Μία νέα κατηγορία προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του γιατρού, Κώστα Κωσταντινίδη, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «SEXUALITY» ή στο e-mail: sexuality@zougla.gr

Η διάγνωση καρκίνου του προστάτη προκαλεί αυτοκτονίες και καρδιακά επεισόδια

Πιθανοί κίνδυνοι από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Μελέτη του Harvard/Karolinska Institute

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συνεργασία των δύο αυτών πανεπιστημίων διεξήχθη μελέτη σε 4 εκατομμύρια άνδρες στη Σουηδία σε ηλικίες άνω των 30 ετών, απ’ τους οποίους 160.000 βρέθηκαν να είναι ύποπτοι για καρκίνο του προστάτη.

Σε αυτή την ομάδα, με την υποψία καρκίνου, τα καρδιακά επεισόδια αυξήθηκαν 11 φορές περισσότερο, ενώ οι αυτοκτονίες 8 φορές περισσότερο την επόμενη εβδομάδα της διάγνωσης.

Το στρες της διάγνωσης του καρκίνου για έναν άνδρα σε νέα ηλικία μπορεί να επιφέρει αιμοδυναμικούς και ψυχολογικούς κινδύνους, εξηγούν οι ερευνητές. Η ψυχολογική, δηλαδή, επιβάρυνση για μια τέτοια βαριά διάγνωση δύναται να προκαλέσει διαταραχές που να καταλήγουν και στον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο ίδιος ο καρκίνος του προστάτη έχει σαφώς μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης (δεν πεθαίνει κανείς τόσο εύκολα από τον ίδιο τον καρκίνο), η ιδέα και ο ο φόβος που έχει ο άνθρωπος για τον καρκίνο γενικότερα τον κάνουν πιο θανατηφόρο από την ίδια την νόσο.

Η μελέτη προειδοποιεί για κινδύνους που δεν είχαν επισημανθεί στο παρελθόν, τους οποίους έχει η διάγνωση μιας νόσου και όχι η ίδια η νόσος σαν εξέλιξη. Προειδοποιεί επίσης και τους ίδιους τους γιατρούς για το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός αυτό καθαυτό της διάγνωσης και για το πώς το χειρίζονται με τον ασθενή τους.

Επισημαίνει την προσοχή των γιατρών, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα της διάγνωσης, για πιο στενή παρακολούθηση των ασθενών μέχρι να κατανοήσουν το γεγονός της νόσου, της εξέλιξης και της θεραπείας, αποτρέποντας τη δραματοποίηση και τους φόβους που η νόσος μεταφέρει μόνο και μόνο λόγω της σημειολογίας του ονόματός της.

Εν ολίγοις συνιστά στους γιατρούς να επιδεικνύουν μεγαλύτερο σεβασμό στον ασθενή, όταν περιγράφουν την διάγνωση για καρκίνο, και καλύτερη συναισθηματική υποστήριξη στους πάσχοντες αλλά παράλληλα και μια πιο σοβαρή προσέγγιση στην πιθανότητα λάθους διάγνωσης. Δηλαδή, να μη μένουν οι γιατροί στην τυπική διάγνωση και να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, αλλά να προσπαθούν να κατανοήσουν αν η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς είναι δραματική και ύποπτη για πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η καρδιά ή η αυτοκτονία.

Ο καρκίνος του προστάτη που πλέον παρουσιάζεται σε νέους ηλικιακά άνδρες ακόμα και 45 ετών, σε μια παραγωγική δηλαδή ηλικία με πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους, είναι φυσικό να δημιουργεί έντονη απογοήτευση και δυσθυμία, αφού ξέρει ότι θα «κουβαλά» μια θανατηφόρο νόσο για τα επόμενα πολλά χρόνια της ζωής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης