικά προβλήματα έχουν συνδεθεί με μη συνεπή χρήση του προφυλακτικού, η οποία μάλιστα αυξάνει τον κίνδυνο για τα ΣΜΝ και τη μη προγραμματισμένη κύηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εκπαίδευση μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τους άνδρες που χρειάζεται να μάθουν τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει ζήτημα διέγερσης. Οι άνδρες αυτοί, δηλαδή, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διεγερθούν ή να έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες πρακτικές για να διατηρήσουν τη διέγερσή τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο άνδρας αντιμετωπίζει δυσκολίες στη στυτική του λειτουργία, είναι σημαντικό να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

Το ηθικό δίδαγμα για τις γυναίκες, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όταν ένας άνδρας λέει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τη στύση του με το προφυλακτικό, το καλύτερο είναι αυτές να είναι ειλικρινείς αναφορικά με τις ανησυχίες για το μη ασφαλές σεξ. Παράλληλα, μπορεί αυτή να είναι μια καλή ευκαιρία για τους δύο συντρόφους να συζητήσουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη σεξουαλική πράξη.

Πηγή : huffingtonpost

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης