Του Κώστα Μπετινάκη

Απόρρητο τηλεγράφημα Ολλανδού κυβερνητικού αξιωματούχου επιβεβαιώνει πως ο πόλεμος που διεξάγει η Σαουδική Αραβία με ανηλεείς βομβαρδισμούς στην Υεμένη βασίζεται σε ένα αμερικανικό σχέδιο για την διαδρομή ενός φιλόδοξου αγωγού πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοί που συνθέτουν την τραγωδία είναι αποκαλυπτικοί:

# Ξεπερνούν τους 3.000 οι πολίτες που έχουν σκοτωθεί.
# Ένα εκατομμύριο έχουν ξεσπιτωθεί μετά τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων πολιτειών και της Βρετανίας.
# Πλέον των 14 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης δύσκολα βρίσκουν τροφή.
# Υπολογίζονται πως ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια τα παιδιά που όχι απλώς υποσιτίζονται αλλά τα περισσότερα λιμοκτονούν.
# Σ΄ολόκληρη την χώρα, 20 εκατομμύρια δύσκολα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Αν και η σαουδαραβική αεροπορία συστηματικά βομβαρδίζει κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κατά παράβαση του διεθνούς νόμου, αλλά ποιος δίνει σημασία σ΄ όλα αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσα από τα δυτικά Μέσα αναδημοσίευσαν την επίσημη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Σαουδική Αραβία, επειδή «διενεργεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο αμάχους και κοινωνικές εκδηλώσεις –όπως γάμους- προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία, τζαμιά, λαϊκές αγορές, αλλά και οδικέ αρτηρίες».

Με δήλωσή του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την ανησυχία του «για όλα αυτά πους συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Κι όμως παρ’ όλα αυτά, ΗΠΑ και Βρετανία, δεν έχουν σταματήσει να εφοδιάζουν το σαουδαραβικό βασίλειο του οίκου των Σαούντ με τελειότατου τύπου οπλικά συστήματα-άρα συμμετέχουν στα εγκλήματα πολέμου που διενεργούνται στην Υεμένη από τον σύμμαχό τους.

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «η σαουδαραβική αεροπορία θα πρέπει να βελτιώσει την τεχνική επιλογής στόχων και οπωσδήποτε στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμμετέχει άμεσα στις επιχειρήσεις του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού δυνάμεων».

Κάτι που διέψευσε όμως, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Adel al-Jubeir αποκαλύπτοντας πως «Βρετανοί και Αμερικάνοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνεργάζονται στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου γνωρίζοντας τον κατάλογο των στόχων έχοντας πλήρη γνώση του τι συμβαίνει με την αεροπορική μας δραστηριότητα».

Θυμίζουμε δήλωση του Αμερικάνου υφυπουργού Εξωτερικών Antony J. Blinken τον Απρίλιο 2015 σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ σύμφωνα με την οποία «οι ΗΠΑ μοιράζονται με του Σαουδάραβες -μέσω κοινού συντονιστικού γραφείου σχεδιασμού- την επιλογή στόχων».

Ουδείς φυσικά έχει ξεκαθαρίσει τους γεωπολιτικούς στόχους της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας πέραν της θρησκευτικής αντιπαλότητας με το σιιτικό Ιράν που είναι σύμμαχος με τους εξεγερμένους Χούθι στην Υεμένη.

Με το Ιράν να δραστηριοποιείται έντονα στη Συρία, το Ιράκ αλλά και το Λίβανο, η Σαουδική Αραβία βλέπει την εξέγερση των Χούι ως μία ακόμη προσπάθεια να περικυκλωθεί από φιλικές από το «εχθρικό» Ιράν δυνάμεις.

Σε μια εποχή που ο οίκος Σαούντ νοιώθει ιδιαίτερα ενοχλημένος μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον –Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Μάρτιο του 2015, ο σύμβουλος του αμερικανικού στρατού αλλά και του ΝΑΤΟ Anthony Cordesman τoυ Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον είχε δηλώσει: «Η Υεμένη έχει σημαντική στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ λόγω της σταθεροποιητικής ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει στη Σαουδική Αραβία και τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου».

Αυτό σημαίνει πως η ενεργειακή «ανεξαρτησία» της περιοχής παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τις ΗΠΑ. Παρά την ύπαρξη και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αυτό δεν σημαίνει πως έχει μειωθεί η σημασία της περιοχής στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη και πολύ χειρότερα εχθρική παρουσία στην Υεμένη θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή κυκλοφορία σ΄ ολόκληρη την περιοχή και μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Πάντως, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Μια και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, διαβεβαίωναν πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει τους Χούθι τον περασμένο χρόνο να μην προχωρήσουν στην επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Σαναά. «Αυτό δείχνει πως το Ιράν δεν ελέγχει τους Χούθι», δήλωσε η Bernadette Meehan εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Jamal Benomar ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην «Wall Street Journal» πως οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί «δυναμίτισαν την ειρηνευτική προσπάθεια ανάμεσα στις 12 πολιτικές αλλά και διαφορετικές φυλετικές ομάδες».

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Υεμένη, δεν ευνοεί το φιλόδοξο σαουδαραβικό (και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ) σχέδιο –που είχε αποκαλύψει η «Wikileaks», για την δημιουργία αγωγού αερίου και πετρελαίου που θα παρέκαμπτε το Ιράν και τα στενά του Ορμούζ.

Η δημιουργία του Trans-Arabia Oil Pipeline ήταν ένα μυστικό σχέδιο που καταρτίσθηκε το 2007, με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, του Ομάν της Υεμένης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον.

Αλλά οι δυτικοί αξιωματούχοι ενδιαφέρονται να κρύψουν τα φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια που ευνοούν όχι μόνο την πετρελαιοπαραγωγό Σαουδική Αραβία, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου. Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από άλλον ένα φονικό πόλεμο που διεξάγεται στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης