Μία νέα κατηγορία προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του γιατρού, Κώστα Κωσταντινίδη, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «SEXUALITY» ή στο e-mail: sexuality@zougla.gr

Η χοληστερόλη ανεβαίνει στην εμμηνόπαυση

Η αύξηση της χοληστερόλης μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών. Οι ιατροί γνώριζαν από χρόνια πως οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά την εμμηνόπαυση, αλλά δεν ήταν σίγουροι ακριβώς για ποιο λόγο καθώς συνάμα δεν γνώριζαν τον μηχανισμό βλάβης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανολογούσαν ως αιτία την ορμονική αλλαγή της εμμηνόπαυσης και την ηλικία των γυναικών, ακόμα και τον συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων κινδύνου.

Στη μελέτη αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πως η εμμηνόπαυση και όχι η φυσική διαδικασία γήρανσης είναι υπεύθυνη για την απότομη αύξηση της χοληστερόλης και, όπως τονίζουν οι ιατροί της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας, αυτό μοιάζει να ισχύει για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και χρώματος, ενώ μπορεί να δικαιολογεί κινδύνους του κυκλοφορικού, όπως συμβαίνει και στους άνδρες.

Στη μελέτη αυτή, άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση και τα επίπεδα ινσουλίνης, δεν βρέθηκαν να αλλάζουν δραματικά, όπως συνέβη με τη χοληστερίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καρδιολόγοι συστήνουν στις γυναίκες αυτής της ηλικίας να παρακολουθούν τη χοληστερίνη τους, να προσέχουν τη διατροφή τους, να ασκούνται πιο πολύ, να διατηρούν το βάρος τους και να εξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης