Οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ έχουν αποκόψει από τα μέσα Ιανουαρίου τις οδούς ανεφοδιασμού 120.000 ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χομς στη Συρία, εξέλιξη που επιδεινώνει τον λιμό και στοιχίζει τη ζωή σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
«Υπάρχουν αναφορές για όλο και πιο έντονες ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και καυσίμων στην περιοχή. Καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν τώρα αποκοπεί, τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα πωλούνται τώρα σε πολύ υψηλότερες τιμές» επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Οι τιμές του ψωμιού είναι ήδη 10 φορές υψηλότερες απ’ ό,τι στην πόλη της Χομς και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Η βόρεια επαρχία της Χομς αποτελείται ως επί το πλείστον από αγροτικές εκτάσεις, όμως τα χωράφια δεν έχουν μεγάλη παραγωγή τον χειμώνα και η κατάσταση του υποσιτισμού αναμένεται να κορυφωθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες» προστίθεται στην έκθεση.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που ζουν στην ύπαιθρο της Χομς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, ενώ 14 από τους 34 καρκινοπαθείς στην περιοχή άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Η τελευταία αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε σε αγροτικές περιοχές της Χομς τον Οκτώβριο του 2015. Έκτοτε ο ΟΗΕ προσπαθεί να στείλει πρόσθετα εφόδια, χωρίς όμως να λαμβάνει έγκριση.