Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η εφαρμογή στην πράξη του νέου «Νόμου Καστανίδη» που προβλέπει να μην προφυλακίζονται κατηγορούμενοι που βαρύνονται με κακουργήματα, τα οποία και επισύρουν ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια.

Ο αντίκτυπος δημιουργήθηκε, επειδή την παραμονή των Χριστουγέννων αποφυλακίστηκε -βάσει του εν λόγω νόμου-  η Άννα Χήρα, σύντροφος του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός στην απαγωγή του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου περιλαμβάνονται η απλή συνέργεια και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση [βλέπε Α. Χήρα] , οι διακεκριμένες κλοπές, η απάτη, η πλαστογραφία αλλά και ορισμένα είδη σωματικών βλαβών.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει –όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές- πως ο διαρρήκτης, ο οποίος εισβάλλει σε διαμερίσματα και κλέβει, θα συλλαμβάνεται και θα αφήνεται ελεύθερος, επειδή δεν σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά τον ιδιοκτήτη, για να είναι έτσι δυνατή η προφυλάκισή του. Ο ορισμός ”διακεκριμένες” κλοπές είναι ξεκάθαρος στην ποινική δικονομία -επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματικοί- καθώς αναφέρεται σε δράστη που κάνει αυτή τη δουλειά κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Μακάρι, να βγούμε ”ψεύτες”, αλλά στο τέλος θα γίνουμε… φιλαράκια με τους κλέφτες και θα τους φωνάζουμε όχι για ανάκριση αλλά για καφέ στη Γ.Α.Δ.Α».

Τη δική του διάσταση δίνει στη zougla.gr και ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου, ο οποίος μας ανέφερε ότι: «Ο υπουργός δικαιοσύνης προχώρησε σ’ αυτό το νομοσχέδιο, για να περιορίσει την αυθαιρεσία κάποιων δικαστών που προφυλάκιζαν για… ψύλλου πήδημα. Έστελναν κόσμο στη φυλακή ελαφρά τη καρδία και φοβούμενοι μην κατηγορηθούν για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα. Γεγονός, πάντως, είναι πως ο νόμος αυτός έχει και κάποιες διατάξεις που, σε επίπεδο πάταξης της εγκληματικότητας, πιθανόν να έχουν και κάποιες παρενέργειες. Θέλω να πιστεύω πως το κατεστημένο δεν θα αμυνθεί και πάλι, κάνοντας κατάχρηση δικαστικής εξουσίας και ”βαφτίζοντας” άδικα, για παράδειγμα σε ληστείες τις κλοπές, για να πετυχαίνεται η προφυλάκιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνουν πως πριν από τη θέσπιση του νέου νόμου, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν αγνοήσει ακόμη και τη… σιωπηλή οδηγία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που έκανε λόγο για προφυλακίσεις με μέτρο.

Γεγονός, όμως, είναι πως ο «Νόμος Καστανίδη» είχε απώτερο σκοπό και την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έχουν εξελιχθεί σε «αποθήκες ψυχών» και παρά το ότι δημιουργήθηκαν και νέα σωφρονιστικά -σύγχρονα υποτίθεται- καταστήματα.

Πάντως, η περίπτωση της συντρόφου του Παναγιώτη Βλαστού ανοίγει το δρόμο και για την αποφυλάκιση της φίλης του κρατούμενου Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπολου.

«Την ερχόμενη Δευτέρα -μας λέει ο δικηγόρος Γιάννης Μαρκουλάκος- θα καταθέσω αίτηση αποφυλάκισης για την Πωλίνα Γεωργά που βρίσκεται στις φυλακές, επειδή κάποιοι με μεγάλη φαντασία διέδιδαν πως ήταν η ”μαγείρισσα” του απαχθέντος εφοπλιστή όσες ημέρες κρατήθηκε στο άγνωστο κρησφύγετο. Πιστεύω, τις επόμενες ημέρες, να πετύχω η κοπέλα αυτή να βρεθεί στους δικούς της ανθρώπους».

Στο σπίτι της, όμως, πρόκειται να βρεθεί και η Ελισάβετ Πούλιου, δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού, καθώς από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της ΕΥΠ φέρεται ο βαρυποινίτης να της είχε εκμυστηρευτεί πως αναζητούσε ”αγοραστή”, για να… ξεπλύνει μέρος των λύτρων της απαγωγής Παναγόπουλου.

Η Ελισάβετ Πούλιου, η οποία υπήρξε δικηγόρος σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις, πριν από είκοσι ημέρες έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της, όταν μέσα στις γυναικείες φυλακές κατάπιε ποσότητα χλωρίνης. Αιτία είχε σταθεί η απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα που πρότεινε στην 25η τακτική ανακρίτρια να μη γίνει τότε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει.

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, πάντως, ο « Νόμος Καστανίδη » προκάλεσε εκνευρισμό και αμηχανία, αφού θεωρούν πως: « Έτσι, η καθημερινή εγκληματικότητα αλλά και οι συμμορίες δεν χτυπιούνται στη…ρίζα τους».

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίστηκε η σύντροφος του Παναγιώτη Βλαστού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης