Αναμένεται πλέον, παρέμβαση από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία προς την Άγκυρα αλλά και την Αθήνα ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλλουν οι Τούρκοι, οι οποίοι φέρνουν εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας των υπουργών Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Ειδικοί σχολιαστές, επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέδεσε την προσφυγική κρίση με την ανάγκη συνεργασίας της Αθήνας και της Άγκυρας. Όπως διευκρινίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της τηλε-διάσκεψης, συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η κατάσταση στην Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις ηγέτες καλωσόρισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, στην βάση της Συμφωνίας του Μονάχου στις 11 Φεβρουαρίου και κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη».

Και οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι.

Συμφωνούν οι Κούρδοι

Με τους όρους της εκεχειρίας που προβλέπει το αμερικανορωσικό σχέδιο για τη Συρία, ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί η πανίσχυρη κουρδική οργάνωση της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της οργάνωσης.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, η εκεχειρία δεν θα ισχύσει για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της αλ- Κάιντα στη Συρία.

«Ο συριακός στρατός δεσμεύεται από την απόφαση της συριακής διοίκησης σχετικά με την εκεχειρία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις περιοχές όπου κυριαρχούν το Αλ Νόσρα και το Νταές» είπε Σύρος στρατηγός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιπολίας στην Νταράγια.

Το συριακό στην Γερουσία

Καταθέτοντας νωρίτερα χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι η μόνη διέξοδος που θα διατηρεί μία ενιαία Συρία είναι ο δρόμος τον οποίο οραματίζεται η Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας, επικυρώθηκε από το Σ.Α. του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από την υπεύθυνη συριακή αντιπολίτευση.

«Ο δρόμος αυτός απαιτεί αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, μετάβαση σε νέο σύστημα διακυβέρνησης, νέο σύνταγμα, εκλογές και ελπίζω μια Συρία που θα δεσμευθεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τους γείτονές της και στο εσωτερικό της».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες.

«Ίσως να είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα», είπε ακόμη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κέρι προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ για την περίπτωση που τελικά δεν εφαρμοστεί η παύση των εχθροπραξιών, είπε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο Β».

Ολάντ: Η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να εφαρμοστεί

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στο Περού, ότι επικοινώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας για να συζητήσουν το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης