Του Κώστα Μπετινάκη
Τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν πάντα προσηλωμένα στην «δυτική» έννοια της Δημοκρατίας. Υπάκουα μεταπολεμικά στην επικυριαρχία της Ουάσιγκτον -μέσω ΝΑΤΟ- (ακόμη και τα μη μέλη) αρνιόντουσαν οποιαδήποτε σκέψη να πλησιάσουν με τις απόψεις της τότε (αλήστου μνήμης πλέον) Σοβιετικής Ένωσης αλλά αποστασιοποιούνται σήμερα και από την καπιταλιστικής κατεύθυνσης Ρωσική Ομοσπονδία.
Εδώ και πλέον του μισού αιώνα, όταν κάποιος Ευρωπαίος σκεφτόταν διαφορετικά για σχέσεις μη περιθωριοποίησης της ΕΣΣΔ ή της Ρωσίας κατόπιν, τότε ξεσπούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες τρομοκρατικές εκστρατείες, πολιτικές δολοφονίες, πραξικοπήματα κλπ. γεγονότα που περιγράφονται από την έννοια «προβοκατόρικες ενέργειες».
Ανακοινώνοντας τη διακοπή των διαβουλεύσεων, ο προεδρεύων του Σ.Α. το Φεβρουάριο, πρέσβης της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένιο είπε ότι τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις για να ακουστούν τα σχόλια των μελώνΟι δυτικοευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ακολουθούν την γεωστρατηγική που ευνοεί τα αμερικανικά συμφέροντα.
Λες κι επικρατεί ο τρόμος της αρκούδας.
Άλλη μια απόδειξη όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας προχτές.
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν αποτέλεσμα οι τρίωρες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.
Κύριο θέμα ήταν να εξετάσει τους νέους βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων της Συρίας από το τουρκικό πυροβολικό και να συζητήσει το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε η Ρωσική αντιπροσωπεία.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κράτησαν ενιαία στάση απορρίπτοντας το σχέδιο ψηφίσματος «ως προσπάθεια της Ρωσίας να αποπροσανατολίσει το Σ.Α.» ενώ υποστήριξαν σε χωριστές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος καταδίκαζε το συνεχιζόμενο βομβαρδισμό εδάφους της Συρίας, καθώς και την αδιάκοπη ροή ξένων τρομοκρατών μαχητών, την εισβολή στρατιωτικού προσωπικού και την παράνομη μετακίνηση οπλισμού.
Εκφράζει βαθιά ανησυχία για πληροφορίες περί συγκέντρωσης στρατού και προπαρασκευστικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην έναρξη ξένης επίγειας επέμβασης στο συριακό έδαφος.
Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ζητά τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Συρίας, την άμεση διακοπή των διασυνοριακών βομβαρδισμών και εισβολών και την εγκατάλειψη όλων των σχεδίων για επίγεια επέμβαση. Ζητά επίσης την διακοπή της προκλητικής ρητορικής και των εμπρηστικών δηλώσεων που προκαλούν επιπλέον βία.
Ανακοινώνοντας τη διακοπή των διαβουλεύσεων, ο προεδρεύων του Σ.Α. το Φεβρουάριο, πρέσβης της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένιο είπε ότι τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις για να ακουστούν τα σχόλια των μελών.
«Ξοδέψαμε πολλή ώρα συζητώντας όμως δεν υπήρξε συμφωνία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι βαθιά ανήσυχη με την κατάσταση στη βόρειο Συρία και την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας. Παράλληλα είπε ότι ανησυχεί με την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης του πολέμου.
«Η Ρωσία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε», είπε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ. Επικρίνοντας ευθέως τη Ρωσία, η Αμερικανίδα πρέσβειρα μίλησε για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βόριο Συρία υποστηρίζοντας:
«Χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή του ψηφίσματος 2254. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση κι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος Matthew Rycroft ανέφερε ότι «το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος δεν πρόκειται να αποσπάσει την προσοχή μας. Απαιτείται δράση κι όχι αποπροσανατολισμός».
Ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος Φρανσουά Ντελάτρ, στο ερώτημα αν έχει μέλλον το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, είπε πως «η σύντομη απάντηση είναι όχι».
Ο Γάλλος πρέσβης επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία, τόνισε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση είναι άμεσο αποτέλεσμα της βάναυσης επίθεσης στη βόρειο Συρία υπό την καθοδήγηση του καθεστώτος και των συμμάχων του. «Η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι η άνευ όρων υποστήριξη προς τον Μπασάρ Aλ Άσαντ είναι αδιέξοδη και το αδιέξοδο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Όλα αυτά δείχνουν πως για τους ΝΑΤΟϊκούς υπάρχουν οι «καλές» βόμβες που ρίχνουν τα αεροπλάνα της συμμαχίας στη Συρία και οι «κακές» των ρωσικών.
Πολύπλοκο είναι το διεθνές «παιχνίδι», που παίζεται στην πλάτη του συριακού λαού, με πρόφαση την αλλαγή της εξουσίας στα πρότυπα της «άκρως επιτυχημένης ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης» που ανέτρεψε το μη αρεστό καθεστώς Καντάφι αλλά και διέλυσε το κράτος της Λιβύης.
Αλλά μήπως «επιτυχημένο αποτέλεσμα» δεν θεωρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι όσα είχαν προηγηθεί στο (επίσης διαλυμένο) Ιράκ, το Αφγανιστάν, αλλά και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας;
Μόνο που η κατάφορη ξένη επέμβαση για την ανατροπή του μη αρεστού στους δυτικούς, τους Τούρκους τη Σ. Αραβία και λοιπά συμμαχικά της κρατίδια στον Κόλπο έχει προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση, από ανεξέλεγκτες καταστάσεις που προκλήθηκαν:
# Το προσφυγικό
# Το Ισλαμικό Χαλιφάτο
# Την τρομοκρατία των τζιχαντιστών
Η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, (ασχέτως με τα ερωτηματικά για ποιος την προκάλεσε στην πραγματικότητα) εντάσσεται χρονικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να πάρει τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Έτσι ως υπεύθυνους της επίθεσης η τουρκική ηγεσία καταγγέλλει –χωρίς αποδείξεις- πως είναι Σύροι της κουρδικής «τρομοκρατικής» οργάνωσης YPG. Αυτούς ακριβώς που σφυροκοπεί τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό πυροβολικό, πέραν των τουρκικών συνόρων.
Εκείνο που όμως αποκρούουν χωρίς να μπορούν να το διαψεύσουν είναι πως στελέχη του Ισλαμικού Χαλιφάτου -με τη βοήθεια τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- έχουν δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο στην Αττάλεια για την επιστράτευση των εθελοντών που φτάνουν στην Τουρκία, από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες για να περάσουν να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στη Συρία στις τάξεις των τζιχαντιστών. Όπως αποκαλύπτεται από ρωσικές υπηρεσίες, στόχος κατόπιν είναι να επιστρέψουν και πάλι στη Ρωσία «για τη δημιουργία δικτύων τρομοκρατίας».
Στην ομάδα επιλογής που αποκάλυψαν -με στοιχεία- οι Ρώσοι, (και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα –«VoltaireNetwork» περιλαμβάνονται κάποιος Αμπντουλά από το Κιργιστάν, ένας κάτοικος της Adygea με το όνομα Azmet, ένας από το Ταταρστάν ονόματι Elnar, ένας Ρώσος με το όνομα Ilyas ένας από το Αζερμπαϊτζάν με το όνομα Adil Aliev και ένας καταγόμενος από την Karachay-Cherkessiaονόματι Nizam.
Επικεφαλής τους φέρεται ο Ρώσος RuslanRastyamovichKhaibullov γνωστός ως «δάσκαλος» με το ψευδώνυμο Baris Abdul γεννημένος την 1η Απριλίου 1978 στοTatarstan. Ζει μαζί με την οικογένειά τους στην Αττάλεια και διαθέτει τουρκική μόνιμη άδεια παραμονής.
Οι εθελοντές επιστρατεύονται από τα κέντρα διαμονής προσφύγων στην Τουρκία με τη μεσολάβηση του Τούρκου δικηγόρουTahir Tosolar. Επίσης, ο Sultan Kekhursaev, Τσετσένος μετουρκική εθνικότητα πλέον, έχει κάνει επίσης επισκέψεις για την στρατολόγηση εθελοντών στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Μόνο το Σεπτέμβριο του 2015 περισσότεροι από 1.000 ισλαμιστές εθελοντές από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας πέρασαν μέσω Τουρκίας στη Συρία, από το συνοριακό πέρασμα Alikaila (Γκαζιάντεπε).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τραυματισμένοι τζιχαντιστές, μεταφέρονται στην Τουρκία για νοσηλεία και περισσότεροι από 700 έχουν νοσηλευθεί ως τώρα στο Γκαζιάντεπε.
Αυτό δείχνει πόσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Συρίας, χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι της χώρας που γνωρίζει όλα τα δεινά ενός αδυσώπητου πολέμου που διαλύει δομές, και προκαλεί δυστυχία στους κατοίκους της που εξανδραποδίζονται για να γλιτώσουν από τα δεινά.
Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις εμπλεκόμενες εξωτερικές δυνάμεις να τερματισθεί η καταστροφή πριν ολοκληρωθούν τα γεωστρατηγικά τους κέρδη.