Εκτός, βέβαια, του εμβολιασμού και της ατομικής υγιεινής, σημαντικό ρόλο στην θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού διαδραματίζει και η καθημερινή διατροφή. Είναι άλλωστε και το πιο λογικό τη στιγμή που η διατροφή μας τροφοδοτεί με το απαραίτητο καύσιμο καθημερινά. Έτσι, λοιπόν, όσο πιο πλήρης, ελαφριά και ισορροπημένη είναι η διατροφή μας, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός και γενικά ο οργανισμός. Η διατροφή μπορεί να προσφέρει διάφορες αντιοξειδωτικές, κυρίως, ουσίες που μπορούν να θωρακίζουν τον οργανισμό και να τον καταστήσουν ισχυρότερο και πιο άτρωτο. Ένας καλά λειτουργών οργανισμός έχει ένα πλήρες αμυντικό οπλοστάσιο καθιστώντας εαυτόν άτρωτο σε ιώσεις και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της νέας γρίπης τύπου Α Η1Ν1

Οι διάφορες θρεπτικές ουσίες της διατροφής είναι σε θέση να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα με τα αντισώματα που παράγει μπορεί να εξουδετερώνει τους ιούς της γρίπης και άλλους εισβολείς, αρκεί, μόνον, να λειτουργεί σωστά. Οι «στρατιώτες» που αποτελούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα μόνον σε ιδανικές συνθήκες, δηλαδή, όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος, και πλήρης καυσίμων τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της καθημερινής διατροφής που του προσδίδει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που δεν τρέφονται επαρκώς, δηλαδή που δεν έχουν μια σχετικά νορμάλ διατροφή είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις. Χωρίς καλής ποιότητας πρωτεΐνες δεν μπορούν να καταστρώσουν σωστά την άμυνα του οργανισμού. Για την παραγωγή υγιών αντισωμάτων ο μηχανισμός που τα παράγει -το ανοσοποιητικό σύστημα, χρειάζεται καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Οι ιστοί που έρχονται πρώτα σε επαφή με τον ιό π.χ. της γρίπης τύπου Α Η1Ν1, όπως το δέρμα και οι βλενογόνοι του στόματος και της μύτης πρέπει να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση διότι, απλά, αποτελούν την μοναδική φυσική μπαριέρα μεταξύ του ιού και του σώματος

Για την πρώτη αυτή γραμμή άμυνας του οργανισμού πολύτιμη ενίσχυση προσφέρουν τα ακόλουθα: το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού που είναι καθαρό λεύκωμα, το ψάρι που περιέχει Ω3, Ω6 και Ω7 λιπαρά οξέα, το γάλα, το ελαιόλαδο που περιέχει μεγάλες ποσότητες ελευρωπαϊνης, ο ηλιόσπορος, τα μανιτάρια, και η σπιρουλίνα που περιέχει 70% πρωτεϊνη. Για την προσπόριση του οργανισμού με βιταμίνη Α που ενισχύει την λειτουργία και την ανθεκτικότητα των αναπνευστικών βλενογόνων, τα ακόλουθα λαχανικά και φρούτα συμβάλουν θετικά: Καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, άσπρο και κόκκινο λάχανο, αχλάδια, ακτινίδια, μάνγκο, σπιρουλίνα.

Λόγω του ότι η βιταμίνη C παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που επιτίθενται εναντίον των ιών και τους καταστρέφουν, αλλά και λόγω του ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί ούτε να συντεθεί ούτε και να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα, είναι σημαντικό καθημερινά να λαμβάνουμε στη διατροφή μας τρόφές πλούσιες σε βιταμίνη C , η οποία, από την άλλη, έχει δικές της αντιικές ιδιότητες, λόγω κυρίως της αντιοξειδωτικής της δράσης. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: Όλα τα εσπεριδοειδή, ταδιάφορα μούρα, τα μάνγκο, τα ακτινίδια, τα παπάγια, τα ακτινίδια, τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες πιπεριές και η σπιρουλίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο για την απρόσκοπτη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προσπόριση του οργανισμού με ψευδάργυρο συμβάλει τα μέγιστα στην άμυνα κατά των ιώσεων, όπως αυτής της νέας γρίπης τύπου Α Η1Ν1. Ο ψευδάργυρος για να απορροφηθεί καλύτερα χρειάζεται την βοήθεια της βιταμίνης C, και υπάρχει στα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας και στον ηλιόσπορό.

Ο σελήνιο είναι μία από τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές ουσίες με έντονη αντιιική δράση. Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ? αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Το σελήνιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) το κρέας και τη σπιρουλίνα. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα. Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βρίσκεται στα κάτωθι τρόφιμα: Κόκκινο Κρέας, όσπρια (κυρίως φακές), σπανάκι, μπρόκολο, Λαχ. Βρυξελλών, Οστρακοειδή, ξηροί καρποί, σπιρουλίνα, κλπ. Όπως και στον ψευδάργυρο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, απαιτείται η συνδρομή της βιταμίνης C

Μία άλλη τροφή που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το σκόρδο το οποίο παίζει σημαντικότατο ρόλο στην μάχη κατά των ιογενών λοιμώξεων. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίας, όπως η αλισίνη που όπως φαίνεται εμποδίζει τους ιούς να προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Θα ήταν εξαιρετικά συνετό να κατανοήσουμε πως η διατροφή μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση των αμυντικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στη νέα γρίπη τύπου Α Η1Ν1, αλλά και άλλων κοινών εποχικών γριπών.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός – πυρηνικός βιολόγος

Επικοινωνία: theogiannaros@in.gr και στο τηλ. 210- 9340880

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης