«Καμπανάκι» για μια σειρά κινδύνων «χτυπά» στην τελευταία επιστολή του προς τους μετόχους ο CEO της Fairfax Financial, Prem Watsa.

Από τη «βουτιά» στις τιμές των εμπορευμάτων, μέχρι την αγορά κατοικίας του Καναδά και τις αποφάσεις πολιτικής στην Κίνα, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να κλιμακωθούν φέτος, όπως μεταδίδει το Business News Network.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Watsa, πάντως, είναι γνωστός για τις προειδοποιήσεις του, ενώ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της η Fairfax ανέφερε πως η έκθεσή της σε μετοχές είναι πλήρως καλυμμένη από κινδύνους.

Αν και ο Watsa ανέφερε στην επιστολή του προς τους μετόχους πως η στρατηγική hedging δεν απέφερε πάντα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει σημαντική διάσταση μεταξύ των επιδόσεων της αγοράς και των οικονομικών θεμελιωδών.

Ο κ. Watsa τόνισε τις διψήφιες πτώσεις στις τιμές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, από την «κορυφή» του 2011, ενώ προειδοποίησε και για τις τιμές των κατοικιών στον Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο CEO της Fairfax προειδοποίησε επίσης για τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία αναζητούν αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών, και τα χαρακτήρισε «μια ακόμα βόμβα που περιμένει να εκραγεί», ενώ προειδοποίησε και για τη στροφή προς τις μετοχές που διανέμουν μερίσματα για εξασφάλιση εισοδήματος.

Κατά τον ίδιο, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι μετοχές που πληρώνουν καλά μερίσματα μπορεί να αποτελέσουν μια ελκυστική εναλλακτική έναντι των μειωμένων αποδόσεων των ομολόγων, ωστόσο, ακόμα και οι μετοχές των blue chips δεν είναι πάντα σταθερές. «Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα χαμηλά επιτόκια είναι ότι ο κόσμος ψάχνει για αποδόσεις και παίρνει ρίσκα που ίσως δεν κατανοεί», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Watsa.

O κ. Watsa ανησυχεί επίσης πως η πτώση της αγοράς θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά του. Και, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως επί το πλείστον «ξεμείνει από πυρομαχικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Watsa αναφέρει στην επιστολή του προς τους μετόχους τα εξής: «Το 2015 ήταν πολύ ταραχώδες για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πέρασε από ένα δημοψήφισμα, της επιβλήθηκαν capital controls στο τραπεζικό της σύστημα, διενήργησε νέες εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διόρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόσφατα, πήγα με δέκα θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα για ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σ’ αυτή τη ζωή, μας φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν απορρίψει ξεκάθαρα την έξοδο από το ευρώ (την επιστροφή στη δραχμή) και εφαρμόζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα.

Παρά της τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα το 2015, η οικονομία παρέμεινε αμετάβλητη και η ανεργία υποχώρησε από το 27,9% το 2013 στο 24,6%. Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% από την «κορυφή» της, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 75% από την «κορυφή». Η οικονομία της Ελλάδας έχει «πιάσει πάτο» και δεδομένης κάποιας σταθερότητας στο πολιτικό περιβάλλον, θα πρέπει να ανακάμψει ισχυρά, όπως η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης