Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα διεθνή μελέτη, οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από τις γυναίκες.

Η διαφορά αυτή ανάμεσα στα δυο φύλα παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η μελέτη αποκάλυψε ότι είναι μεγαλύτερη στο δυτικό πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 985.000 άτομα ηλικίας 16-45. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν σε 48 διαφορετικές χώρες μέσα στο χρονικό διάστημα από το 1999 έως το 2009.

Σε γενικές γραμμές η αυτοεκτίμηση βρέθηκε να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά οι άνδρες βρέθηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.

Παρατηρήθηκαν ωστόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών. Στις πιο πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες όπου η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων ήταν περισσότερο διαδεδομένη βρέθηκε μεγαλύτερη διαφορά στα επίπεδα αυτοεκτίμησης μεταξύ ανδρών και γυναικών από ότι στις πιο φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες με υψηλά επίπεδα ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης αποτέλεσμα των συγκεκριμένων πολιτισμικών επιδράσεων που καθοδηγούν την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι διαφορές ανδρών και γυναικών ως προς τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ήταν μικρός σε περιοχές της Ασίας, συμπεριλαμβανόμενων της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϋλάνδης, αλλά ήταν μεγαλύτερες σε χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Παρά τις πολιτισμικές διαφορές, το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι καθολικοί μηχανισμοί που οδηγούν στις διαφορές αυτές στο επίπεδο αυτοεκτίμησης εξαιτίας της ηλικίας ή του φύλου. Αυτοί οι καθολικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι είτε βιολογικής φύσης και να σχετίζονται με την επίδραση των ορμονών είτε πολιτισμικής φύσης, όπως είναι για παράδειγμα οι καθολικοί ρόλοι φύλου. Ακόμα όμως και η θεωρία των καθολικών μηχανισμών δεν εξηγεί τα πάντα.

Οι διαφορές που παρατηρούνται ποικίλουν ως προς το μέγεθος και τον τύπο στις διάφορες χώρες, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία των πολιτισμικών επιδράσεων στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης στους άνδρες και τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής η έρευνα σχετικά με την αυτοεκτίμηση είχε περιοριστεί στις δυτικές κοινωνίες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της κουλτούρας στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης. Με περεταίρω διερεύνηση οι πληροφορίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερους τρόπους προαγωγής και περιφρούρησης της αυτοεκτίμησης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο the Journal of Personality and Social Psychology.

Πηγή: medlineplus
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης