Συνήθως οι πρώτες ημέρες (ίσως και εβδομάδες) από τη γέννηση ενός μωρού είναι αυτές που προβληματίζουν πολύ τις μαμάδες. Η χαρά και ο ενθουσιασμός τους για το μικρούλι τους που το έχουν στην αγκαλιά τους δεν περιγράφεται, αλλά η ανησυχία τους για τα «προβληματάκια» που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό τους τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του είναι μεγάλη.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά που ανησυχούν μία μαμά που γέννησε πρόσφατα και μπορούν να την αγχώσουν τις πρώτες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίκτερος
Πολλά νεογέννητα, μετά την τρίτη ημέρα της ζωής τους, παρουσιάζουν μια χλομάδα που ξεκινά από το κεφάλι και προχωρά προς τα πόδια, αυτό οι γιατροί ονομάζουν νεογνικό ίκτερο. Συχνά τα συμπτώματα είναι η υπνηλία και η ανορεξία.Ο ίκτερος στα νεογέννητα προκαλείται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, πράγμα που ήταν πολύ χρήσιμο για αυτά κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. Μετά τη γέννηση, το συκώτι τα επεξεργάζεται και τα αποβάλει από τα ούρα. Επειδή όμως η παραγωγή είναι μεγάλη και το συκώτι στα νεογέννητα μωράκια ανώριμο, πολλές φορές δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί με αποτέλεσμα να προκαλεί αυτή την κίτρινη απόχρωση. Ο ίκτερος είναι κάτι το φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια παραμονής του νεογνού στο μαιευτήριο παρακολουθείται από τους γιατρούς οι οποίοι διαβεβαιώνουν τη μητέρα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Οι συμβουλές που δίνουν οι γιατροί συνήθως είναι η τοποθέτηση του βρέφους κάτω από τις ειδικές λάμπες με μπλε φως, ο τακτικός θηλασμός που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ούρων που βοηθούν την απομάκρυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η τοποθέτηση της κούνιας του μωρού σε ευήλιο.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης