Στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας και της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, διοργανώθηκε από το Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) ελληνική επιχειρηματική αποστολή, καθώς και Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ εχθές Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (Foreign Economic Relations Board – DEIK).

Η ατζέντα του Συμβουλίου περιελάμβανε μεταξύ άλλων και αναπτυξιακά θέματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Παράλληλα, την ίδια ημέρα διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή περισσότερων από 340 ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών φορέων. Το Φόρουμ άνοιξαν με ομιλίες τους ο κ. Μπιλγκέν, Πρόεδρος του Turkey-Greece Business Council του DEIK και ο κ. Κουτσίκος, Πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος παρουσίασε το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάικος ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είχαμε τη δυνατότητα, ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας εξωστρέφειας, να συνεργαστούμε με το DEIK και να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού οικονομικού φόρουμ στην κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης και ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Το σημερινό φόρουμ προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προοπτικές και τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας τόσο σε εμπορικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα σε τομείς και κλάδους με καινοτόμα χαρακτηριστικά, προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία υποστηριζόμενα από ένα ανθρώπινο δυναμικό εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

41 ελληνικές επιχειρήσεις και συλλογικοί φορείς με συνολικά 60 εκπροσώπους, κυρίως από τους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων, της μεταποίησης, του τουρισμού και των ακινήτων, της ενέργειας, των logistics και μεταφορών, της ναυτιλίας, της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν 400 επιχειρηματικές συναντήσεις με περισσότερες από 300 τουρκικές επιχειρήσεις, ενδεικτικό δείγμα του ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών. Οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που διανοίγονται είναι σημαντικές και μπορούν να οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος, κατ’ επέκταση, των οικονομιών των δύο χωρών μας.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. Yilmaz, Chief Business Development Officer του Borsa Istanbul, παρουσιάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι ομιλίες του κ. Λουφάκη, Προέδρου του ΣΕΒΕ, και του κ. Μυλωνά, Προέδρου της ΑΛΟΥΜΥΛ, καθώς και Τούρκων εκπροσώπων τoυ IZKA- Izmir Development Agency και της εταιρείας Polisan, επικεντρώθηκαν σε εν εξελίξει επιτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια. Τέλος, τις εργασίες του Φόρουμ ολοκλήρωσαν με ομιλίες τους, οι δύο Πρωθυπουργοί, κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου, παρουσία πλήθους υπουργών των δυο κυβερνήσεων, και συνοδευόμενοι στο πάνελ από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, τον Τούρκο Υπουργό Οικονομίας, κ. M. Ελιτάς, καθώς και τον Πρόεδρο του DEIK, κ. Vardan και τον Πρόεδρο του Enterprise Greece, κ. Στάικο.

Μετά το πέρας του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ η ελληνική επιχειρηματική αποστολή παρέστη στο Δείπνο Φιλίας Ελλάδος – Τουρκίας που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια του δείπνου βραβεύθηκαν από το Επιμελητήριο η ΑΛΟΥΜΥΛ, και οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες: Pala Plast İzmir Plastik και İlknak Su Ürünleri.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης