Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητάνε και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπός τους στις δύο συναντήσεις που είχε με αγρότες. Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς, κυρίως σε ότι αφορά στο κόστος παραγωγής αλλά και στην έλλειψη βοσκών αφού οι περισσότεροι μετανάστες που είναι μόνιμοι προτιμούν να κάνουν γεωργικές εργασίες που είναι περιοδικές και όχι όλο το έτος.

«Εμείς ήμασταν στο μπλόκο στα Τέμπη και κατά την πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μας ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή ότι δεν ήμασταν στην λίστα των ατόμων που θα πήγαιναν στο Μαξίμου. Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει μια νέα συνάντηση στην οποία να συμμετέχουν κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις δύο συσκέψεις βλέπουμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έχει το περιθώριο να κάνει κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις. Η κτηνοτροφία έχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Το χωράφι μπορείς μια χρονιά να μην το καλλιεργήσεις τα ζώα όμως αν χαθούν δύσκολα μπορείς να τα αντικαταστήσεις. Με αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές που υπάρχουν στον ΟΓΑ χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αν αυξηθούν τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να τις πληρώσουν. Σε μια οικογένεια που έχει τρία μέλη της ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα αναγκαστεί να μείνει μόνο ένα για να πληρώνει εισφορές. Δηλαδή θα μειωθούν οι εισπράξεις παρά την αύξηση των εισφορών. Το ίδιο συμβαίνει και με την φορολογία. Πάνω από 13% φορολόγηση δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι τα εργατικά χέρια. Πολλοί μετανάστες που έχουν νόμιμα έγραφα δεν θέλουν να εργάζονται σαν βοσκοί αλλά προτιμούν να ασχολούνται με τις γεωργικές εργασίες που δεν είναι για όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε εργάτες που δεν έχουν νόμιμα έγραφα και να δουλεύουν παράνομα. Τα χρήματα που πληρώνονται δεν μπορούμε να τα δικαιολογούμε σαν έξοδα και πήγαιναν στο εισόδημα και μας φορολογούσαν. Αν θέλουν να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο στην χώρα μας θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

Τα επιμέρους προβλήματα του κλάδου που έχουμε είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Καθυστέρηση στις υποσχόμενες πληρωμές ενισχύσεων (παλαιές και νέες) με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό των ζώων και την θανάτωση ενός μέρους αυτών
– Μείωση του ΦΠΑ στην προμήθεια κτηνοτροφικών εφοδίων
– Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια και το τίμημα βοσκή
– Κατάργηση του τιμήματος για την περισυλλογή και καύση νεκρών ζώων
– Το κόστος ενέργειας το οποίο είναι μεγαλύτερο για έναν κτηνοτρόφο που εργάζεται 365 μέρες τον χρόνο
– Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων
– Το θέμα της φέτας σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ
– Η μεγάλη φορολόγηση και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οπότε τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι αγρότες οδηγούνται σε ανεργία και μείωση του ζωικού κεφαλαίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης