Δεν είναι τυχαίο πως ο μόνος κερδισμένος από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Έπειτα από μια δραματική και μαραθώνια συνεδρίαση οι «28» ανέβαλαν τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Προηγουμένως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταθέσει νέες προτάσεις, καταλαμβάνοντας εξαπίνης ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα στις 17 και 18 Μαρτίου απομένει αρκετή «δουλειά» για να κλείσει μια οριστική συμφωνία, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της δωδεκάωρης συνόδου.

Αντικείμενο της έκτακτης συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ήταν η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου δράσης προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. 

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τελικώς θα πετύχουμε» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τα ξημερώματα της Τρίτης, σχολιάζοντας στον λογαριασμό του στο twitter του, με προφανή αισιόδοξη διάθεση, ότι «οι ημέρες της παράτυπης μετανάστευσης τελείωσαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμφανώς πιο συγκρατημένος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι απλώς ένα βήμα προς τα εμπρός και θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Οι σημερινές εικόνες από την Ειδομένη, από τα βόρεια σύνορά μας, είναι τραγικές».

Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν τίθεται θέμα ένταξης»

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδοΣε θετικό ενδιάμεσο απολογισμό προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πολλοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο», σχολίασε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ερώτηση εάν θα προτιμούσε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο προοίμιο των τριών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής, η καγκελάριος απάντησε ότι «οι εξελίξεις δεν λαμβάνουν υπόψη εθνικά πολιτικά ραντεβού».

Η κα. Μέρκελ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα έχουν ανοιχτή έκβαση. «Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα ένταξης» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση του κόμματός της.

Για ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στον δρόμο προς την οριστική λύση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μίλησε ωστόσο και για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας. «Και για την Τουρκία δεν θα γίνουν τώρα πραγματικότητα όλα τα όνειρα».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την επαναπροώθηση όλων των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, με το σχετικό κόστος να βαραίνει την ευρωπαϊκή πλευρά.

Από την άλλη, για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η Ε.Ε. θα δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία. Ασαφές παραμένει ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τελικά να υποδεχθούν τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα ζητεί διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας που θα λάβει από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία, από τρία σε έξι δις ευρώ. Η σύνοδος δεν έδωσε σαφή απάντηση στο εν λόγω τουρκικό αίτημα. Στην τελική διακήρυξη γίνεται απλώς λόγος για επιπρόσθετους οικονομικούς πόρους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε αφενός η επιτάχυνση της εφαρμογής για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 αφετέρου γ διεξαγωγή «συζήτησης» για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία.

Τι είπε ο Γιούνκερ

Σε συνέντευξη Τύπου τις πρωινές ώρες μετά τη μακρά σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Κάνοντας αυτά που σκοπεύουμε να κάνουμε, θα σπάσουμε το επιχειρησιακό μοντέλο των λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και ξεκαθαρίζουμε πως μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στην Ευρώπη είναι ο νόμιμος.

Δεν θα χρειάζεται πλέον ο Σύροι να πληρώνουν εγκληματίες να τους περνούν απέναντι στο Αιγαίο. Κάτι τέτοιο θα τους οδηγεί πάλι στην Τουρκία και θα τους θέτει στον πάτο του διακανονισμού εγκατάστασης». Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν« η Τουρκία θα παίρνει πίσω όσους άτυπους μετανάστες που φτάνουν με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων». Και κατέληξε: «Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας θα μετεγκαθίσταται στην Ε.Ε απευθείας από την Τουρκία».

Ρέντσι: Μέτρια πρόοδος επιτεύχθηκε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε τα ξημερώματα πως μόνο μέτρια πρόοδος επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. «Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν και πολλά να εξετασθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντσι.

Σύνταξη : Κ. Μπετινάκης

Πηγές: ANSA, AFP, AP, DPA, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης